Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a declarat recent că urșii care își fac apariția pe marginea Transfăgărășanului, devenind „urși cerșetori”, vor fi relocați în sanctuarul de la Zărnești.
Ce se va întâmpla cu urșii de pe Transfăgărășan
Într-un interviu acordat Digi24.ro, Fechet a subliniat necesitatea modificării legislației pentru a permite jandarmilor să sancționeze turiștii care hrănesc urșii.
„Ceea ce se întâmplă pe Transfăgărășan și în alte zone similare nu face cinste României. România poate fi o destinație turistică din multe alte motive, mult mai importante decât fotografiile cu urșii de pe Transfăgărășan. Nu ajută nici țara noastră, nu ajută nici turiștii, și am văzut recent un caz în care o doamnă aproape a fost omorâtă de un urs pe Transfăgărășan. Dar mai mult decât atât, nu ajută în niciun fel specia de urs brun, pe care avem datoria să o gestionăm”, a afirmat ministrul.
Fechet a explicat că urșii cerșetori devin astfel din cauza hranei oferite de turiști. „Un urs hrănit este un urs condamnat la moarte. Un urs care primește o felie de pizza aruncată prin geamul unei mașini nu va mai merge niciodată în pădure să caute fragi sau mure pentru a se hrăni, pentru că e mai ușor să cerșești la marginea drumului”, a adăugat acesta.
Pentru a aborda această problemă, legea va fi schimbată, oferind Jandarmeriei Române autoritatea de a amenda turiștii care hrănesc urșii. Vor fi instalate panouri de avertizare și puncte de monitorizare video pentru a sancționa cei care încalcă legea.
„Acei urși cerșetori, ursul cerșetor e o categorie specifică a urșilor, din păcate, își învață și puii să facă același lucru. Și să nu vă mire când ursoaica pe care am văzut-o eu acum o săptămână, când am trecut pe acolo cu trei pui, va fi în situația în care atât ea, cât și puii,
„Am discutat cu administratorii sanctuarului de urși de la Zărnești pentru a primi o parte, sper eu, cât mai însemnată din acei urși. Am dispus colegilor de la Direcția Silvică Argeș, cei care sunt administratorii unui ocol de vânătoare din zonă, relocarea acelor exemplare. Câte exemplare, nu știu. Urmează să vedem. Unii zic că sunt 20, alții zic că sunt 30. Eu personal am văzut doar doi, fără să număr și puii atunci când am trecut pe Transfăgărășan, dar asta urmează să vedem. Le-am spus să începem să avem săptămâna viitoare actele pregătite pentru primul exemplar, pentru că e o documentație întreagă care trebuie făcută cum e și firesc.”, a încheiat oficialul.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Mesajul critic din partea ecologiștilor după tragedia din Munții Bucegi
În urma unei recente tragedii în munții Bucegi, unde o turistă a fost ucisă de un urs, organizația ecologistă Agent Green a transmis un mesaj critic la adresa guvernului și a cerut menținerea interdicției la împușcarea urșilor. Organizația acuză guvernul de manipulare pentru a legaliza vânătoarea de trofee și a anunțat că va reclama guvernul României la Comisia Europeană.
„România are nevoie de o cotă de educație, nu de o cotă de ucidere a urșilor. Tragedia din Bucegi este acum transformată într-o manipulare crasă pentru legalizarea în regim de urgență a vânătorii de trofee”, a declarat Agent Green.
Organizația a criticat guvernul pentru eșecul de a implementa planul național de acțiune pentru specia urs aprobat în 2018, care ar fi îmbunătățit coexistența dintre urși și oameni și ar fi prevenit tragedii.
Agent Green susține că habitatul ursului este în continuare degradat, gospodăriile din apropierea acestuia neprotejate, iar turiștii needucați. Organizația solicită autorităților să nu ascundă adevărul și să tranchilizeze urșii agresivi pentru a-i analiza, în loc să îi împuște.
„Ministrul mediului, Mircea Fechet, ar face bine să stea departe de populism și să se întoarcă către adevăr și știință, față de care are obligații legale și morale”, a concluzionat Agent Green.