Ce semnificație are Coroana Imperială de Stat, așezată pe sicriul Reginei Elisabeta a II-a. A fost folosită și pentru încoronarea tatălui regretatei suverane

Author: Lavinia Medrea
Actualizat: 19 iun 2023, 01:00

Semnificația coroanei Reginei Elisabeta a II-a

Sursa: Twitter

Cu o proveniență care datează din secolul al XV-lea, Coroana Imperială de Stat, care se află deasupra sicriului Reginei Elisabeta a II-a în timp ce aceasta se odihnește în Westminster Hall, este încărcată de istorie.

Coroana Imperială de Stat Este a fost așezată pe sicriul Reginei Elisabeta a II-a atunci când a fost adus la Londra, unde sute de mii de persoane în doliu îi vor aduce un omagiu.

Ce semnificație are coroana așezată pe sicriul Reginei Elisabeta a II-a

Ce semnificație are Coroana Imperială de Stat
[Sursa: Twitter]

Deși coroana de pe sicriul reginei a fost realizată în 1937 pentru încoronarea tatălui său, Regele George al VI-lea, istoria monarhilor care poartă o Coroană Imperială de Stat datează de peste 700 de ani.

Obiectul cântărește 1,06 kilograme și, deși a fost concepută pentru a fi mai ușoară decât coroana anterioară, care a fost creată pentru regina Victoria, regina Elisabeta a vorbit despre cât de dificil a fost să o poarte.

„Nu te poți uita în jos pentru a citi discursul, trebuie să iei discursul în sus, pentru că dacă ai face-o ți s-ar rupe gâtul”, a spus Regina Elisabeta, în 2018.

Coroana a fost purtată de regină după încoronarea sa din 1953. La început, a fost încoronată cu Coroana Sfântului Eduard, numită după Sfântul Eduard Mărturisitorul, iar apoi a trecut la Coroana Imperială de Stat.

Citeste si: Programul ceremoniilor de înmormântare a Reginei Elisabeta a II-a. Sicriul va fi depus la Castelul Windsor

Piesa a fost apoi purtată anual pentru deschiderea oficială a Parlamentului britanic, când regina se așeza pe un tron de aur și citea planurile guvernului pentru anul următor.

Până în 2019, regretata suverană a trecut la o coroană mai ușoară.

Anul trecut, a ales să nu poarte niciuna.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie

Cu ce bijuterii este gravată coroana

Bijuteriile regăsite pe coroana reginei
[Sursa: Twitter]

Multe dintre bijuteriile din coroana neprețuită sunt la fel de celebre ca și coroana însăși. Este regăsit diamantul Cullinan II de 317 carate, numit și a doua stea a Africii, care a fost tăiat din cel mai mare diamant brut de calitate gemă descoperit- o piatră de 3.601 carate găsită în 1905.

Piatra din centrul crucii din vârful coroanei este cea mai veche bijuterie din colecția regală, un safir despre care se crede că a făcut parte dintr-un inel purtat de Sfântul Eduard Mărturisitorul, care a domnit între 1042 și 1066.

O altă piatră care iese în evidență este rubinul Prințului Negru, montat în partea din față a coroanei, chiar deasupra Cullinanului II. Se spune că această piatră prețioasă a fost purtată de Henric al V-lea la Bătălia de la Agincourt din 1415, o faimoasă victorie a englezilor asupra francezilor în timpul Războiului de o sută de ani.

Citeste si: Regele Charles al III-lea trebuie să se supună unor reguli stricte de când a preluat puterea. Ce trebuie să facă noul monarh

În partea din spate a coroanei se află safirul Stuart, o piatră care a fost plasată în față, sub rubinul prințului negru. Dezbaterile continuă cu privire la locul de unde provine, variind de la actualul Afganistan până la Sri Lanka. Piatra prețioasă de 104 carate a fost mutată în partea din spate a coroanei pentru a face loc pentru Cullinan II.

În plus față de pietrele principale, coroana mai prezintă aproape 3.000 de pietre, care includ 2.868 de diamante, 273 de perle, 17 safire, 11 smaralde și cinci rubine.