Mărțișorul este cel mai îndrăgit vestitor al primăverii și un simbol al renașterii naturii. În formă de trifoi, coșar, sau potcoavă, mărțișorul este și un talisman menit să aducă noroc și să-l ferească de rele pe cel care-l poartă. Dacă de-a lungul timpului, forma mărțișoarelor și materialele din care sunt confecționate au suferit transformări, șnurul tradițional alb-roșu a rămas același. Ce semnificație are șnurul de la Mărțișor și de ce se folosesc doar culorile alb și roșu în realizarea lui?
Ce reprezintă Mărțișorul
Mărțișorul, micul obiect legat cu șnur alb-roșu, reprezintă unul dintre cele mai cunoscute și îndrăgite simbolului ale sosirii primăverii, anotimpul speranței și al renașterii. Oferit fetelor și femeilor pe data de 1 Martie, dar și bărbaților, în unele zone din Bucovina și Moldova, mărțișorul aduce bucurie și zâmbete celor care-l primesc.
În vremea geto-dacilor, anul nou începea pe 1 martie, mărțișorul era oferit în prima zi a anului fiind considerat un talisman ce avea o putere magică prin care îi proteja pe cei ce îl purtau. Anul Nou a fost sărbătorit pe 1 martie până la începutul secolului al XVIII-lea. Primele mărțișoare descoperite în urma săpăturilor arheologice erau reprezentate de pietre de rău vopsite în alb și roșu ce erau înșirate pe o ață.
Citește și: Unde se pune, de fapt, Mărțișorul? Multă lume nu știe și face o mare greșeală
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Ce semnificație are șnurul de la Mărțișor
Dacă de-a lungul timpului, forma mărțișoarelor și materialele din care sunt confecționate au suferit transformări, șnurul tradițional alb-roșu a rămas același. Originile mărțișorului nu sunt cunoscute exact, dar în jurul lui au fost țesute, de-a lungul anilor, o serie de povești și legende care au în comun culoarea roșu și alb. Roşu, culoarea care protejează de rele şi exprimă iubirea în credinţa populară și albul, care semnifică puritate şi energie, s-au păstrat neschimbate în șnurul mărțișorului, până în zilele noastre.
Unele tradiţii spun că firul mărţişorului, funie de 365 sau 366 de zile, ar fi fost tors de Baba Dochia, în timp ce urca turma la munte. Asemănător Ursitoarelor care torc firul vieţii copilului la naştere, Dochia torcea firul anului primăvara, la naşterea timpului calendaristic. De aceea, mărţişorul este numit de etnologul Ion Ghinoiu „funia zilelor, săptămânilor şi lunilor anului, adunate într-un şnur bicolor”.
Legende despre Mărțișor
Potrivit unei legende populare, se spune că Soarele, pus de Dumnezeu să lumineze și să încălzească pământul, a fost furat de un zmeu timp de trei anotimpuri, până în timpul iernii, când un viteaz a mers să-l înfrunte pe zmeu și a eliberat Soarele. În timpul luptei, viteazul a fost rănit, iar sângele i s-a scurs pe zăpada albă. După ce zăpada s-a topit, în locul respectiv au răsărit ghiocei, vestitori ai primăverii.
Conform unei legende care circulă în Republica Moldova, în prima zi a lunii martie, frumoasa Primăvară a ieșit la marginea pădurii și a observat cum, într-o poiană, într-o tufă de porumbari, de sub zăpadă răsare un ghiocel. Ea a hotărât să-l ajute și a început a da la o parte zăpada și a rupe ramurile spinoase. Iarna, văzând aceasta, s-a înfuriat și a chemat vântul și gerul să distrugă floarea. Ghiocelul a înghețat imediat. Primăvara a acoperit apoi ghiocelul cu mâinile ei, dar s-a rănit la un deget din cauza mărăcinilor. Din deget s-a prelins o picătură de sânge fierbinte care, căzând peste floare, a făcut-o să reînvie. În acest fel, Primăvara a învins Iarna, iar culorile mărțișorului simbolizează sângele ei roșu pe zăpada albă.
Sursa: wikipedia