Ce se întâmplă pe 14 noiembrie 2022, de Lăsata Secului. De ce e o zi importantă înainte de Postul Crăciunului. Tradiții și obiceiuri

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 09 aug 2023, 03:50

Lăsata Secului Post Crăciun 2022. Tradiții și obiceiuri

Sursa: peexls.com

Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022. Ce reprezintă data de 14 noiembrie și de ce tradiții și obiceiuri este bine să ții cont atunci când se lasă Sec.

Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022. Ce reprezintă data de 14 noiembrie pentru creștinii ortodocși și de are această dată o semnificație importantă înainte de Postul Nașterii Domnului.

Tradiții și obiceiuri de care este bine să ții cont atunci când cade Lăsata Secului. 

Citește și: Ce se mănâncă în Postul Crăciunului 2022. Cu ce poți înlocui carnea pentru cea mai gustoasă ciorbă de perișoare de post

Când cade Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022 

Data de 14 noiembrie reprezintă data când cade Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022, potrivit calendarului ortodox. Anul acesta, Lăsata Secului pentru Postul Nașterii Domnului pică luni, însă, în anii în care această dată  cade miercurea sau vinerea, se lasă Sec cu o zi mai înainte.

„Postul determină sufletul să strălucească şi înalţă simţurile, supune pe trup duhului, face inima zdrobită şi smerită, nimiceşte norul poftelor, stinge aprinderea desfrânării şi luminează înţelepciunea omului.

Postul păzeşte pe prunci, face curat pe tânăr, umple de vrednicie pe bătrân. Postul desăvârşeşte pe creştin„
, a declarat preotul paroh Teofil Leuștean, pentru  doxologia.ro  . 

Ce se întâmplă pe 14 noiembrie 2022, de Lăsata Secului

Data de 14 noiembrie 2022, sau Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului reprezintă ultima zi când se poate mânca de dulce, înaintea începerii unuia dintre cele mai mari posturi rânduite de Biserica Ortodoxă și anume postul Nașterii Domnului. 

După Lăsata Secului, începe Postul Nașterii Domnului, perioadă în care anumite alimente considerate „de dulce” sunt interzise, iar creștinii trebuie să se abțină și de la anumite activități. 

Cea mai bună descriere pentru Postul Crăciunului 2022, cât și despre post, în general a oferit-o Sfântul Vasile cel Mare, care a spus:  „Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale şi închisori. Postul

i-ar ajuta pe toţi să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginţi, lăcomia şi orice vicleşug. Postul ne face asemenea cu îngerii”.

Deși cuvântul „sec” din sintagma „lăsatul secului” este înțeles ca fiind sinonim cu ideea de uscat sau lipsit de grăsime, liturgistul Badea Cireșanu afirmă că acesta provine, mai degrabă, din deformarea expresiei „lăsatul seculului”, în care „seculul” este chiar secolul, adică lumea cu obiceiurile sale, timpul secular, lumesc.

În limba italiană, termenul folosit este „carnevale”, tradus prin renunțare la orice fel de aliment de origine animală. 

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Citește și: Cât durează Postul Crăciunului 2022. În ce zile au credincioșii dezlegare la pește și ce nu e bine să facă în această perioadă

14 noiembrie 2022. Sfântul Apostol Filip

În fiecare an, pe 14 noiembrie, în Biserica Ortodoxă este cinstit Sfântul Apostol Filip, unul dintre cei 12 Apostoli ai lui Hristos. 

Născut în Betsaida, lângă Marea Galileii, Filip cunoștea așa bine Sfânta Scriptură încât L-a recunoscut imediat pe Iisus ca fiind Mesia, Unsul lui Dumnezeu, de cum L-a întâlnit. După Pogorârea Duhului Sfânt, Sfântul Filip a propovăduit în Asia și În Grecia. În Grecia, evreii îl urau atât de tare încât marele preot s-a apucat el însuși să îl ciomăgească până la moarte, dar printr-o minune marele preot a orbit dintr-o dată și s-a înnegrit. Apoi pământul s-a deschis și l-a înghițit. Atunci s-au vindecat mulți bolnavi și mulți păgâni au crezut în Hristos. 

Tradiții și obiceiuri de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 

Una dintre cele mai cunoscute tradiții referitoare la această zi a lăsatului de sec și care se păstrează încă în unele localități din Bucovina este  spolocania  sau  polocania   (cuvânt provenit din termenul rusesc  poloskanije  - „a spăla, a curăța”) – denumire dată primei zile dintr-un post mare de peste an (Postul Mare sau cel al Nașterii Domnului).

În această zi, vasele în care s-a gătit și s-a mâncat  de dulce  se curățau și se urcau în podul casei, după care se coborau vesela și tacâmurile speciale pentru perioada de post. 

Conform tradiției, în ziua de Lăsata Secului creștinii petrec în familie, desfătându-se cu mâncăruri din cele mai alese, după care în prima zi a postului Crăciunului vor începe ritualurile de purificare și vor spune rugăciuni pentru iertarea păcatelor.

Totodată se obișnuiește ca după Lăsatul Secului, toate oalele să fie puse cu gura în jos, pentru ca cei ai casei să fie feriți de orice pagubă sau boală. 

Citește și: Când pică Lasata Secului pentru Postul Crăciunului 2022. Ce tradiții respectă românii în ultima zi de dezlegare, înaintea Postului Nașterii Domnului

În Bărăgan, un vechi obicei spune că de Lăsata Secului trebuie strânse toate oasele și resturile de mâncare într-o față de masă, iar a doua zi trebuie aruncate afară spre răsărit. 

Oamenii trebuie să rostească cuvintele  „Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiţi îndestulate şi de la holdele mele oprite”. 

Tot în Bărăgan, în ziua de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului, gospodarii mănâncă sarmale şi carne friptă, beau ţuică şi vin nou.

„În Bărăgan, de Lăsata Secului, finii vin la naşi fără a fi chemaţi, cu plocon: o găină friptă, un colac mare uns cu miere sau turtă în foi şi o sticlă cu vin. Ei îşi cer iertare pentru greşelile de peste an, iar naşul, după ce îi iartă, întinde masă bogată unde se cântă şi se petrece până spre ziuă. La desert, se servesc plăcinte cu fructe şi cu legume, dar mai ales cu struguri sau cu stafide, care simbolizează sporul şi vigoarea spirituală”,  spune părintele Paul Tudorache, preot paroh la biserica Sf. Cuvioasă Parascheva din Călăraşi, citat de  adevărul.ro  .