Ce se mănâncă de Sf. Mihail și Gavril? Tradiții și obiceiuri pentru această zi sfantă

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 06 nov 2023, 21:50

Ce trebuie să mâncăm de Sf. Mihail și Gavril pentru a avea noroc

Sursa: cancan.ro

Sf. Mihail și Gavril se celebrează anual la data de 8 noiembrie, fiind o sărbătoare trecută cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox.

Creștinii ortodocși și greco-catolicii îi sărbătoresc în fiecare an pe Sf. Mihail și Gavril, iar cu această ocazie, aceștia țin cont de mai multe tradiții și obiceiuri care să le aducă noroc în viață. Iată ce se mănâncă în ziua sfântă în care se celebrează Sf. Mihail și Gavril.

Ce trebuie să mâncăm pe 8 noiembrie 2023, când se celebrează Sf. Mihail și Gavril

Sf. Mihail și Gavril sunt considerați de către creștinii ortodocși și de către greco-catolici conducătorii cetelor de îngeri și călăuzele sufletelor spre Rai, iar aceștia sunt sărbătoriți în fiecare

an la data de 8 noiembrie, dată ce este trecută în calendarul creștin ortodox cu cruce roșie, ce oferă o importanță aparte acestei pomeniri. 

Credincioșii țin cont de o serie de tradiții și obiceiuri specifice zilei în care se celebrează Sf. Mihail și Gavril, mai ales atunci când vine vorba despre ce preparate trebuie să consume. Este bine ca la data de 8 noiembrie 2023, atunci când sunt prăznuiți Sf.

Mihail și Gavril să mergem la bisericile

ce poartă hramul celor doi sfinți, loc de unde vom primi un pahar de vin si o felie de cozonac. Pe parcursul acestei zile trebuie să mâncăm pește, aliment despre care se crede că ne va ajuta să fim sprinteni precum acesta, dar și să ne ferească de boli și necazuri pe parcursul anului. 

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Se spală de Sfinții Mihail și Gavriil 2023? Este sărbătoare mare pe 8 noiembrie

Ziua în care se celebrează Sf. Mihail și Gavril reprezintă un motiv de bucurie pentru cei ce le poartă numele celor doi sfinți, mai exact pentru cei peste 1,3 milioane de români care își sărbătoresc onomastica în această zi. Acesta reprezintă un prilej ideal pentru a se aduna la masă alături de cei dragi și de a mânca pește pentru a împărtăși norocul cu aceștia.

Tradiții și obiceiuri pentru ziua în care se sărbătoresc Sf. Mihail și Gavril 

Ziua în care se celebrează cei doi sfinți este trecută în calendarul creștin ortodox cu cruce roșie, motiv pentru care există mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții legate de aceasta. Credincioșii nu trebuie să lucreze în această zi, nici în casă, dar să nu facă nici munci agricole, crezându-se că persoanele ce vor face aceste acțiuni vor avea parte de chinuri înainte de deces, potrivit traditii-superstitii.ro.

Credincioșii consideră că în această zi este bine să aprindă o lumânare pentru a fi călăuziți de Sf. Mihail și Gavril spre Rai în viața de Apoi, fiind cunoscut faptul că cei doi sfinți participă la Judecata de Apoi. În Transilvania și Bucovina, gospodinele prepară „turta areților” din grâu sau porumb, turtă pe care o aruncă în staulul oilor pentru a prevesti cum vor fi roadele primăverii următoare.

În cazul în care turta cade cu fața în sus oilor le va merge bine și vor făta ușor, iar în cazul în care aceasta cade cu fața în jos, atunci mulți miei vor muri.

O tradiție pe care mulți credincioși încă o practică este ca finii să aducă daruri nașilor, mai exact doi colăcei, deoarece lumânările pe care aceștia le-au ținut în mână la cununie i-au reprezentat pe cei doi Arhangheli, care le ocrotește căminul. 

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.