Postul Crăciunului este ultimul post mare din anul calendaristic și unul dintre cele mai importante de peste an, motiv pentru care creștinii ortodocși îl respectă cu strictețe. Este o perioadă de purificare atât din punct de vedere spiritual, cât și fizic, acesta fiind principalul motiv pentru care în perioada de post există o listă de alimente care sunt interzise. Iată ce se mănâncă în Postul Crăciunului, dar și ce produse nu mai pot fi consumate timp de 40 de zile, până la Crăciun.
Ce se mănâncă în Postul Crăciunului?
În Postul Crăciunului există mai multe restricții din punct de vedere alimentar, dar cu toate acestea, credincioșii au în continuare o mulțime de variante atunci când vine vorba despre alegerea meniului zilnic. În perioada de post se consumă în special fructe și legume, dar și fasole, mazăre, cartofi, varză, ciuperci, semințe, tofu. Cei care obișnuesc să consume lactate, în Postul Crăciunului pot alege produsele vegetale cum ar fi laptele de soia, de migdale sau de cocos.
Pornind de la aceste ingrediente de bază pot fi preparate o mulțime de rețele delicioase, fără să fie nevoie de alimente considerate „de dulce” în Postul Crăciunului. Mai mult decât atât, Postul Crăciunului este ceva mai permisiv, astfel că sâmbăta și duminica se face dezlegare la pește, lucru care se întâmplă și în zilele în care sunt sărbători importante. Astfel, credincioșii au mai multe zile în care pot consuma preparate din pește, ceea ce înseamnă că meniul din Postul Crăciunului este unul diversificat.
Marțea și joia este dezlegare la ulei și vin, ceea ce înseamnă că aceasta pot fi folosite pentru a prepara diferite rețete.De ce se mănâncă pește în Postul Crăciunului?
Este cunoscut faptul că atât în Postul Crăciunului, cât și în celelalte perioade de post de peste an, există anumite zile în care credincioșilor li se permite să consume pește și preparate din pește.
Astfel, foarte multe persoane s-au întrebat de ce se mănâncă pește în Postul Crăciunului și nu alt tip de carne.Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Ei bine, Biserica Ortodoxă explică că aceste dezlegări la pește sunt, de fapt, o mângâiere pentru trup, o răsplată pentru acele zile grele în care credincioșii postesc. În plus, peștele reprezintă un simbol în lucrările sfinte bisericești, acesta regăsindu-se în foarte multe învățături și pilde.
Citeste si: Calendar Creștin Ortodox, 15 noiembrie 2021. Începe Postul Crăciunului. Ce mare sfânt este sărbătorit luni
Alimente interzise în Postul Crăciunului
Postul Crăciunului durează 40 de zile, timp în care credincioșii au interzis la toate alimentele de origine animală. Astfel, începând cu data de 15 noiembrie nu mai pot fi consumate ouă, lapte, brânză, carne sau unt, dar nici preparate care să conțină aceste ingrediente.
Postul Crăciunului 2021 începe pe data de 15 noiembrie și se încheie pe 24 decembrie, astfel că restricțiile alimentare se aplică inclusiv în Ajunul Crăciunului.
Citeste si: Cine trebuie să citească Acatistul Sfântului Mina? Când și cum se rostește rugăciunea