Ce semnificația are sărbătoarea numită Buna Vestire

Autor: Denisa Irimia

Ce semnificația are sărbătoarea numită Buna Vestire

Sursa: wowbiz

Pe data de 25 martie, în fiecare an, are loc o sărbătoare importantă numită Buna Vestire.

De Buna Vestire, în acea zi de sărbătoare, se amintește de momentul în care Arhanghelul Gabriel a anunțat-o pe Fecioara Maria că va naște fiul lui Dumnezeu

Tradiția catolică, dar și cea ortodoxă sunt de părere că Buna Vestire a început în Nazaret, dar locațiile exacte nu sunt aceleași.

Se pare că atunci când vorbim despre tradiția catolică locul Bunei Vestiri a avut loc în Bazilica Bunei Vestiri, iar în cea ortodoxă la biserica grecească a Bunei Vestiri.

Citește și: Se dau bani în plus pentru angajați! Cine sunt românii care primesc al 14-lea salariu

Temeiul scripturistic al sărbătorii Bunei Vestiri

„Iar in a șasea luna a fost trimis îngerul Gavriil de la Dumnezeu, într-o cetate din Galileea, al carei nume era Nazaret, catre o fecioara logodita cu un barbat care se chema Iosif, din casa lui David; iar numele fecioarei era Maria.

Si intrând îngerul la ea, a zis: Bucura-te, ceea ce ești plina de har, Domnul este cu tine. Binecuvântata esti tu intre femei. Iar ea, văzând-l, s-a tulburat de cuvântul lui si cugeta in sine: Ce fel de închinăciune poate sa fie aceasta? Si îngerul i-a zis: Nu te teme, Marie, caci ai aflat har la Dumnezeu. Si iată vei lua in pântece si vei naște fiu si vei chema numele lui Iisus.
Acesta va fi mare si Fiul Celui Preainalt se va chema si Domnul Dumnezeu Ii va da Lui tronul lui David, părintele Sau. Si va împărați peste casa lui Iacov in veci si împărăția Lui nu va avea sfârșit. Si a zis Maria către înger: Cum va fi aceasta, de vreme ce eu nu știu de bărbat? Si răspunzând, ingerul i-a zis: Duhul Sfânt Se va pogori peste tine si puterea Celui Preaînalt te va umbri; pentru aceea si Sfântul care Se va naște din tine, Fiul lui Dumnezeu se va chema.
Si iata Elisabeta, rudenia ta, a zamislit si ea fiu la bătrânețea ei si aceasta este a șasea luna pentru ea, cea numita stearpa. Ca la Dumnezeu nimic nu este cu neputința. Si a zis Maria: Iata roaba Domnului. Fie mie după cuvântul tău! Si ingerul a plecat de la ea". (Luca I, 26-38),
conform creștin ortodox.

Citește și: Mesaje de 1 Martie 2024: „Primăvara aceasta să fie ca zâmbetul, bunătatea şi optimismul tău! O primăvară fericită!”

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Buna Vestire în calendarul popular

Ziua Bunei Vestiri este recunoscută în tradiția populară sub numele de Ziua Cucului. De ce se numește astfel? Pentru că în această zi, cucul își face auzit primul cântec, marcând astfel vestirea venirii primăverii.

În conformitate cu tradiția, se spune că dacă primul cântec al cucului este auzit atunci când cineva are stomacul gol și cucul cântă în spatele persoanei, acesta reprezintă un semn de ghinion sau un avertisment negativ: "Cucu-n spate mi-a cântat/ și moartea m-a atins cu săgeata!"

Există tradiția de a număra de câte ori cucul își cântă numele în această zi, iar acest număr ar dezvălui câți ani mai avem de trăit.

Tinerii bărbați și fetele obișnuiau să întrebe cucul în legătură cu momentul căsătoriei: "Cucule voinicule/ Câți ani îmi vei da/ Până mă voi căsători (mărita)?" Dacă, după rostirea acestor cuvinte, cucul cânta, fiecare cântec echivala cu un an de așteptare. În schimb, dacă el tăcea, absența cântecului său ne arată că ne așteaptă o căsătorie în curând.