Ce se întâmplă în anul 2024 cu bonurile de masă? Românii vor primi mai puțini bani

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 10 ian 2024, 10:36

Deși valoarea bonurilor de masă a crescut, românii o să primească mai puțini bani față de anul 2023

Sursa: cancan.ro

Bonurile de masă sunt adesea folosite de români pentru a trece de încă de o lună în care banii sunt prea puțini pentru prețurile prea mari.

Magazinele alimentare și supermarket-urile își scumpesc prețurile, iar deși valoarea bonurilor de masă nu a scăzut la începutul anului 2024, românii o să ajungă să primească mai puțini bani, iar asta din cauza noilor taxe ce au intrat în vigoare. Iată care este valoarea bonurilor de masă la care românii vor fi nevoiți să renunțe în anul 2024.

Bonurile de masă vor fi impozitate începând cu anul 2024

Anul 2024 a adus scumpiri în majoritatea magazinelor importante din țară, motiv pentru care românii se bazau foarte mult pe bonurile de masă pentru a se aproviziona pe parcursul lunii, însă valoarea acestora va începe să fie impozitată din anul 2024. Bonurile de masă pot avea o valoare maximă de 40 de lei, asta înseamnă cu 5 lei mai mult față de anul 2023.

Deși suma pe care românii ar trebuie să o primească cu această creștere a valorii bonurilor de masă ar trebuie să fie una mai mare față de anul trecut, specialiștii atrag atenția că

ar putea chiar să fie mai mică după impozitarea acestora. Începutul anului 2024 a adus o contribuție la sănătate din valoarea bonurilor de masă, contribuție de 10% pe care angajatorii vor fi nevoiți să o plătească, motiv pentru care românii vor primi o sumă mai mică a bonurilor de masă.

Citește și: Bani în loc de bonuri de masă! Măsura care ar putea intra în vigoare, în Romania

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„Trebuie să plătești CASS la tichete. Angajatorul îi dă tichet tot de 35 de lei, dar omul în mână o să primească mai puțin. Nu prea știu care să fie cu 40 de lei, eu știu care merg pe 20-25, 35 de lei am văzut foarte rar”, a declarat specialistul fiscal Cornel Grama, potrivit cancan.ro. Pentru a înțelege mai bine acest fenomen al bonurilor de masă vom da exemplu tichetele de masă de 30 de lei în anul 2023, al căror impozit era de 3 lei.

Începând cu anul 2024, valoarea pe care angajatul o va plăti va fi de 6 lei, după impozitul de 3 lei și a alți 3 lei plătiți către CASS. Românii ce vor lucra 22 de zile pe lună vor pierde astfel 66 de lei față de valoarea bonurilor de masă pe care o primeau în anul 2023. 

Românii ce donează sânge vor primi 280 de lei în bonuri de masă

Începând cu prima zi a anului 2024, românii ce donează sânge la centrele speciale vor primi o sumă mai mare de bani față de anul trecut, ce vor veni sub forma bonurilor de masă. Deși noul an a început de nici două săptămâni, centrele de transfuzie din țară sunt luate cu asalt de români, fiind încurajați astfel de sumele substanțiale pe care le primesc, ce au trecut de patru ori față de anul 2023.

Valoarea inițială ale bonurilor de masă oferite persoanelor dispuse să doneze sânge era de 69 de lei, anul 2024 aducând o majorare surprinzătoare pentru români. În prezent, românii ce donează sânge vor primi șapte bonuri de masă în valoare totală de 280 de lei. Pe lângă bonurile de masă pe care le primesc, donatorii beneficiază și de o zi liberă de la locul de muncă. 

Înainte ca recoltarea sângelui să aibă loc, românii trebuie să facă un examen medical prin care să se afle care este starea de sănătate actuală a donatorului, prin intermediul unui chestionar, dar și a unor teste, precum glicemia, grupa sanguină şi hemoglobina.