Ce se întâmplă în solarul tău dacă nu te ocupi de irigare? Iată AICI!

Author: Oana Picerea

Când te hotărăști să cultivi legume în spații protejate este important să ții cont de unele principii relevante, precum: pregătirea eficientă a solului, rotația culturilor, alegerea unui material săditor de calitate superioară, respectarea cerințelor pentru creșterea și dezvoltarea plantelor, cultivarea eficace. Dacă vrei să afli detalii despre cerințele plantelor în vederea obținerii unor rezultate optime vei descoperi din următorul articol tot ce te interesează.

Îngrijește plantele din solar conform cerințelor!

Materialul săditor pe care-l folosești se va prinde și va crește în condiții excelente de temperatură, umiditate și nu numai. În caz contrar, plantele cresc foarte mult în lungime și nu rodesc sau apar bolile și dăunătorii care pot afecta calitatea culturilor în mod nefavorabil sau iremediabil.

Cum îngrijești plantele din solar? Iată ce ai de respectat!

  • Cerințele plantelor față de temperatură sunt diferite în funcție de specie și perioada de creștere

Dacă vrei să cultivi dovlecei ai nevoie de o temperatură în solar de minim 6 grade și maxim 29 de grade. Dacă vei cultiva roșii se va avea în vedere intervalul 10-27 de grade.

  • Cerințele față de umiditate ale plantelor sunt, de asemenea, diferite de la o specie la alta

Dovleceii au nevoie de soluri reavene pentru a fructifica și de aceea se udă periodic pentru a obține cele mai bune rezultate. De asemenea, tomatele au nevoie de suficientă apă pentru creșterea și dezvoltarea fructelor. Specialiștii de la hectarul.ro recomandă montarea unei instalații cu tub de picurare pentru a realiza irigarea automatizată în funcție de cerințele solului și temperaturii mediului ambiant. Dacă în cazul secetei plantele fructifică insuficient, în cazul udării excesive se pot crăpa fructele și acestea se degradează.

  • Cerințele plantelor față de sol

Pregătirea solului din toamnă este foarte benefică pentru viitoarele culturi. De asemenea, se ține cont de rotația culturilor și de pH-ul acestuia în vederea restabilirii echilibrului elementelor nutritive din sol.

  • Cerințele față de lumină ale plantelor

Se consideră că spațiile protejate captează mai puțină lumină decât în câmp, în schimb există plante care au nevoie de mai puține ore de radiație solară.

  • Combaterea bolilor și dăunătorilor

Pentru combaterea bolilor se folosesc cu succes dezinfectanții bio și pentru combaterea dăunătorilor se pot utiliza fie produse naturale, fie produse bio.

Cum determini aciditatea, alcalinitatea sau pH-ul solului?

Chiar și un mic fermier care se respectă trebuie să cunoască tipul de sol și pH-ul acestuia în vederea stabilirii strategiei de grădinărit. Vestea bună este că există o hârtie pentru determinarea pH-ului- practic și simplu sau instrumente speciale de teren sau de laborator în cazul în care apelezi la un specialist.

Spre exemplu, afinul de cultură preferă un pH acid (4,5- 5,5), vița de vie preferă un pH neutru (6,8- 7,2) și cătina albă preferă ph-ul neutru spre alcalin (6,8- 8,4).

Cu ajutorul hârtiei de pH care este ușor de procurat poți măsura valorile între 0 și 14. Astfel, în cazul neconcordanței între cerințele plantei și pH-ul solului se aplică anumite corecții pentru obținerea valorii ideale.

Prin urmare, dacă vrei să obții rezultate optime în cazul grădinăritului respectă nevoile plantelor și aplică metodele cele mai bune!