Ce se mănâncă de Florii? Tradiții şi obiceiuri pentru 28 aprilie 2024

Autor: Denisa Irimia

Duminica Floriilor

Sursa: Profimedia

Duminica Floriilor marchează ultima sărbătoare semnificativă pentru creștinii în timpul Postului Paștelui, înainte de Învierea Domnului.

Floriile sau Duminica Floriilor pică în 2024 pe data de 28 aprilie, cu o săptămână înainte de Paște. În această zi este dezlegare la Pește.

Ce se mănâncă în Duminica Floriilor?

Floriile reprezintă a doua zi, după Bună Vestire, din Postul Paștelui în care creștinii au dezlegare la pește. Astfel, după aproximativ 40 de zile de post, ai oportunitatea să te bucuri de o varietate de mâncăruri delicioase pe bază de pește.

Poți savura antreuri, preparate la grătar sau salate, având la dispoziție o selecție diversă de rețete inovative din care să îți alegi preparatul preferat, pentru a-l savura alături de familie la masa de Florii.

În timpul Postului Paștelui, în zilele când este permis consumul de pește, ai ocazia să te bucuri de acest aliment recomandat de nutriționiști de două ori pe săptămână, indiferent de tipul său, fie că este gras, slab sau oceanic.

Conform tradiției populare, se spune că cei care consumă pește în ziua de Florii vor obține puteri tămăduitoare, vor fi vindecați de orice boală și vor avea noroc pe tot parcursul anului.

Citește și: Când sunt Floriile în 2024: Pe ce dată pică sărbătoarea

În plus față de cele două zile de dezlegare la consumul de pește, există câteva zile în timpul Postului Paștelui când credincioșii primesc permisiunea de a consuma ulei și vin.

 În acest an, în cadrul Postului Mare, dezlegarea pentru consumul de ulei și vin are loc pe 9, 13, 20 și 27 martie, precum și pe 3, 10 și 16 aprilie.

Tradiții și obiceiuri de Florii

În ziua de Florii, credincioșii participă la Sfânta Liturghie și, la încheierea slujbei, primesc flori și ramuri de salcie binecuvântate de către preot, pe care le iau acasă.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Întrucât sărbătoarea Floriilor cade în timpul Postului Paștelui, care se întinde pe o perioadă de 40 de zile, Biserica Ortodoxă a decis să ofere dezlegare la consumul de pește în această zi.

Postul Paștelui începe pe 18 martie și se încheie pe 5 mai. Este considerat cel mai riguros post din an, deoarece are mai puține zile în care este permis consumul de pește.

Comparativ, Postul Crăciunului este mai puțin restrictiv în această privință.

Credincioșii sunt sfătuiți să evite spălarea părului în această zi. Există o credință că cei care fac acest lucru ar putea începe să își piardă culoarea părului mai devreme decât ar fi normal.

Citește și: Ce nume se sărbătoresc de Florii? Peste 1,4 milioane de români își serbează onomastica în Duminica Floriilor

Cei care au reușit să țină postul au posibilitatea să primească împărtășania în ziua de Florii. Conform tradiției, cei care fac acest lucru sunt învredniciți de noroc, sănătate și protecție împotriva relelor.

În anumite regiuni ale țării, în această zi se coc diverse plăcinte de post, care sunt ulterior dăruite celor sărmani ca parte a tradiției.

În ziua de Florii, credincioșii pot interpreta semnele vremii pentru a anticipa cum va fi vremea de Paște. Conform tradiției, se spune că vremea de Florii prefigurează vremea din Duminica Paștelui.

Sărbătoarea Floriilor marchează începutul Săptămânii Patimilor sau a Săptămânii Mari, perioadă considerată cea mai importantă înaintea Sfintelor Paști.

Paștele Catolic este celebrat pe 17 aprilie în acest an, cu o săptămână înainte de Paștele Ortodox. Prin urmare, sărbătoarea Floriilor are loc pe 10 aprilie pentru catolici.

Superstiții în Duminica Floriilor

În ziua de Florii, apar o serie de superstiții legate, în special, de previziunile vremii pentru Paște și de condițiile meteorologice pentru vara care urmează.

Se spune că vremea de Florii va anticipa cum va fi și în Duminica Paștelui. De asemenea, tradiția spune că dacă broaștele cântă până la ziua de Florii, atunci vara ce urmează va fi frumoasă.