Ce se mănâncă în Postul Crăciunului 2022. Cu ce poți înlocui carnea pentru cea mai gustoasă ciorbă de perișoare de post

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 09 aug 2023, 02:10

Ciorbă de perișoare fără carne. Alimente permise Post Crăciun 2022

Sursa: Pinterest

Ce se mănâncă în Postul Crăciunului 2022. Află cu ce poți să înlocuiești carnea, dar și cum poți pregăti cea mai gustoasă ciorbă de perișoare de post.

Creștinii ortodocși se pregătesc să intre în Postul Crăciunului 2022, o perioadă de rugăciune și spovedanie, de mărturisire a păcatelor și de sfințire a gândurilor și simțirilor.

Sfinţii Părinţi spun că postul potoleşte poftele trupului (Sfântul Evagrie Monahul), deprinde voinţa să domine asupra lăcomiei pântecelui – cea care alungă toate virtuţile (Nil Ascetul) –, este o jertfă bineplăcută lui Dumnezeu, înlesneşte săvârşirea tuturor virtuţilor şi ajută rugăciunea, purifică organismul de toxine, îl înnoieşte şi-l ferește de boli, iar de unele chiar îl vindecă.

Ce se mănâncă în Postul Crăciunului 2022 și cu ce poți înlocui carnea, dar și celelalte alimente care nu sunt permise în Postul Nașterii Domnului.  

Citeste si: Când pică Lasata Secului pentru Postul Crăciunului 2022. Ce tradiții respectă românii în ultima zi de dezlegare, înaintea Postului Nașterii Domnului

Când începe și cât durează Postul Crăciunului 2022 

Postul Crăciunului 2022 începe pe data de 15 noiembrie 2022, dată care pică anul acesta într-o zi de marți. Postul Nașterii Domnului 2022 se încheie pe data de 24 decembrie, care pică într-o zi de sâmbătă.

În toată această perioadă a Postului Crăciunului, de recomandă abținerea de la alimentele de dulce, care conțin origini animale. Nu se consumă carne, brânză și ouă, iar în zilele de luni, miercuri și vineri mâncarea se consumă fără ulei și nu se bea vin.

Ce se mănâncă în Postul Crăciunului 2022. Cu ce poți să înlocuiești carnea  

În Postul Crăciunului 2022 se mănâncă fructe, legume, nuci, semințe, cereale. Sunt recomandate alimentele sănătoase, bogate în vitamine, astfel încât perioada de post să nu facă mai mult rău decât bine organismului.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Cu ce poți să înlocuiești carnea și celelalte alimente de dulce în Postul Crăciunului, astfel încât să ai în continuare o dietă variată și echilibrată.

În Postul Crăciunului, carnea poate fi înlocuită cu soia; în comerț există multe produse din “carne” vegetală, carne tocată, burgeri, cârnați, mici, mezeluri, chiftele etc.

În Postul Nașterii Domnului, cât și în toate zilele de post, laptele  poate fi înlocuit cu laptele de ovăz, migdale, orez, lapte de cocos sau lapte  de soia 

Untul  poate fi înlocuit cu margarina de post, uleiul de floarea soarelui, crema de cocos sau pasta de avocado. 

În Postul Crăciunului 2022, ouăle pot fi înlocuite cu tofu moale, iar pentru rețetele în care ar trebui să folosești ouă poți apela la piureurile de fructe sau iaurtul de soia

În zilele de post, iaurtul poate fi înlocuit cu iaurtul din soia sau din nucă de cocos. 

Citeste si: Cât durează Postul Crăciunului 2022. În ce zile au credincioșii dezlegare la pește și ce nu e bine să facă în această perioadă

Rețetă ciorbă de perișoare de post 

Ca și idee de ce poți să mănânci în Postul Crăciunului 2022, vă prezentăm o rețetă de ciorbă de perișoare de post, gustoasă și ușor de preparat. 

Această rețetă de perișoare de post este o alternativă a ciorbei de perișoare în varianta clasică, iar carnea este înlocuită cu soia. Pentru această rețetă aveți nevoie de câteva ingrediente. 

Ingrediente ciorbă de perișoare de post 

  • 2 morcovi
  • 1 păstârnac
  • 1/2 rădăcină de ţelină
  • 1 ardei roşu
  • 2 cepe
  • borş
  • pătrunjel
  • frunze de ţelină

Pentru perișoarele fără carne:

  • 120 gr orez
  • 2 cepe potrivite
  • 150 gr granule soia fiartă
  • 2-3 linguriţe seminţe de in măcinate
  • 4-5 linguri fulgi de ovăz
  • 4-5 linguri făină de grâu
  • condimente după preferinţe 

Mod de preparare ciorbă de perișoare de post 

Pentru prepararea ciorbei de perișoare fără carne trebuie să respecți câțiva pași simpli

  1. Tai legumele și pui la călit morcovul, țelina și păstârnacul.
  2. Pune într-o oală mare în jur de 5l de apă și pune legumele călite în ea, apoi adaugă și ceapa, dar și ardeiul.
  3. Lasă la fiert pentru 20 de minut, apoi adaugă borșul.
  4. În tot acest timp pune la călit ceapa pentru perișoare. Adaugă și orezul și dă focul mic. După ce ai lăsat totul pentru 2-3 minute, poți adăuga și făina, fulgii de ovăz, condimentele şi granulele de soia.
  5. Lasă totul pentru încă 3-4 minute și apoi din rezultatul obținut vei începe să modelezi perișoarele
  6. Perișoarele obținute le vei adăuga în supa deja pregătită și mai lași totul la fiert pentru încă 10-15 minute.
  7. La sfârșit poți adăuga pătrunjel, dar și țelina în oală.

Sursă: condoleanțe.ro; bzi.ro

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.