Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare în 2025: Anunțul făcut de liderul Casei Naționale de Pensii

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 22 apr 2025, 09:51

Ce se înâmplă cu vârsta de pensionare în 2025

Sursa: shutterstock.com

Se schimbă sau nu vârsta de pensionare în 2025? Află ce a anunțat șeful Casei de Pensii despre pensii, buget și majorările promise.

Vârsta de pensionare este un subiect de maxim interes pentru milioane de români, fie că se apropie de momentul ieșirii din activitate, fie că vor să înțeleagă cum va evolua sistemul public de pensii în următorii ani. În 2025, speculațiile despre creșterea vârstei de pensionare și despre posibile întârzieri în plata pensiilor au fost demontate oficial de șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu.

Vârsta de pensionare rămâne neschimbată în 2025

Într-un context european în care mai multe țări cresc gradual vârsta de pensionare, România nu va modifica vârsta standard de pensionare în anul 2025. Potrivit evz.ro, Daniel Baciu a declarat clar că nu se pune problema unor schimbări, cel puțin nu în următorii ani.

Nu se pune problema creșterii vârstei de pensionare. Vârsta standard rămâne 65 de ani pentru bărbați.

Femeile vor atinge această vârstă până în 2030, conform graficului eșalonat
”, a spus Baciu.

Această măsură este prevăzută în noua lege a pensiilor și urmează să fie aplicată etapizat, fără accelerări sau ajustări suplimentare.

Citește și: Pensionarii vor primi mai mulți bani la pensie în mai 2025. Vor încasa retroactiv banii, după 8 luni de întârziere

De ce nu crește vârsta de pensionare în România?

Potrivit oficialului CNPP, speranța de viață în România nu justifică o creștere a vârstei de pensionare, așa cum se întâmplă în alte țări din Uniunea Europeană. În timp ce în state precum Germania, Franța sau Olanda vârsta de pensionare se apropie de 67 de ani, în România aceasta va rămâne la 65 de ani și după 2030, dacă datele demografice nu se modifică semnificativ.

În prezent, speranța de viață în România nu justifică o creștere a vârstei de pensionare ”, a completat Daniel Baciu.

Plățile pensiilor în 2025 se vor face fără întârzieri sau reduceri

Pe lângă clarificările despre vârsta de pensionare, șeful CNPP a abordat și problema stabilității financiare a sistemului de pensii. În ultimele luni, au circulat zvonuri legate de întârzieri la plată sau de lipsa fondurilor, însă acestea au fost respinse categoric.

Avem bani pentru plata tuturor pensiilor, nu a fost și nu va fi nicio întârziere. Prin legea bugetului asigurărilor sociale pe 2025, toate aceste creșteri au fost previzionate ”, a precizat Baciu.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Femeile care au devenit mame, riscă să piardă indemnizația pentru creșterea copilului! Află în ce stadiu este acest aspect, în 2025

Această declarație vine să calmeze temerile pensionarilor și să întărească încrederea în sistemul public de pensii.

Majorări consistente pentru pensionarii din mediul rural

O altă veste importantă vine pentru pensionarii din mediul rural, în special pentru cei care au muncit în agricultură. Noua lege a pensiilor prevede introducerea așa-numitelor puncte de stabilitate, care recompensează munca depusă în regim agricol, în cadrul fostelor CAP-uri.

Un exemplu prezentat de CNPP arată că un fost muncitor CAP ar putea primi cu până la 1.000 de lei mai mult după recalcularea pensiei. Practic, pentru unii pensionari din rural, pensia aproape se dublează.

Este aproape o dublare a pensiei. În funcție de anii lucrați în sistemul agricol, vorbim de puncte de stabilitate prevăzute de noua lege a pensiilor, astfel încât și aici sunt creșteri substanțiale ”, a explicat Baciu.

Citește și: Anunț de ultimă oră! Ce se întâmplă cu pensiile private din România

Ce trebuie să știe cei care urmează să se pensioneze?

Pentru cei care se apropie de vârsta de pensionare, este important de știut că:

- Vârsta de pensionare pentru bărbați este și va rămâne 65 de ani.

- Femeile vor atinge aceeași vârstă de pensionare în mod gradual, până în 2030.

- Nu există modificări sau intenții de schimbare a acestor limite în 2025.

- Toate pensiile sunt prevăzute în buget și nu există riscul unor reduceri sau întârzieri la plată.

Astfel, anul 2025 aduce vești bune pentru românii care privesc cu emoție și speranță către vârsta de pensionare. Aceasta rămâne neschimbată, sistemul de pensii are finanțare solidă, iar pensionarii din agricultură beneficiază de creșteri substanțiale. Într-un climat european instabil, România oferă stabilitate și predictibilitate în ceea ce privește drepturile la pensie.