Ce se întâmplă dacă lași televizorul tot timpul în priză. Iată cât curent consumă și cum îți poate încărca factura

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 23 iun 2023, 01:00

Televizorul consumă curent chiar și atunci când nu este pornit 

Sursa: unsplash

Prețul pentru energia electrică a explodat, iar românii ajung să primească facturi de mii de lei, motiv pentru care economia a rămas singura soluție pentru a plăti în continuare facturi mici. Iată cât curent consumă televizorul dacă este ținut tot timpul în priză.

În ultima perioadă, românii sunt sfătuiți tot mai des să facă economii la curent pentru a se încadra în limita impusă de stat pentru a beneficia de compensarea la energie electrică. În acest context, oamenii trebuie să fie atenți la orice detaliu pentru a se asigura că plătesc facturi cât mai mici. Iată cât consumă televizorul dacă este lăsat în priză tot timpul, chiar și atunci când nu este pornit.

Cât curent consumă televizorul dacă rămâne în priză? 

Pentru a face economii la curent, românii au început deja să își schimbe becurile cu unele economice sau să opteze pentru electrocasnice cu un consum ceva mai mic de curent. Pe lângă aceste măsuri, există alte câteva trucuri care pot fi de mare ajutor în această perioadă în care orice detaliu poate face diferența.

Când vine vorba despre televizor, acesta rămâne în priză mai tot timpul, indiferent dacă este folosit sau nu. Cu toate că oamenii cred că televizorul consumă curent doar atunci când este pornit, în realitate, acesta poate încărca factura la energie electrică chiar și atunci când nu este folosit. Mai exact, un televizor care rămâne mereu în priză consumă aproximativ 50 kWh pe an. În contextul actual, acest consum poate face diferența între un consum care se încadrează sub 255 kwh/lună și care poate beneficia de compensarea prețului la energie și un consum mai mare care îi obligă pe români să achite facturile la prețul stabilit în contract.

Astfel, pentru a face economii, televizoarele ar trebui scoase din priză atunci când nu sunt folosite și la fel și încărcătoarele, calculatoarele sau orice alte aparate electronice sau electrocasnice ce pot încărca inutil factura la energie electrică. Spre exemplu, un calculator care stă mereu în priză ajunge să consume 50 kWh pe an, iar aparatele Wi-FI consumă și ele, în medie, 30kWh/an. 

Televizorul consumă, în medie, 50 kWh pe an dacă stă mereu în priză
[Sursa: unsplash]

Citeste si: Cum să economisim consumul de energie pentru noul plafon cu preț compensat

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?

Ce poți face pentru a reduce consumul de energie electrică? 

Pentru a plăti facturi cât mai mici la curent, specialiștii recomandă folosirea becurilor economice, renunțarea la aparatura care nu este necesară sau înlocuirea acesteia cu una care să consume cât mai puțin curent. În plus, oamenii sunt sfătuiți să folosească lumina doar în încăperile în care stau și să scoată din priză aparatura care nu este esențială în momentul în care nu o folosesc.

Pentru că în bucătărie se află mare parte din electrocasnice, acestea consumând o cantitate mare de curent, sfatul este ca ele să fie alese în mod responsabil și să facă parte dintr-o clasă energetică superioară pentru a consuma cât mai puțin curent. 

Citeste si: Cine va beneficia de plafonarea prețurilor. Noi schimbări au fost anunțate

Sursă: playtech.ro