Ce se intampla Orban? Isi pierde puterea sau?

Author: Bogdan Frațilă

În timpul blocajului de luni de zile al aderării Suediei la NATO, premierul Ungariei, Orban, a stat ferm de partea Turciei

Sursa: Captură YouTube

În timpul blocajului de luni de zile al aderării Suediei la NATO, premierul Ungariei, Orban, a stat ferm de partea Turciei

În timpul blocajului de luni de zile al aderării Suediei la NATO, premierul Ungariei, Orban, a stat ferm de partea Turciei. Apoi a venit răsturnarea de situație a lui Erdogan. Acum, Orban îi urmează exemplul. De ce este ușor pentru el?
Acum, dintr-o dată, totul ar trebui să se întâmple foarte repede. Premierul ungar Viktor Orban și parlamentul ungar nu vor să fie ultimii care să aprobe aderarea Suediei la NATO.

Cu doar câteva săptămâni în urmă, Orban a stat în frână și a fost loial alături de președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a refuzat mult timp aderarea suedezilor la NATO. Abia la summitul NATO de la Vilnius din această săptămână, Erdogan a renunțat la rezistența sa. Devenise clar că acest lucru se va întâmpla. La o întâlnire cu cancelarul austriac Karl Nehammer la începutul lunii iulie, Orban a declarat că guvernul său nu are obiecții.
Suedezii ar trebui doar să aștepte ratificarea de către parlamentul ungar. Un dublu înțeles clasic al premierului. Căci aprobarea parlamentară nu este de fapt un obstacol în Ungaria. După răsturnarea dramatică de situație de la Vilnius, Orban se află însă sub presiune, deoarece partidul de opoziție "Momentum" a strâns deja semnături pentru o sesiune specială a parlamentului. În concepția lui Orban despre putere, este de neconceput ca opoziția să îi impună ritmul.

O acțiune de tip "Ochi pentru Ochi" cu țintă precisă

Disputa privind aderarea la NATO arată cum gândește și cum acționează Orban. Motivul pentru care a refuzat aprobarea suedezilor nu a fost unul militar. A fost furia față de criticile suedeze privind deficitele Ungariei în ceea ce privește statul de drept și libertatea presei, precum și gestionarea fondurilor UE. Din cauza suspiciunilor de corupție, UE blochează miliarde de euro la care Ungaria are de fapt dreptul.

Când Suedia a deținut președinția UE în prima jumătate a anului 2023, Orban a văzut ocazia de a regla conturile. Motto: Dacă îmi blocați fondurile, vă blochez aderarea la NATO.
Blocajul afectează însă în principal UE. Ori de câte ori este posibil, Orban dă înapoi și refuză să-și dea acordul. El a spus nu atunci când a fost vorba de sancțiuni împotriva clericilor ortodocși ruși și doar recent a refuzat ajutorul militar acordat Ucrainei pentru războiul împotriva Rusiei.
Ocazional, el își disprețuiește chiar și puținii susținători rămași. Cel mai recent, Austria a trebuit să experimenteze acest lucru. Deși guvernul austriac, la fel ca Orban, solicită mai multe acțiuni ale UE împotriva migrației ilegale, Orban a eliberat în luna mai sute de traficanți condamnați pentru trafic de persoane din închisorile ungare, invocând oficial costurile ridicate. De fapt, a fost, probabil, o reacție punitivă împotriva UE din cauza fondurilor blocate.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

UE ca dușman

Uniunea Europeană este inamicul preferat al lui Orban. Acasă, în Ungaria, el folosește orice ocazie pentru a o prezenta ca fiind sediul tuturor relelor. În mod repetat, guvernul solicită referendumuri- fără caracter obligatoriu- în care cetățenii sunt invitați să își dea cu părerea despre inițiativele sau deciziile UE. De exemplu, a fost întrebat dacă cetățenii sunt de acord cu sancțiunile UE pe care Ungaria le-a acceptat anterior. Când Orban, cancelarul austriac Nehammer și președintele sârb Aleksandar Vucic s-au întâlnit recent la Viena pentru un summit pe tema migrației, Peter Filzmaier, politolog la Universitatea Dunării din Krems, a apreciat că a fost vorba de o căutare comună de "imagini inamice" externe ale unor state cu probleme interne majore. Una dintre aceste imagini inamice a fost UE. Declarația că se dorește combaterea migrației ilegale, asociată cu demarcarea, este "absurdă", deoarece nimeni nu este în favoarea imigrației ilegale, potrivit lui Filzmaier. Astfel se amestecă "destul de nerușinat" problemele imigrației și azilului.

Lumina strălucitoare a ultraconservatorilor

În cercul populiștilor conservatori, Orban se bucură de reputația de purtător de torțe. Anul trecut, el a ținut discursul principal în Texas, la Conferința de acțiune politică conservatoare, o reuniune a conservatorilor naționali convinși. Donald Trump l-a lăudat cu efuziune. orban este văzut de mulți ca fiind cel care luptă pentru valorile conservatoare din Europa, în special pentru modelul familiei tradiționale. Faptul că el promovează familiile cu banii contribuabililor și exclude persoanele cu o orientare sexuală diferită îi mulțumește pe ultraconservatori. alegerea cuvintelor lui Orban este adesea belicoasă. Anul trecut, el a criticat statele occidentale decadente ale UE pentru că tolerează prea mulți imigranți și permit dispariția culturii lor occidentale.Ungaria nu dorește această amestecare, nu vrea "oameni de rasă mixtă", a declarat Orban la "universitatea de vară" pentru minoritatea maghiară din Tusványos, România. Întâlnirea este organizată de partidul lui Orban, Fidesz.

Citește și: Controversele din cazul Prigozhin, liderul Wagner!

Citește și: Erdogan se pronunță în favoarea aderării Ucrainei la NATO?

Citește și: Zelenskyy îl critica dur pe președintele bulgar din cauza opoziției sale față de înarmarea Ucrainei