Sfântul Dumitru este o sărbătoare foarte importantă pentru credincioși, fiind o zi trecută cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox. Iată ce trebuie să mâncăm în ziua Sfântului Dumitru, dar și de ce tradiții trebuie să ținem cont?
Citește și: Calendar ortodox pentru luna noiembrie 2023: Cele mai importante sărbători cu cruce neagră și roșie
Ce se mănâncă în ziua Sfântului Dumitru?
Ziua în care se celebrează Sfântul Dumitru este 26 octombrie, iar în această zi se împarte mâncare celor nevoiași, mai exact covrigi, nuci, mere, pâine, struguri și prune uscate, alimente ce nu trebuie să lipsească din meniul nostru în această zi sfântă. În această zi trebuie să consume și ultimele roade de toamnă, însă toate acestea trebuie să fie mâncate după ce se termină la biserica Sfânta Liturghie, altfel vom avea probleme cu stomacul.
Sfântul Dumitru este un sfânt foarte important pentru credincioși, ziua în care este celebrat fiind trecută cu o cruce roșie, motiv pentru care românii țin cont de mai multe tradiții și obiceiuri. Focul lui Sumedru este realizat în ajunul sărbătorii de Sfântul Dumitru, iar oamenii pornesc focuri mari, iar copiii ce sar peste flăcările focului vor fi feriți de boli pe tot parcursul anului, în timp ce tinerii ce sar peste foc vor avea noroc în dragoste, căsătorindu-se.
Tot în ziua în care este celebrat Sfântul Dumitru, ciobanii află cum va fi iarna, aceștia punându-și cojocul în mijlocul oilor, așteptând să observe care este prima oaie ce se va așeza pe el. În cazul în care oaia ce se așează pe cojoc este una neagră, atunci iarnă va fi bună, iar dacă oaia ce se așează pe cojoc este una albă, atunci iarnă va fi aspră.
În această zi există și o serie de acțiuni pe care nu trebuie să le facem cu ocazia Sfântului Dumitru, mai exact nu avem voie să folosim pieptănul, altfel vom atrage necazuri și primejdii asupra noastră. Nu trebuie ca de Sfântul Dumitru nici să semănăm usturoi deoarece vom avea anul viitor parte numai de pagubă.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Citește și: 27 octombrie 2023, zi liberă pentru elevii din București: Nimeni nu va merge la școală de Sf. Dumitru
Rugăciune către Sfântul Dumitru
Sfântul Dumitru sau Izvorâtorul de Mir este celebrat atât de Biserica Ortodoxă, cât și de cea Catolică, la data de 26 octombrie, acest sfânt fiind considerat patronul păstorilor, cel care desfrunzește codrul și usucă toate plantele. Iată ce rugăciune trebuie să spunem la data de 26 octombrie, atunci când îl prăznuim pe Sfântul Dumitru, zi trecută cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox, rugăciune ce alungă necazurile din viața noastră.
„Sfinte Dimitrie, tu ai fost ales de Dumnezeu și harazit să ocupi funcția de proconsul, în timpul crudului persecutor al creştinismului, Maximilian; lucrul acesta ți-a îngăduit să poți vești cu mai multă ușurință și autoritate cuvântul mântuitor al sfintei Evanghelii. Tu nu te-ai lăsat impresionat nici de promisiunile tiranului, nici de amenințările lui, ci ai renunțat la orice demnitate lumească pentru a câştiga fericirea veşnica.
Împărțind toate bunurile tale celor săraci ai mers la închisoare cântând cel mai frumos imn de biruință al creştinilor: ‘Aleluia.’ Străpuns de sulițele ucigașilor te-ai asemănat cu Mântuitorul tău răstignit pe cruce.
Te rog mijloceşte-mi şi mie harul să gust măcar în parte fericirea pe care o dă trăirea sinceră a credinței. Binecuvântează-mă şi pe mine, ca să mă pot împotrivi greutăților pe care le întâlnesc în strădania de a-mi apăra credința. Bunul Dumnezeu a răsplătit cucernicia şi dragostea cu care ai îndurat toate suferințele săvârşind nenumărate minuni cu moaştele tale, care atunci când au fost găsite emanau un parfum plăcut mirositor.
Da-mi si mie harul să fiu în viață o plăcută mireasmă a lui Hristos în mijlocul lumii stricate şi să duc pe cât mai mulți pe drumul mântuirii prin pilda şi rugăciunea mea. Amin.”