Ce se va întâmpla cu pensiile românilor din 2023. Marcel Ciolacu anunță când va fi luată decizia privind majorările de la 1 ianuarie

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 18 aug 2023, 03:00

Marcel Ciolacu, liderul PSD, a declarat că săptămâna viitoare, va face un anunț cu privire la creșterea pensiilor.

Sursa: https://www.facebook.com/CiolacuMarcel

Ce se va întâmpla cu pensiile românilor, începând din ianuarie 2023?

Conform digi24.ro, Marcel Ciolacu, liderul PSD, a declarat că săptămâna viitoare, împreună cu premierul Nicole Ciucă, președintele PNL şi vicepremierul Hunor Kelemen, președintele UDMR, va face un anunț cu privire la creșterea pensiilor.

Pensii 2023. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a luat o decizie cu privire la pensiile românilor

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că săptămâna viitoare, împreună cu premierul Nicole Ciucă, președintele PNL şi vicepremierul Hunor Kelemen, președintele UDMR, va face un anunț legat de creșterea pensiilor.

Aflat, joi, 17 noiembrie, într-o vizită la Drobeta-Turnu Severin, liderul PSD a declarat că „Împreună cu ministrul de finanțe şi cu domnul prim-ministru am avut şi aseară o discuție destul de lungă pe construcția bugetului pe anul viitor. Avem o anvelopă pentru o mărire de 15%. Repet: eu nu pot fi de acord ca în acest moment să se mărească la toată lumea cu 15%. Se va mări categoric la toată lumea punctul de pensie: nu știu dacă va fi 6, dacă va fi 12.

Cert este că trebuie să oprim anumite sume pe care să le direcționăm categoriilor defavorizate, pentru că așa se face în orice economie. Mai mult ca sigur săptămâna viitoare, împreună cu domnul prim-ministru şi cu domnul Kelemen Hunor, vom veni şi vom anunța cu exactitate". 

Citește și: Creșterea tuturor pensiilor cu 15% în 2023. Propunerile PNL de majorare a pensiilor

„Sunt scenarii de lucru.

Mă bucur că şi PNL are scenarii de lucru. Şi noi avem. Cu certitudine anvelopa nominală va fi cât să cuprindă o mărire cu 15% la toată lumea la pensii. Iertați-mă, dar nu pot să fiu de acord să măresc la fel pensia de 1.200 de lei cu o pensie specială de peste 20.000 de lei. Este total incorect. Şi atunci, în această anvelopă se va menține tot pachetul social de anul acesta şi anul viitor.
Este evident că trebuie să venim şi cu alte pachete sociale, astfel încât să creăm un echilibru corect în societatea românească”, a adăugat liderul social democraților.

Săptămâna aceasta premierul României, Nicolae Ciucă, a declarat că anvelopa pentru creșterea pensiilor trebuie să fie de 15% şi a subliniat că majorarea eșalonată a punctului de pensie este neconstituțională.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Astfel, acesta a precizat că "Anvelopa trebuie să fie de 15%, pentru că așa mi se pare normal, ca cetățenilor să li se poată acoperi impactul pe care inflația l-a produs pentru fiecare".

Acesta a ținut să precizeze că este neconstituțional ca punctul de pensie să crească eșalonat.

Premierul României a spus că: "Am stabilit foarte clar că măsurile sociale care au fost asumate şi stabilite pentru acest an vor continua şi anul viitor.

Ca atare, acel one-off de 50 de euro la fiecare două luni va continua şi anul viitor, iar legat de ceea ce urmează să stabilim pentru valoarea cu care se măresc pensiile vă rog să aveți încredere că vom face în așa fel încât ele să se înscrie în cuantumul care se cuvine de la buget în procent de 15%".

Citește și: Nicolae Ciucă, anunț despre creșterea pensiilor. Cu ce procent se vor majora din ianuarie 2023: „Așa mi se pare normal”

Marcel Ciolacu a spus că nu poate accepta ca o pensie de 1.800 de lei să se mărească cu 270 de lei, iar o pensie de 18.000 de lei să crească cu 2.700 de lei, adică de zece ori mai mult. Președintele PSD a precizat că „Eu nu sunt de acord să se împartă cu un procent egal punctul de pensie la toată lumea. Am început discuțiile cu președintele şi cu Kelemen Hunor. Să mărim în funcție de mărime pensiile. La 1.800 de lei am avea 270 de lei, iar la 20 de mii- faceți socoteala-, vine o mărire de 3.000, nu e corect. E o situație excepțională, e o reglementare pe o perioada determinată, până depășim momentul”