Ce se întâmplă dacă ai o pensie mai mică după recalculare: Președintele Casei Naționale de Pensii „Lucrurile sunt foarte clare, pensionarul rămâne cu pensia cea mai avantajoasă”

Autor: Cristina Mocanu

Ce se întâmplă dacă ai o pensie mai mică după recalculare

Sursa: pixabay.com

Președintele Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a oferit clarificări importante cu privire la procesul de recalculare a pensiilor din România. Ce se întâmplă dacă o pensie este mai mică după recalculare?

Președintele Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a anunțat recent că, în cazul recalculării pensiilor, pensionarii vor păstra întotdeauna cuantumul cel mai avantajos. Recalcularea pensiilor se va finaliza până în toamna acestui an, iar noile decizii vor fi trimise prin poștă fiecărui pensionar. Totuși, ce se va întâmpla cu pensionarii care vor primi o pensie mai mică după recalculare?

Ce se întâmplă cu pensiile mai mici după recalculare?

Președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a oferit clarificări importante cu privire la procesul de recalculare a pensiilor din România, care urmează să fie finalizat până în toamna acestui an. Conform noii formule de calcul, există posibilitatea ca, în unele cazuri, pensia recalculată să fie mai mică decât cea aflată în prezent în plată.

Daniel Baciu a explicat într-o intervenție la Digi24 că, în astfel de situații, pensionarii nu trebuie să își facă griji.

„Da, lucrul acesta este prevăzut clar în lege, noi respectăm exact legea, vorbim de legea 360. Dacă în această formulă de calcul există un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată în prezent, lucrurile sunt foarte clare, pensionarul rămâne cu pensia cea mai avantajoasă în plată." a afirmat președintele CNPP, subliniind că această prevedere este stipulată în mod explicit în legea 360. Astfel, dacă rezultatul recalculării indică un cuantum al pensiei mai mic decât cel actual, pensia aflată în plată nu va fi redusă.

Procedura de recalculare și comunicare a deciziilor

Pentru a asigura transparența și informarea corectă a fiecărui pensionar, decizia de recalculare va fi trimisă prin poștă, în plic, către toți beneficiarii. Procesul de distribuție va fi efectuat de Poșta Română și se preconizează că toate deciziile vor fi trimise până la sfârșitul lunii septembrie. În cazul în care un pensionar nu este acasă la momentul livrării, plicul va fi păstrat la oficiul poștal pentru câteva zile, permițând astfel ridicarea acestuia ulterior.

Cuantumul pensiei este determinat prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință (VPR). VPR reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie la data intrării în vigoare a noii legi și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzut anterior, adică 25 de ani. La intrarea în vigoare, valoarea punctului de referință este de 81 de lei, iar aceasta va fi indexată anual, în ianuarie, cu rata inflației plus 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut.

În anul 2024, valoarea punctului de pensie este de 2.032 lei, după o majorare de 13,8%.

Citește și: Cum pot primi pensionarii 1.000 de lei în plus după recalculare? Vechimea necesară pentru mărirea pensiei

Punctele de stabilitate

Numărul total de puncte realizat de asigurat include punctajele anuale și punctele de stabilitate. Punctajul anual se obține prin împărțirea la 12 a sumelor punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic.

Pentru stagiile de cotizare contributive peste 25 de ani, se acordă puncte de stabilitate astfel:

- 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani,

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

- 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani,

- 1 punct pentru fiecare an realizat peste 35 de ani.

Perioade asimilate vechimii

Sunt considerate perioade asimilate vechimii acele intervale în care asiguratul:

- a urmat cursurile de zi sau cu frecvență ale învățământului universitar pe toată durata studiilor,

- a satisfăcut serviciul militar,

- a beneficiat de indemnizații de asigurări sociale în perioada 1 aprilie 2001 – 1 ianuarie 2006,

- a beneficiat de concediu pentru incapacitate temporară de muncă din cauza accidentului de muncă sau bolilor profesionale după 1 ianuarie 2005,

- a beneficiat de concediu pentru creșterea copilului până la vârsta de 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la 3 ani, respectiv 7 ani după 1 ianuarie 2006.

Citește și: Doar în aceste condiții vor fi luate în calcul sporurile și veniturile nepermanente de la 1 septembrie: „Atenție, numai așa vor fi luate în considerare”

Astfel, recalcularea pensiilor reprezintă un proces esențial pentru a asigura echitatea și actualizarea pensiilor conform noii legislații. Pensionarii pot fi liniștiți, deoarece, în cazul în care recalcularea ar rezulta într-o pensie mai mică, vor păstra cuantumul cel mai avantajos aflat în prezent în plată. Acest lucru este asigurat prin lege, astfel încât nimeni nu va suferi o reducere a pensiei deja stabilite.

 

 


O nouă ediție incendiară “Casa iubirii” a avut loc astăzi, 29 iunie, la Kanal D. Alexandra a luat o decizie care i-a lăsat fără cuvinte pe băieți.