Ziua de Ignat este întotdeauna 20 decembrie, acesta fiind momentul în care sunt sacrificați porcii în gospodăriile românilor. Iată ce semnifică această sărbătoare și ce se întâmplă dacă nu tai porcul de Ignat.
Ziua de Ignat 2022. De ce nu e bine să tai porcii după data de 20 decembrie?
În România, ritualul tăierii porcului este unul foarte vechi, astfel că generații la rând au respectat această tradiție pe data de 20 decembrie, în ziua de Ignat.
În calendarul creștin ortodox, pe 20 decembrie este sărbătorit și Sfântul Mucenic Ignatie Teoforul, astfel că ziua de Ignat are legătură și cu marele sfânt. Există o tradiție care spune că acesta era frate cu Moș Crăciun și că a mers la ușa unui om pentru a-l anunța că urmează să vină Moș Crăciun și că este nevoie ca fiecare gospodar să taie câte un porc.
Se spune că este foarte important ca porcii să fie tăiați pe 20 decembrie și asta pentru că în seara de dinaintea Ignatului, porcii și visează moartea. Se crede că dacă nu sunt tăiați pe 20 decembrie, de Ignat, porcii nu se mai îngrașă și asta pentru că nu mai mănâncă.
Există superstiții care spun că cei care nu taie porcul de Ignat, ci mai devreme sau mai târziu de 20 decembrie, vor avea parte de ghinion în noul an.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Citește și: Când pică ziua de Ignat 2022. Tradiții și obiceiuri: De ce sunt sacrificați porcii în această zi
Când pică ziua de Ignat în anul 2022?
Ziua de Ignat pică mereu la dată fixă, mai exact pe 20 decembrie. În anul 2022, românii sărbătoresc Ignatul într-o zi de marți. Tot în această zi, în calendarul creștin ortodox este prăznuit Sfântul Mucenic Ignatie Teoforul.
Deși pe data de 20 decembrie este sărbătorit Ignatul, iar în această zi se sacrifică toți porcii, credincioșii trebuie să știe că aceasta este o zi de post, astfel că sunt interzise produsele de dulce.
Cu toate acestea, după sacrificarea porcului, în gospodărie se obișnuiește ca toți cei care au participat la tăierea animalului să servească „pomana porcului”. Este vorba despre un preparat obținut din mai multe bucăți de carne, tăiate cubulețe.Citește și: Se spală sau nu rufe de Ignat 2022. Ce activități sunt interzise în ziua Sf Ignatie Teoforul
Postul Crăciunului 2022 se termină pe 25 decembrie, în ziua în care este sărbătorită Nașterea Domnului, iar Ajunul Crăciunului este cea mai aspră zi de post. Pe 24 decembrie, rânduielile bisericești spun că se ține post negru, iar pe seară se consumă un amestec din grâu fiert, miere și fructe.
Citește și: Ce semnificație are tăierea porcului de Crăciun