Ce semnificație are Ovidenia sau Intrarea în Biserică a Maicii Domnului? Ce sărbătorim pe 21 noiembrie

Author: Bianca Hriscu
Actualizat: 18 aug 2022, 02:15

Pe 21 noiembrie, credincioșii sărbătoresc Ovidenia sau Intrarea în Biserică a Maicii Domnului 

Sursa: Captură YouTube

Pe data de 21 noiembrie este sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox. Credincioșii sărbătoresc în această zi Ovidenia sau Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Care este semnificația acestei sărbători?

Ovidenia sau Intrarea în Biserică a Maicii Domnului reprezintă una dintre cele mai importante sărbători din Postul Crăciunului. Intrarea în Biserică a Maicii Domnului este sărbătorită în fiecare an la dată fixă, mai exact pe 21 noiembrie. Iată ce înseamnă, de fapt, Ovidenia sau Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Care este adevărata semnificație a acestei sărbători?

Ce este Ovidenia? Iată ce sărbătoresc credincioșii pe 21 noiembrie și ce înseamnă, de fapt, Intrarea în Biserică a Maicii Domnului

Una dintre cele mai importante sărbători ale lunii noiembrie este Ovidenia sau Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Aceasta pică în fiecare an pe 21 noiembrie, iar pentru că sărbătoarea cade în Postul Crăciunului, credincioșii au de fiecare dată dezlegare la pește cu această ocazie.

Denumirea din calendarul creștin ortodox a acestei sărbători este Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, însă în popor mai este cunoscută și sub denumirea de Vovidenia sau Ovidenia, potrivit crestinortodox.ro.

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului sau Ovidenia amintește de momentul în care Maica Domnului a ajuns la templu. Părinții Maicii Domnului, Sfinții Ioachim și Ana, nu puteau avea copii, însă atât de mult L-au rugat pe Dumnezeu să îi binecuvânteze cu un copil, încât acest lucru s-a întâmplat, în cele din urmă. Înainte ca îngerul să îi anunțe că vor avea o fată pe care o vor numi Maria, Sfinții Ioachim și Ana au făcut o promisiune în fața Domnului și anume că dacă vor avea un copil, atunci îl vor duce la templu pentru a-l închina Lui. După trei ani de la momentul nașterii Maicii Domnului, Sfinții Ioachim și Ana și-au dus fiica la templu, acolo unde aceasta a fost întâmpinată de preotul Zaharia. Atunci, el a dus-o pe Maica Domnului în cel mai sfânt loc unde a rămas timp de 15 ani. 

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului sau Ovidenia, așa cum mai este cunoscută în popor, reprezintă o sărbătoare a luminii și care are o mare importanță pentru credincioși.

Se spune că în această zi se împlinesc dorințe, având în vedere că sărbătoarea o are în centrul ei pe Fecioara Maria, cea care a dat naștere pruncului Iisus Hristos.

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, una dintre cele mai importante sărbători din Postul Crăciunului 
[Sursa: Captură YouTube]

Citeste si: Când se mănâncă pește în Postul Crăciunului 2021? Zilele în care românii au dezlegare la pește

Tradiții și superstiții de Ovidenie. Ce trebuie să faci pe 21 noiembrie, atunci când este sărbătorită Intrarea în Biserică a Maicii Domnului?

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului este o sărbătoare marcată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox, motiv pentru care se spune că în această zi nu se muncește și nici nu se spală rufe. De Ovidenie, credincioșii obișnuiesc să respecte mai multe tradiții și superstiții. Se spune că aceasta este sărbătoarea luminii, iar pentru a atrage norocul și belșugul, credincioșii ar trebui să aprindă o lumânare în casa lor sau candela. 

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”

Din bătrâni se spune că de Ovidenie se deschid cerurile, iar oamenii pot înțelege graiul animalelor. Este o noapte magică și se crede că fetele nemăritate își pot afla ursitul. În trecut, la sate, fetele mergeau în noaptea de Ovidenie cu o lumânare aprinsă la fântână, iar pe luciul apei își puteau vedea ursitul. 

De Ovidenie sau Intrarea în Biserică a Maicii Domnului se face pomenirea tuturor celor care au murit fără lumânare, în condiții suspecte. Cu ocazia acestei sărbători se duc la biserică bucate de post sau preparate din pește care se sfințesc și apoi se împart săracilor pentru sufletul celor adormiți.

De Ovidenie se fac și previziuni meteorologice. Se spune că vremea din această zi va arăta cum va fi vremea în anul ce urmează. Dacă în ziua Intrării în Biserică a Maicii Domnului este soare, atunci vara va fi secetoasă, iar dacă ninge, atunci iarna va fi una grea, cu multă zăpadă.

Se spune că pe 21 noiembrie, atunci când credincioșii sărbătoresc Intrarea în Biserică a Maicii Domnului sau Ovidenia, este bine ca ușile și ferestrele să fie unse cu usturoi. Se crede că doar așa pot fi ținute la distanță spiritele rele.

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului este considerată o sărbătoare a luminii
[Sursa: unsplash]

Citeste si: Ce să faci în noiembrie dacă vrei să îți meargă bine? Tradiții și superstiții de care să ții cont