Pe data de 24 ianuarie 2025, românii vor celebra una dintre cele mai importante momente din istoria Ţării: Unirea Principatelor Române, cunoscută şi sub denumirea de „Mica Unire”. Această zi este marcată în fiecare an şi, din 2016, este considerată zi liberă legală, ceea ce înseamnă că angajații se pot bucura de o zi nelucrătoare.
Motivul pentru care data de 24 ianuarie 2025 este zi liberă de la stat
Unirea Principatelor Române a avut loc la 24 ianuarie 1859, atunci când Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor atât în Moldova, cât şi în Ţara Românească. Acest moment a reprezentat primul pas semnificativ între realizările care au dus la formarea statului naţional unitar român.
Procesul unirii începuse cu ani înainte, în 1848, prin uniunea vamală dintre cele două principate. Cu toate acestea, momentul decisiv s-a produs în 1859, iar unirea a fost recunoscută oficial în cadrul Conferinței de la Paris din același an.
Potrivit Legii 53/2023, articolul 139, începând cu anul 2016, ziua de 24 ianuarie a fost inclusă în lista zilelor nelucrătoare din România, oferindu-le românilor ocazia să comemoreze acest eveniment istoric. 24 ianuarie 2025 va fi o zi de vineri, ceea ce oferă posibilitatea unui weekend prelungit pentru angajați.
Citește și: O nouă minivacanță pentru milioane de români! Guvernul a anunțat patru zile libere în luna Mai 2025
Importanța zilei de 24 ianuarie 2025 pentru istoria României
Unirea Principatelor Române a fost un pas crucial în consolidarea identității naţionale.
La data de 24 ianuarie 2025, românii sunt invitați să reflecteze asupra importanței acestui eveniment şi asupra modului în care Unirea Principatelor a influențat dezvoltarea statului modern. Este o ocazie de a onora memoria celor care au contribuit la realizarea acestui ideal naţional.
Zile libere pentru angajații români pe 24 ianuarie 2025
Pe lângă 24 ianuarie 2025, anul aduce mai multe zile libere pentru angajații din România. Iată o parte dintre ele:
- 1 şi 2 ianuarie – Anul Nou
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
- 6 şi 7 ianuarie – Boboteaza şi Sfântul Ioan
- 18 şi 20 aprilie – Vinerea Mare şi Paştele Ortodox
- 1 mai – Ziua Muncii
- 1 iunie – Ziua Copilului
- 15 august – Adormirea Maicii Domnului
- 30 noiembrie şi 1 decembrie – Sfântul Andrei şi Ziua Naţională
- 25 şi 26 decembrie – Crăciunul
Citește și: Ce se întâmplă cu zilele de concediu neluate în 2024. Ce sunt obligați să facă angajatorii
Românii marchează ziua de 24 ianuarie prin diverse evenimente culturale, parade şi ceremonii oficiale în orașele mari, precum Bucureşti, Iaşi şi Focșani. Dacă vrei să te implici, poţi participa la manifestări publice sau să petreci timp cu familia, reflectând asupra semnificației acestei zile istorice.
24 ianuarie 2025 este mai mult decât o zi liberă – este un prilej de a celebra unitatea şi identitatea naţională a românilor. Fiecare an oferă o nouă oportunitate de a învăța din istorie şi de a aprecia eforturile celor care au contribuit la formarea României de astăzi.