Ce se mănâncă de Sfântul Dumitru 2023? Tradiţii pentru data de 26 octombrie

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 19 oct 2023, 17:34

Ce se mănâncă de Sfântul Dumitru 2023

Sursa: freepik

Sfântul Dumitru, așa cum este cunoscut în popor, este celebrat anual la data de 26 octombrie, fiind o zi trecută cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox.

Ziua de Sfântul Dumitru este una foarte importantă pentru credincioși, astfel aceștia consumă anumite alimente în această zi sfântă pentru a își arăta respectul față de acesta.

Citește și: Unde se află moaștele Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir?

Ce se mănâncă de Sfântul Dumitru 2023?

Sfântul Dumitru este unul dintre ultimii sfinți importanți celebrați toamna, iar sărbătorirea acestuia are strânsă legătură cu începutul iernii, aducând cu aceasta sosirea frigului.

Această sărbătoare este trecută în calendarul creștin ortodox cu o cruce roșie, astfel oamenii sunt sfătuiți să țină post și chiar să nu consume niciun aliment până când nu se termină Sfânta Liturghie, astfel vom avea probleme cu stomacul. 

Data de 26 octombrie 2023 este una specială pentru credincioși, fiind ziua soroacelor pentru slujbe, în care creștinii pot să împartă diferite alimente celor nevoiași, printre acestea numărându-se și alimentele pe care trebuie să le consumăm de Sfântul Dumitru, mai exact covrigi, nuci, mere, pâine, struguri și prune uscate.

Este recomandat ca în această zi să se consume și ultimele roade ale toamnei, în special pentru că Sfântul Dumitru aduce cu el frigul, fenomen meteorologic ce nu este prietenos cu poamele pe care gospodarii le au în grădină.

Citește și: Urmează o nouă mini-vacanță pentru români? Câte zile libere vom avea de Sf. Andrei 2023 și 1 Decembrie 2023?

Tradiții pentru data de 26 octombrie

Cum data de 26 octombrie, ziua în care credincioșii îl prăznuiesc pe Sfântul Dumitru, este o zi trecută în calendarul creștin ortodox cu cruce roșie, oamenii au diferite tradiții de care țin cont. În noaptea de dinainte ca Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir, mai exact pe 25 octombrie, se ţine „Focul lui Sâmedru”, tradiție în care oamenii trebuie să facă focuri mari, în curţi sau pe dealuri.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Persoanele curajoase ce vor sări peste aceste focuri vor fi sănătoase întregul an şi ferite de necazuri, nenorociri şi boli.

În anumite regiuni din țara noastră există o tradiție prin care oamenii aprind o roată mare de paie, după care o lasă să se rostogolească pentru a încălzi morții, dar și pentru a proteja casele oamenilor de animale sălbatice și boli.

Se crede că în ziua în care îl sărbătorim pe Sfântul Dumitru este complet interzis să folosim pieptenele, în caz contrat vom atrage asupra noastră necazuri și primejdii, iar dacă semănăm usturoi pe 26 octombrie, paguba se va ține după noi tot anul care urmează.

În această zi sfântă este bine ca oamenii să tundă coama cailor până la trei ani, ca să aibă păr frumos.

Cu ocazia zilei în care se pomenește Sfântul Dumitru, sunt amintite și sufletele persoanelor trecute la cele veșnice, iar urmașii lor trebuie să dea de pomană covrigi, pâine, nuci, mere, struguri şi prune uscate, dar și colivă și colaci în formă de cruce. 

Rugăciune către Sfântul Dumitru

„Sfinte Dumitru, tu ai fost ales de Dumnezeu şi hărăzit să ocupi funcţia de proconsul, în timpul crudului persecutor al creştinismului, Maximilian; lucrul acesta ţi-a îngăduit să poţi veşti cu mai multă uşurinţă şi autoritate cuvântul mântuitor al sfintei Evanghelii.

Tu nu te-ai lăsat impresionat nici de promisiunile tiranului, nici de ameninţările lui, ci ai renunţat la orice demnitate lumească pentru a câştigă fericirea veşnică.

Împărţind toate bunurile tale celor săraci ai mers la închisoare cântând cel mai frumos imn de biruinţă al creştinilor: ‘Aleluia.’ Străpuns de sulitele ucigaşilor te-ai asemănat cu Mântuitorul tău răstignit pe cruce.

Te rog mijloceşte-mi şi mie harul să gust măcar în parte fericirea pe care o da trăirea sinceră a credinţei.
Binecuvântează-mă şi pe mine, că să mă pot împotrivi greutăţilor pe care le întâlnesc în strădania de a-mi apară credinţă.

Binecuvântează-mă şi pe mine, că să mă pot împotrivi greutăţilor pe care le întâlnesc în strădania de a-mi apară credinţă.

Bunul Dumnezeu a răsplătit cucernicia şi dragostea cu care ai îndurat toate suferinţele săvârşind nenumărate minuni cu moaştele tale, care atunci când au fost găsite emanau un parfum plăcut mirositor.

Da-mi şi mie harul să fiu în viaţă o plăcută mireasma a lui Cristos în mijlocul lumii stricate şi să duc pe cât mai mulţi pe drumul mântuirii prin pildă şi rugăciunea mea. Amin.”