Ce se mănâncă în Ajunul Crăciunului. Preparatul care trebuie consumat în cea mai aspră zi din Postul Crăciunului

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 23 sep 2023, 01:35

În Ajunul Crăciunului se ține post

Sursa: Pexels.com

În Ajunul Crăciunului există obiceiul de a consuma un preparat special, de post. Iată ce ar trebui să mănânce toți credincioșii în ultima zi din Postul Crăciunului.

Postul Crăciunului se încheie pe data de 24 decembrie 2022, ceea ce înseamnă că prima zi în care se pot consuma alimente de dulce este 25 decembrie, în ziua de Crăciun. Iată ce se face în Ajun de Crăciun, dar și ce preparat special ar trebui să consume toți credincioșii. 

Ajunul Crăciunului 2022. Ce se mănâncă pe 24 decembrie?

Pe 24 decembrie 2022 este Ajunul Crăciunului și chiar dacă multe persoane încep sărbătorile de iarnă în această zi, rânduielile bisericești amintesc că aceasta este cea mai aspră zi din postul Crăciunului.

Astfel, pe 24 decembrie, credincioșii sunt îndemnați să țină post negru până spre seară, atunci când le este permis să consume un preparat special pentru această zi.

Mai exact, în Ajunul Crăciunului sunt interzise alimentele de dulce, se ajunează până la ora 15:00 sau până când pe cer apare Luceafărul, în amintirea stelei care a vestit Nașterea Domnului. Cei care reușesc să respecte aceste rigori ale postului Crăciunului au voie să mănânce, pe seară, un preparat special.

În Ajunul Crăciunului se mănâncă un amestec din grâu fiert, fructe și miere. Acest amestec le amintește credincioșilor de postul pe care l-au ținut Prorocul Daniel și cei trei tineri din Babilon. Doar acest preparat se consumă în Ajun de Crăciun, iar din bucatele tradiționale, credincioșii pot gusta doar în ziua de Crăciun, pe 25 decembrie.

Ajunul Crăciunului este un moment de bucurie, dar și de rugăciune.

Tradiția spune că toți credincioșii ar trebui să se roage în această zi pentru sănătate, fericire, belșug, dar și pentru iertarea păcatelor. 

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Citește și: Originea Crăciunului. Când a fost sărbătorit pentru prima dată Crăciunul în lume și cum a fost aleasă data de 25 decembrie

Greșeala pe care o fac majoritatea românilor în Ajunul Crăciunului 

În Ajunul Crăciunului, majoritatea persoanelor se întâlnesc cu familia și cei dragi, fiind un moment de bucurie și sărbătoare. Cu toate acestea, mulți dintre ei uită că Ajunul Crăciunului este cea mai aspră zi din postul Crăciunului și încep să guste din preparatele de dulce, pregătite pentru masa de sărbătoare. Credincioșii trebuie să știe că postul Crăciunului se încheie pe 24 decembrie, astfel că trebuie să postească inclusiv în această zi.

Postul Crăciunului este mai permisiv decât postul Paștelui, având mai multe dezlegări la pește, ulei și vin, iar cea mai aspră zi de post este 24 decembrie, Ajunul Crăciunului.

În Ajunul Crăciunului mai există o superstiție care spune că nu este bine să fie aruncat gunoiul și nici să fie date lucruri cu împrumut. Se spune că cei care fac aceste lucruri vor avea parte de ghinion în anul ce vine.

Pentru că este o noapte magică, pe 24 decembrie, în Ajun de Crăciun, se spune că fetele își pot vedea ursitul. Tradiția spune că în vis le va apărea bărbatul care le este sortit, dar doar dacă pun la fereastră bucăți mici din toate bucatele pregătite pentru masa de Crăciun. 

Citește și: 3 filme și documentare despre nașterea lui Iisus Hristos. Sunt numai bune de vizionat în perioada sărbătorilor de iarnă

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.