Cei care vor să fie ocoliți de rele și să aibă spor în toate trebuie să respecte mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții de Sânziene 2022. Iată ce nu au voie credincioșii să facă în această zi, dar și de ce le este interzis să spele rufe.
De ce nu se spală rufe de Sânziene 2022?
Pe data de 24 iunie 2022, în calendarul creștin ortodox sunt sărbătorite Sânzienele sau Drăgaica.
Conform rânduielilor bisericești, în zilele în care sunt sărbători cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox, credincioșilor le este interzis să spele rufe, dar și să muncească în gospodărie. Astfel, cum sărbătoarea Sânzienelor este marcată cu cruce roșie, pe 24 iunie nu se spală rufe.
Nu doar că nu se spală rufe de Sânziene 2022, însă se spune că nu este bine ca oamenii să se spele pe cap în această zi sfântă. O superstiție veche spune că cei care se spală pe cap de Sânziene vor încărunți mult mai devreme.
Sânziene 2022. Ce nu au voie credincioșii să facă în această zi?
Toate treburile casnice sunt interzise în ziua de Sânziene.
Mai exact, femeile nu au voie să calce rufe, să coasă sau să facă ordine în gospodărie.Se spune că pe 24 iunie, oamenii nu ar trebui să își împrumute lucrurile. Se crede că dacă vor face acest lucru, atunci au șanse mai mari să fie victimele blestemelor și farmecelor.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Despre cei care dorm de Sânziene se spune că vor fi leneși tot anul, iar cei care se vor certa în această zi sfântă pot vărsa lacrimi amare până la final de an.
Citeste si: Sânzienele 2022. Pe ce dată pică sărbătoarea în acest an. Zi importantă în calendarul creștin ortodox
Obiceiuri, tradiții și superstiții care se respectă de Sânziene 2022
Se spune că sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, cunoscută și sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica, este una magică. Tradiția spune că în noaptea de Sânziene se deschid cerurile, iar aceste zâne bune încep să danseze, toate plantele din jurul lor căpătând puterni miraculoase. Fiind o noapte magică, tradiția spune că este momentul în care se pot împlini cele mai arzătoare dorințe.
Fetele care sunt nemăritate și vor să își viseze ursitul trebuie să își pună flori de Sânziene sub pernă. Tot din flori de Sânziene se împletesc coronițe care mai apoi sunt aruncate peste casă. Se spune că dacă acestea se prind de horn, atunci în acea gospodărie va avea loc o nuntă în perioada imediat următoare.
De Sânziene 2022 se respectă și o serie de ritualuri pentru frumusețe. În trecut se credea că femeile care strâng roua din dimineața de Sânziene și se spală cu ea pe față vor reuși să rămână tinere mai mult timp și să fie sănătoase.
Citeste si: Ce se dă de pomană de Sânziene 2022. Tradiția pe care toți credincioșii o respectă pe 24 iunie
Când sunt sărbătorite Sânzienele în 2022?
Sărbătoarea Sânzienelor pică în anul 2022 pe data de 24 iunie. În această zi, creștinii ortodocși sărbătoresc Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Este vorba despre una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin ortodox. Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în familia preotului Zaharia, cu 6 luni înainte de nașterea lui Iisus Hristos. Venirea pe lume a Sfântului Ioan Botezătorul a fost vestită de îngerul Gavriil. Zaharia a refuzat să creadă acest lucru, acesta fiind motivul pentru care a fost aspru pedepsit, fiind cunoscut faptul că acesta a rămas mut până în ziua în care i-a pus numele fiului său.
Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul este cunoscută în limbaj popular sub denumirea de Sânziene sau Drăgaică.