În intervalul 11- 12 iulie 2024, dar și 15- 22 iulie 2024, elevii ce au susținut Evaluarea Națională au putut să își completeze fișa de înscriere la liceu. Prin intermediul acestei fișei de înscriere la liceu, elevii ce au terminat clasa a VIII-a pot fi repartizați la liceul pe care și-l doresc. Iată ce se întâmplă dacă nu ești repartizat la liceu în 2024.
Câte opțiuni se trec pe fișa de înscriere la liceu
Elevii ce au terminat clasa a VIII-a și au susținut Evaluarea Națională au avut la dispoziție 9 zile pentru a completa fișa de înscriere la liceu, iar emoțiile continuă pentru aceștia. Pe fișa de înscriere sunt trecute 21 de căsuțe în care elevii trebuie să noteze codurile liceelor pe care și le doresc, dar cu toate acestea, nu există un număr ideal de opțiuni pe care elevii trebuie să le treacă.
Este important să fie un număr mai mare de variante pe care elevii să le treacă pe fișa de înscriere la liceu, astfel încât să nu existe riscuri ca aceștia să nu fie repartizați la liceu. „Nu există nici un “număr magic” de opţiuni care trebuie completate pe fişă: important este ca acest număr să fie suficient de mare ca să permită repartizarea şi să fie ordonate – de la cea mai dezirabilă la cea mai puţin dezirabilă.” , este notat în ghidul creat de firma ce a dezvoltat softul pentru Ministerul Educației, potrivit edupedu.ro.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Ce se întâmplă dacă nu ești repartizat la liceu în 2024
Pentru completarea fișei de înscriere la liceu, elevii ce au terminat clasa a VIII-a, însoțiți de părinții acestora, trebuie să țină cont de media pe care au obținut-o elevii la Evaluarea Națională. Media de la Evaluarea Națională este calculată ca o medie aritmetică cu doua zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele incluse în Evaluarea Națională.
Citește și: Cum se completează fișa pentru repartizarea la liceu 2024: Data la care se fac înscrierile
În cazul în care elevii pun prea puține variante pe fișa de înscriere la liceu, atunci există riscul ca elevii să nu aibă o medie suficient de bună pentru variantele menționate. În această situație, elevii pot rămâne nerepartizați, fără să conteze media pe care au reușit să o obțină la Evaluarea Națională.
În cazul în care vă aflați în această situație, atunci vă puteți înscrie la o a doua repartizare la liceu, în perioada 12- 14 august 2024.„Dacă la un moment dat se găseşte un elev la care opţiunile exprimate în fişă nu îi permit să intre la nici un liceu (pentru că locurile au fost deja ocupate de cei cu medie mai mare decât el), elevul respectiv rămâne nerepartizat, indiferent de media pe care o are”, menționează aceeași sursă.
Repartizarea computerizată are loc pe 24 iulie
Fișa de înscriere la liceu pot fi completate până la data de 22 iulie 2024, urmând ca la data de 24 iulie 2024 să fie comunicare rezultatele candidaților repartizați computerizat în învățământul liceal. Atunci când se prezintă la înscrierea la liceu, elevii trebuie să aibă asupra lor mai multe documente, mai exact:
- cererea de înscriere (se descarcă de pe site-ul liceului/se ridică de la Comisia de înscrierea a liceului);
- cartea de identitate (dacă este cazul) și certificatul de naștere – copie după ambele și te prezinţi la înscriere cu documente în original);
- adeverinţă cu notele şi media generală obţinute la Evaluarea Naţională, în original – clasa a VIII-a – se obține de la școala de pe care ai absolvit-o;
- foaia matricolă pentru clasele V – VIII (cu calculul mediei generale), în original – se obține de la școala de pe care ai absolvit-o;
- fișa medicală, în original – se obține de la școala pe care ai absolvit-o sau de la medicul de familie, care conține și lista vaccinurilor administrate elevului