Ce se sărbătorește pe 1 Martie 2024? „În acest anotimp al renaşterii, îşi doresc tot binele din lume! La mulţi ani de 1 Martie!”

Autor: Denisa Irimia
Actualizat: 29 feb 2024, 11:45

Ce se sărbătorește pe 1 Martie 2024

Sursa: freepik

Sărbătoarea Mărțișorului adăpostește în sine o semnificație deosebită, depășind rolul său ca simplu vestitor al primăverii și simbol distinct pentru doamne și domnișoare.

Întrebarea care se pune este: care este povestea plină de farmec care stă la baza acestui tradițional obicei, și de ce Mărțișorul este oferit și bărbaților în anumite regiuni ale țării.

Citește și: Mesaje, urări și felicitări pentru 8 martie. „Fie ca ziua de 8 Martie să-ți aducă lumea la picioare, zâmbetul pe buze şi toată fericirea de pe pământ. La mulți ani, dragă FEMEIE!!” 

Ce se sărbătorește pe 1 Martie 2024

Această tradiție s-a răspândit pe întreg teritoriul, avându-și originile în triburile tracice ce locuiau inițial între Albania și Ucraina. Mai târziu, aceasta a fost preluată și adoptată în diverse țări, inclusiv în România, Grecia, Bulgaria și Rusia.

La un moment dat, cei doi au reușit să evadeze, dar în apropierea malului Dunării, Boian a fost tragic ucis.

Huba, profund afectat de această pierdere, a eliberat șoimul care avea legat de picior un fir alb înroșit de sângele lui Boian, cu scopul de a informa populația despre tragicul sfârșit al fratelui său

În România, tradiția mărțișorului este adoptată cu entuziasm de către toate categoriile de vârstă, de la copii la adulți, fie femei sau bărbați, în anumite regiuni. Un aspect interesant este că în Bucovina, aceasta este singura zonă a țării unde femeile oferă mărțișoare bărbaților.

Această practică se întâlnește și peste hotare, în țările învecinate, cum ar fi peste Prut, unde femeile oferă băieților mărțișoare de 1 Martie, iar în ziua de 8 martie, băieții le răspund cu mărțișoare, marcând astfel vestitorul primăverii.

Citește și: De ce coșarul este un simbol important de mărțișor

Mesaje pentru 1 Martie

„În acest anotimp al renaşterii, îşi doresc tot binele din lume! La mulţi ani de 1 Martie!”

„Un gând bun de 1 Martie! La mulţi ani!”

„La multi ani, draga mea! O primăvară însotită, împlinită, fericită!”

„Un 1 Martie însorit!”

„O primăvară însorită!”

„A sosit primăvara, firul alb-roşu se atârnă în piept, razele soarelui îţi mângâie chipul frumos, iar ghioceii te îmbie cu parfumul lor minunat.

La mulţi ani de 1 Martie, iubita mea!”

„Natura împletește în această zi de 1 Martie cel mai frumos mărțișor pentru tine. La mulți ani.”

„Ghioceii au răsărit, natura a înflorit, zăpada s-a topit. Primește primăvara în inima ta și nu o mai lăsa să plece. La mulți ani de 1 Martie.”

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”

„Îți doresc un 1 Martie fericit și o primăvară care să fie în inima ta tot restul anului.”

„Tu mă faci să înfloresc zi de zi, la fel cum înfloresc copacii primăvara. La mulţi ani de mărţişor, iubita mea!“

„Să te gândeşti la mine ori de âte ori răsare un ghiocel. Tu eşti mărţişorul meu.“

„Zâmbetul tău e primăvara mea. Te iubesc şi de 1 martie.“

„Te port oriunde în gândurile mele şi te simt chiar şi atunci când eşti departe de mine. Îţi urez o primăvară frumoasă, cu soare, fericire şi toată dragostea prinsă într-un frumos buchet de ghiocei!“

„Cu oricâtă măiestrie ar lucra natura, nu a reuşit să creeze o floare mai frumosă decât tine! Te iubesc!“

„În această zi de primăvara, când toate florile zâmbesc pentru tine, primeşte-n dar acest mărţişor alături de urările mele de bine!“

„Flori de primăvara să te mângăie şi să-ţi aducă fericire. La mulţi ani!“

„Zâmbetul să-ţi fie mereu blând precum soarele primăverii. Inima să-ţi tresară mereu de bucurie la vederea primului ghiocel, iar minunea renaşterii naturii să-ţi aducă aminte că întotdeauna mai există o speranţă. O primăvară ca-n poveşti!“

„Firul alb e sănătate, cel roşu, prosperitate. Amândouă, împreună, formează o cunună de succes şi voie bună.“

„Martie să-ţi aducă soare, zâmbete, copilărie şi dulci şoapte… de iubire!“

„Un mărţişor plin de speranţa cu o primăvara verde si cu mult soare!”

„Un mic mărţişor şi un ghiocel îţi dăruiesc, ca să ştii că a venit primăvara. E timpul să zâmbeşti!”

„Zâmbetul sa-ți fie mereu blând precum soarele primăverii. Inima sa-ți tresară mereu de bucurie la vederea primului ghiocel.”

„Minunea renașterii naturii sa-ți aducă aminte ca întotdeauna mai exista o speranță. O primăvara ca-n povești!”