Ce se va întâmpla cu aprovizionarea de gaze din Rusia. Klaus Iohannis, despre adăugarea a noi sancțiuni: „Nu este realist să impunem sancţiuni pe această zonă”

Autor: Lavinia Medrea

Ce se va întâmpla cu aprovizionarea de gaze din Rusia. Klaus Iohannis, despre adăugarea a noi sancțiuni: „Nu este realist să impunem sancţiuni pe această zonă”

Sursa: Facebook Klaus Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis, joi, că nu este realist să fie extinse sancțiunile în privința aprovizionării cu gaze la adresa Rusiei.

Președintele român a precizat că Uniunea Europeană are în plan să renunţe treptat la importul de energie din Rusia.

Klaus Iohannis: „Nu este realist să impunem sancțiuni pe această zonă”

„Principiul pe care am mers tot timpul când am hotărât pachete de sancţiuni a fost ca aceste sancţiuni să aibă, în primul rând, şi efectul cel mai puternic asupra Rusiei, nu asupra noastră şi atunci este clar că nu putem să aplicăm sancţiuni care până la urmă sunt mult mai greu de dus pentru statele noastre decât pentru Rusia.

Citeste si: LIVE UPDATE Ziua 30 de război. Zelenski spune că Europa a impus sancțiuni Rusiei „puțin cam târziu”. Preşedintele Biden ajunge vineri în apropierea frontierei cu Ucraina

Au existat tot felul de discuţii pro şi contra, fapt este că nu a existat o propunere concretă, formală pentru un pachet de sancţiuni pe energie, însă da, discuţii s-au purtat, dar ştim foarte bine că în Uniunea Europeană sunt state care depind relativ puţin de gazul rusesc sau de petrolul rusesc, dar sunt state care depind aproape integral de gazul

şi petrolul rusesc şi atunci este clar că în acest moment nu este realist să impunem sancţiuni pe această zonă. Dar pe de altă parte, noi am luat decizia deja la Versailles, acum o săptămână, să renunţăm gradual şi cât se poate de repede la importul de energie din Rusia, însă această schimbare a furnizorilor nu se poate face de azi pe mâine, va dura luni de zile sau în unele situaţii chiar ani de zile, dar suntem hotărâţi să facem acest lucru, cum suntem hotărâţi să renunţăm tot mai mult la resurse fosile şi să trecem pe energii regenerabile”
,
a declarat Klaus Iohannis.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Vladimir Putin cere țărilor neprietenoase să plătească gazul cu ruble rusești. Ce spune Klaus Iohannis

Întrebat ce crede despre declarația preşedintelui rus, Vladimir Putin, care anunţat că va obliga țările neprietenoase să plătească gazul cu ruble rusești, Klaus Iohannis a răspuns:  „Contractele sunt contracte şi nu cred că se va merge mai departe pe această linie”.

Citeste si: Kim Jong un ar fi ordonat lansarea unei noi rachete balistice intercontinentale „pentru a descuraja războiul nuclear”

Președintele Klaus Iohannis a declarat că, în discuțiile cu Joe Biden, s-a vorbit și despre energie.

„Măsurile sunt cele pe care tocmai le-am enunţat: renunţarea graduală la importul de gaze şi de petrol din Rusia şi trecerea pe alţi furnizori, în paralel reducerea la modul general a dependenţei Uniunii Europene de aceşti purtători de energii fosile, adică gaz, petrol şi înlocuirea cu regenerabile sau în cazul nostru, al României, de exemplu, cu nuclear, dar foarte important, preşedintele Biden a spus că în Statele Unite se va creşte producţia de gaz şi petrol,

în aşa fel încât poate să furnizeze pentru Europa aceste resurse, până când, sigur, regenerabilele sau energia nucleară sunt suficient de bine dezvoltate pentru a renunţa gradual”, a declarat președintele României.