În situația în care o persoană care se află în preaviz este nevoită să își ia mai multe zile de concediu, angajatorul îi poate permite să facă acest lucru. Iată ce prevede legea în acest sens, dar și care sunt obligațiile angajatului într-o astfel de situație.
Zilele de concediu pot fi solicitate în timpul preavizului. Care este procedura?
În momentul în care o persoană decide să demisioneze de la locul de muncă, acesteia i se poate impune o perioadă de preaviz de 20 de zile lucrătoare, iar în cazul în care
Există și posibilitatea ca cererea de concediu să fie respinsă de angajator, chiar dacă solicitantul mai are zile de concediu. În această situație, angajatul va primi banii pentru zilele de concediu pe care nu le-a efectuat la momentul încheierii contractului de muncă.
Lucrurile se schimbă radical în cazul în care angajatorul solicită concediu medical, astfel că decizia de a acorda acest timp de concediu nu mai aparține angajatorului, acesta din urmă fiind obligat să accepte cererea.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Citeste si: Model cerere demisie: cum se face o cerere de demisie
Când poate demisiona o persoană fără preaviz?
În majoritatea situațiilor, preavizul este obligatoriu în momentul în care o persoană decide să părăsească locul de muncă, însă există și câteva excepții. Perioada de preaviz poate să dispară cu acordul părților, dar și în momentul în care angajatorul nu își mai îndeplinește obligațiile față de salariat, mai exact cele asumate prin contractul individual de muncă. Acest lucru este prevăzut în Codul muncii, iar angajații cărora nu li se respectă concediile de odihnă, nu li se plătesc salariile, contribuțiile sau impozitele pot decide să demisioneze fără preaviz.
În perioada de preaviz, atât angajatorul, cât și salariatul trebuie să își îndeplinească în continuare obligațiile asumate. În cazul în care angajatul nu își mai îndeplinește sarcinile la locul de muncă sau lipsește nemotivat, acesta poate fi tras la răspundere.