Ce se va întâmpla cu examenul de Bacalaureat în 2023. Ministrul Educației a făcut anunțul oficial: „O să avem o tranziție spre normalitate”

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 27 iun 2022, 12:07

Programa pentru examenul de Bacalaureat 2023 va fi simplificată

Sursa: unsplash

Examenul de Bacalaureat 2022 s-a încheiat, primele rezultate ale sesiunii de vară fiind afișate de Ministerul Educației. Ce anunț a făcut ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, referitor la examenul de Bacalaureat 2023?

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a făcut publice rezultatele examenului de Bacalaureat 2022, sesiunea de vară, dar a ținut să ofere câteva detalii referitoare la modul în care se va desfășura Bacalaureatul în 2023. Ce trebuie să știe elevii care vor susține examenul de BAC anul viitor?

Bacalaureat 2023. Ce se va întâmpla cu programa de examen? 

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a ținut să sublinieze că rezultatele bune la BAC 2022 se datorează și faptului că materia de examen a fost simplificată.

Astfel, candidații la Bacalaureat 2022 au avut de pregătit mai puține subiecte, din programă lipsind materia care a fost predată în perioadele în care școlile au fost închise din cauza pandemiei de coronavirus, iar orele s-au desfășurat în online.

„De asemenea, aceste rezultate pe care le apreciez ca fiind bune, sunt cele mai bune din ultimii 10 ani se datorează și simplificării materiei din care s-au eliminat acele conținuturi care au fost predate pe parcursul perioadelor în care școlile au fost închise.”,

a spus Sorin Cîmpeanu.

Referitor la examenul de Bacalaureat 2023, ministrul Educației a anunțat că se va încerca o revenire la normal, însă în continuare programa va fi simplificată, în special în ceea ce privește materia predată în clasele a 9-a și a 10-a, însă materia din ultimii doi ani de studiu, clasele a 11-a și a 12-a va fi completă. Simplificarea materiei de BAC 2022 este o decizie asumată la nivelul ministerului Educației, având în vedere că predarea s-a desfășurat cu dificultate în perioada pandemiei de coronavirus, școlile funcționând doar în mediul online.

„Începând de anul viitor o să avem o tranziție spre normalitate. Sigur că programa va fi simplificată și anul viitor, cu ceea ce s-a predat în clasa a 10-a și eventual în clasa a noua, dar vom avea deja conținuturi complete pentru clasele a 11-a și a 12-a. Anul viitor ne dorim să putem extinde la nivel național evaluarea digitală. Veți vedea câte avantaje sunt, în primul rând în favoarea elevului.

Faptul că am reușit să organizăm evaluarea digitală în județul Călărași ne-a arătat o serie de lucruri. Avem Colegiul Pedagogic de exemplu din Călărași, liceele pedagogice de la nivel național au rată de promovare de peste 90%. Aici rata de promovare a fost mult scăzută, acest lucru, dincolo de factori de ordin general se datorează și faptului că avem acele licee mozaic. La liceul pedagogic din Călărași avem și clase de alimentație publică ceea ce nu este normal.
Fiecare liceu trebuie să-și asume filiera, să-și dezvolte resursa și toate eforturile pentru a obține rezultate pe o anumită filieră. Aceste licee mozaic, vom face o analiză amănunțită sunt cele în care rata de promovare se dovedește a fi scăzută și foarte scăzută.”,
a precizat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citeste si: Județele cu cele mai slabe rezultate la Bacalaureat 2022. Unde au fost obținute cele mai mici note din țară

În acest an, lucrările elevilor din Călărași au fost corectate în mod digital, iar ministrul Educației speră ca acest lucru să se întâmple la nivelul întregii țări de anul viitor. Prin corectarea digitală a lucrărilor pot fi eliminate greșelile provocate de neatenție, dar și subiectivismul profesorilor, sunt de părere autoritățile.

Cum arată structura anului școlar 2022-2023? 

Deși Ministerul Educației a anunțat structura anului școlar 2022-2023, autoritățile din domeniul educației nu au făcut precizări despre examenele naționale, Bacalaureat și Evaluarea Națională. Singurul detaliu cunoscut până în prezent este că programa de examen pentru BAC 2022 va fi simplificată, însă nu s-a stabilit când va avea loc examenul sau dacă vor exista alte schimbări.

Iată care este structura anului școlar 2022-2023:

 

  • 5 septembrie-21 octombrie 2022: cursuri, modul 1 de învățare
  • 22 octombrie-30 octombrie 2022: vacanță
  • 31 octombrie- 22 decembrie 2022: cursuri, modul 2 de învățare
  • 23 decembrie 2022- 8 ianuarie 2023: vacanța de iarnă
  • 9 ianuarie- 3/10/17 februarie 2023 (n.r data urmând să fie aleasă de inspectoratele școlare județene/al municipiului București): cursuri, modul 3 de învățare
  • 6-26 februarie 2022: în acest interval elevii vor avea o săptămână de vacanță, perioada fiind aleasă de inspectoratele școlare județene/al municipiului București 
  • 13/ 20/ 27 februarie (la decizia inspectoratelor)- 6 aprilie 2023: cursuri, modul 4 de învățare
  • 7 aprilie- 18 aprilie 2023: vacanța de primăvară
  • 19 aprilie- 16 iunie 2023: cursuri, modul 5 de învățare
  • 17 iunie- 3 septembrie 2023: vacanța de vară

Citeste si: EDU.RO REZULTATE Bacalaureat 2022. Cum poți să verifici online ce notă ai luat la BAC 2022

 

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?