Ce se mănâncă de Sf. Constantin și Elena: Tradiții românești pentru 21 mai 2023

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 11 feb 2024, 03:20
Ce se mănâncă de Sf. Constantin și Elena
Sursa: basilica.ro

Sfântul Constantin și mama sa, Elena, sunt sărbătoriți în fiecare an la data de 21 mai, anul acesta, această zi picând duminica.

Sfinții Constantin și Elena sunt trecuți în calendarul creștin ortodox cu cruce roșie, motiv pentru care credincioșii țin cont de anumite tradiții și superstiții ce le vor ajuta de-a lungul anului. Iată ce se mănâncă de Sf. Constantin și Elena.

Citește și: Sf. Constantin și Elena 2023: Ce nume se sărbătoresc în această zi?

Tradiții românești pentru Sf. Constantin și Elena

Sfinții Constantin și Elena sunt celebrați în fiecare an la data de 21 mai, fiind pomeniți în fiecare biserică din țara noastră, având parte de o slujbă specială. Ziua de 21 mai 2023 este însemnată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox, această sărbătoare fiind foarte importantă în credința creștină.  

În această zi sfântă credincioșii țin cont de mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții care să îi ajute pe parcursul anului.

În această zi oamenii nu trebuie să muncească, se crede că prin odihnă recoltele vor fi ocrotite de păsări. Cu ocazia zilei în care se sărbătoresc Sfinții Constantin și Elena, credincioșii trebuie să ducă în casă trei bujori îmbobociți sau flori de lămâiță pentru a avea voie bună și liniște în familie, dar și pâine, pe care să o mănânce alături de cei dragi.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Pâine trebuie consumată doar de oameni, dacă oferim pâine păsărilor se crede că risipim sporul casei. Păsările sunt sfinte în această zi, iar oricât de zgomotoase ar fi, nu trebuie să le stricăm cuibul deoarece se crede că familie vor fi necazuri tot anul. În popor, ziua în care se celebrează Sfinții Constantin mai este numită și Constantin Graur sau Constantinul Puilor, fiind o sărbătoare a păsărilor de pădure.

În unele zone ale țării, oamenii sunt obișnuiți să aprindă un foc mare pentru a sta în jurul lui, ferindu-se astfel de forțele răului. Peste acest foc pot trece și oile pentru a fi ferite de boli cât timp stau la stână. Gospodinele trebuie să dea cu tămâie în locuințe și să stropească cu aghiasmă pentru a alunga duhurile rele și necurate. 

Citește și: Mesaje de Sf. Constantin și Elena 2023: La mulți ani! Urări și felicitări pentru sărbătoriții zilei

Rugăciune pe care să o rostim de Sf. Constantin și Elena

Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, după Dumnezeu şi Maica Domnului, voi sunteţi nădejdea noastră şi folositorii noştri; voi ne sunteţi nouă bucurie în vremea necazului, voi ne ocrotiţi în nevoi şi ne ajutaţi. Voi sfintelor mănăstiri şi biserici le sunteţi păzitori; pentru aceasta cădem înaintea voastră cu lacrimi, rugându-vă să nu încetaţi a ne ajuta nouă, neputincioşilor, ci mijlociţi la Dumnezeu şi la Preacurata Lui Maică şi Pururea Fecioară Maria, ca şi pe noi să ne păzească fără prihană şi pe toţi să ne întărească în credinţă, până la sfârşitul vieţii, spre mântuirea sufletelor noastre. Amin!

Surse: fanatik.ro, doxologia.ro