Ce se întâmplă dacă persoanele vaccinate intră în contact cu o persoană infectată cu COVID-19? În ce condiții se va impune carantina

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 02 aug 2022, 09:45
Ce se întâmplă dacă persoanele vaccinate intră în contact cu o persoană infectată cu COVID-19?
Sursa: PixaBay

Persoanele care s-au vaccinat anti-COVID-19, dar intră în contact cu o persoană infectată, pot să nu stea în carantină doar în anumite condiții: să nu prezinte niciun simptom specific virusului.

Persoanele care s-au vaccinat anti-COVID-19, dar intră în contact cu o persoană infectată, pot să nu stea în carantină doar în anumite condiții: să nu prezinte niciun simptom specific virusului.

Aceștia vor fi testați chiar dacă vaccinul îi protejează în proporție de 90%, pentru că, în continuare, pot lua și transmite virusul, în special persoanelor care nu s-au vaccinat. Unele persoane vaccinate pot dezvolta fie forme mai ușoare, fie să nu prezinte niciun simptom. 

Ce se întâmplă dacă persoanele vaccinate intră în contact cu o persoană infectată cu COVID-19?

Persoanele care s-au vaccinat, dar au intrat în contact cu o persoană infectată cu COVID-19 și încep să prezinte simptome specifice bolii, vor fi testate, iar dacă rezultatul este pozitiv, se va impune carantina cu durata de 14 zile.

Citeste si: Situație critică la ATI! Cazurile de COVID-19 au explodat și au umplut secțiile

Persoanele care s-au vaccinat, dar au intrat în contact cu o persoană infectată cu COVID-19 și nu încep să prezinte niciun fel de simptom specific bolii nu vor fi testate și nu vor trebui să stea în carantină impusă cu durata de 14 zile.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

S-a dat startul la Loteria de Vaccinare! Care sunt recompensele și cum poți participa

Loteria de Vaccinare oferă premii în bani tuturor celor care au completat schema de vaccinare, și-au făcut certificatul digital al UE privind COVID-19 pe baza CNP-ului și care se înscriu pentru participare pe aplicația https://certificat-covid.gov.ro

“În acest context epidemiologic, cu creșteri semnificative ale numărului persoanelor infectate cu noul coronavirus, este deosebit de importantă susținerea procesului de vaccinare, inclusiv prin acordarea de recompense.

Într-o perioadă scurtă, am reușit să finalizăm cadrul legislativ pentru aceste măsuri recompensatorii. Odată semnat și de ministrul Economiei, actul normativ poate fi publicat în Monitorul Oficial, astfel încât să producă efecte”, a mărturisit Cseke Attila, ministrul temporar al Sănătății.

Loteria de Vaccinare are loc în intervalul 01.10.2021 – 31.12.2021. Vor fi 19 extrageri organizate în zilele de duminică/vineri:

  • 14 extrageri, respectiv câte 1 extragere pe săptămână;
  • 3 extrageri, respectiv câte 1 extragere în fiecare lună;
  • 2 extrageri organizate în săptămâna 14, respectiv în ultima săptămână a acțiunii.

Se oferă un număr total de 1.139 premii, în valoare totală de 15.000.000 lei, astfel:

  •  81 de premii săptămânale (80 premii săptămânale în valoare de 10 000 lei+ 1 premiu mare săptămânal în valoare de 300 000 lei);
  • 3 premii lunare,( câte 1 premiu în ultima săptămână a fiecărei luniîn valoare de 100 000 lei);
  • 2 premii la finalul Loteriei Programului Național de Vaccinare, în valoare de 500 000 lei, respectiv 1 000 000lei.

Citeste si: S-a identificat o nouă tulpină COVID-19! Ar putea întrece tulpina Delta

Fiecare persoană vaccinată care se înscrie va avea patru șanse de câștig:

  • 1 premiu în valoare de 10.000 lei sau de 100.000 lei;
  • 1 premiu de 300.000 lei, 1 premiu de 500.000 lei;
  • premiul cel mare în valoare de 1.000.000 lei, adică premii în valoare maximă cumulată de 1.910.000 lei.

Sumele necesare pentru premiile oferite în cadrul Loteriei de Vaccinare vor fi oferite de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.