Ce se întâmplă în Rusia după moartea lui Alexei Navalnîi: „Uniunea Europeană este revoltată”. Cine se mai află pe ”lista neagră” a lui Vladimir Putin

Autor: Diana Bostan

Ce se întâmplă în Rusia după moartea lui Alexei Navalnîi

Sursa: Profimedia/ Pixabay

Moartea misterioasă a lui Alexei Navalnîi a stârnit un val de reacții negative în Rusia, dar și-n cadrul Uniunii Europene. Ședul diplomației UE este revoltat și cere eliberarea tuturor deţinuţilor politici.

Reprezentanții Uniunii Europene au solicitat Moscovei eliberarea imediată și necondiționată a tuturor deținuților politici, potrivit unei declarații făcute de șeful diplomației europene, Josep Borrell, în numele blocului comunitar. Aleksei Navalnîi, liderul opoziției din Rusia, a încetat din viață în penitenciarul din regiunea Iamalo-Neneția, conform unei declarații oficiale emise de Serviciul Penitenciar Federal.  

Moartea lui Alexei Navalnîi a stârnit indignarea reprezentanților Uniunii Europene

Josep Borrell a subliniat că moartea neașteptată și șocantă a lui Aleksei Navalnîi reprezintă un semn al represiunii accelerate și sistematice din Rusia. El a asigurat că Uniunea Europeană va depune toate eforturile pentru a trage la răspundere conducerea politică a Rusiei și autoritățile ruse, în strânsă coordonare cu partenerii lor, și va impune costuri suplimentare pentru acțiunile lor, inclusiv prin sancțiuni.

Această declarație reflectă angajamentul UE de a reacționa ferm la încălcările drepturilor omului și la acțiunile repressive, consolidând astfel poziția blocului comunitar în promovarea valorilor democratice și a respectului pentru statul de drept.

Citește și: Cinci lucruri mai puțin cunoscute despre Alexei Navalnîi

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”

"Uniunea Europeană este revoltată de moartea politicianului rus de opoziţie Aleksei Navalnîi, pentru care responsabilitatea finală revine preşedintelui Putin şi autorităţilor ruse. Astăzi, în cadrul Consiliului Afaceri Externe, am transmis cele mai sincere condoleanţe soţiei sale, Iulia Navalnaia, copiilor, familiei, prietenilor şi tuturor celor care au lucrat cu el în beneficiul ţării lor", a transmis Josep Borrell, într-un comunicat, potrivit digi24.ro.

Josep Borrell cere eliberarea tuturor deținuților politici de pe teritoriul Rusiei

Potrivit sursei menționate anterior, Josep Borrell a solicitat Rusiei să permită desfășurarea unei anchete internaționale independente și transparente cu privire la circumstanțele decesului brusc al lui Aleksei Navalnîi, conform unei declarații emise. În același context, el a menționat că în întreaga lume oamenii s-au adunat pentru a aduce omagiu memoriei lui Navalnîi, iar în Rusia, autoritățile au încercat să împiedice acest lucru în mai multe locuri, reținând sute de persoane.

Josep Borrell a subliniat necesitatea eliberării imediate a acestor persoane, evidențiind îngrijorarea Uniunii Europene cu privire la încălcările drepturilor civile și reprimarea opoziției politice în Rusia.

Șeful diplomației UE a subliniat faptul că Aleksei Navalnîi a avut un "curaj incredibil, devotament față de țara sa și față de ceilalți cetățeni, precum și hotărâre", în contextul acțiunilor sale anticorupție din Rusia.

El a menționat că Navalnîi a transmis un mesaj care a atras mulți oameni din întreaga țară, iar aceasta a fost cauza temerii regimului lui Putin față de el. De asemenea, a adăugat că această teamă s-a manifestat inclusiv în contextul războiului ilegal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și în perspectiva alegerilor prezidențiale ruse din martie.

Citește și: Cine este Daria, fiica lui Alexei Navalny. Seamănă perfect cu mama ei, Iulia

Șeful diplomației UE a subliniat în declarația sa că printre deținuții politici ale căror eliberare este solicitată se numără Iuri Dmitriev, Vladimir Kara-Murza, Ilia Yaşin, Aleksei Gorinov, Lilia Cianișeva, Ksenia Fadeeva, Alexandra Scocilenco și Ivan Safronov. Potrivit presei internaționale, aceștia se regăsesc pe o așa-numită "listă neagră" a lui Vladimir Putin, fiind o expresie a îngrijorării Uniunii Europene față de încălcările drepturilor civile și reprimarea opoziției politice în Rusia, subliniind necesitatea respectării standardelor internaționale privind drepturile omului și statul de drept.

Cine sunt deținuții politici de pe ”lista neagră” a lui Vladimir Putin

Cei menționați mai sus sunt cunoscuți pentru a fi critici ai regimului politic din Rusia și au fost implicați în diferite activități civice, jurnalistice sau politice. Iată câteva informații despre fiecare dintre ei:

  1. Iuri Dmitriev(condamnat la 15 ani de închisoare): Un istoric și activist rus pentru drepturile omului, Dmitriev este cunoscut pentru cercetările sale asupra represiunilor staliniste și a fost implicat în Memorial, organizație care se ocupă de memoria istorică și a victimelor represiunilor.

  2. Vladimir Kara-Murza(condamnat la 25 de ani de închisoare): Jurnalist și activist rus, Kara-Murza este un critic vocal al Kremlinului și s-a implicat în apărarea drepturilor omului și promovarea democrației în Rusia. A fost supus unor atacuri violente și a supraviețuit două tentative de otrăvire.

  3. Ilia Yaşin: Politician și activist rus, Yaşin este un lider al opoziției și a fost implicat în diverse mișcări civice care susțin democrația și drepturile omului în Rusia.

  4. Aleksei Gorinov(condamnat la 7 ani de închisoare): Deputatul din opoziție, Aleksei Gorinov, consilier municipal în districtul Krasnoselsky al Moscovei, a fost găsit vinovat de răspândirea informațiilor false despre Armata Rusă și activitățile acesteia.

  5. Lilia Cianișeva(condamnată la 7 ani și jumătate de închisoare): Considerată unul dintre aliații lui Alexei Navalnîi, aceasta a fost condamnată pentru ”extremism”.

  6. Ksenia Fadeeva( condamnată la 9 ani de închisoare): Coordonatoare regională a sediului lui Alexei Navalnîi din Tomsk, Ksenia Fadeieva. A fost acuzată de crearea unor „organizații extremiste”.

  7. Alexandra Scocilenco( condamnată la 7 ani de închisoare): O artistă din Rusia care a înlocuit etichetele de preț cu mesaje anti-război într-un magazin alimentar din Sankt Petersburg.

  8. Ivan Safronov( condamnat la 22 de ani de închisoare): Jurnalist și fost consilier al Agenției Spațiale Ruse (Roscosmos), Safronov a fost acuzat de trădare și de furnizarea de informații secrete unui stat străin. Familia și susținătorii săi consideră acuzațiile drept fabricate și politice.

 


Müjde Uzman, care joacă rolul Alev în producția „O dragoste”, apariție uluitoare în mediul online! Iată cum a fost surprinsă de curând celebra actriță!