Ce semnificație are Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil. E pomenit pe 13 iulie în calendarul creștin ortodox

Autor: Cristina Mocanu

Ce semnificație are Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil.

Sursa: ziarullumina.ro

Creștinii ortodocși sărbătoresc sâmbătă, 13 iulie, Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil.

Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil, prăznuit pe 13 iulie, este o sărbătoare creștin ortodoxă dedicată comemorării minunilor săvârșite de acest Arhanghel. Această zi specială, introdusă în secolul al IX-lea, subliniază rolul esențial al Sfântului Gavriil în istoria mântuirii.

Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil, pe 13 iulie în calendarul creștin ortodox

Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil, prăznuit pe 13 iulie în calendarul creștin ortodox, este o sărbătoare deosebită dedicată comemorării minunilor săvârșite de acest arhanghel.

Pe lângă această dată, Sfântul Arhanghel Gavriil este pomenit și pe 26 martie, în ziua de după Buna Vestire, și pe 8 noiembrie, când se sărbătorește Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. Sărbătoarea din 13 iulie are rădăcini în secolul al IX-lea și este marcată de profundă venerație față de rolul său în istoria mântuirii.

Potrivit crestinortodox.ro, numele Gavriil, derivat din ebraicul "Gavri-El", înseamnă "Puterea mea este Dumnezeu" sau "Dumnezeu este puternic".

Arhanghelul Gavriil este cunoscut ca mesagerul divin, fiind ales de Dumnezeu pentru a aduce vestiri importante. Cele mai cunoscute apariții ale sale includ:

Buna Vestire: Gavriil a fost trimis la Fecioara Maria în Nazaret pentru a-i aduce vestea nașterii Mântuitorului, Iisus Hristos.

Citește și: De ce nu se mănâncă mere de Sfântul Ilie? Tradiții și obiceiuri pentru data de 20 iulie 2024

Anunțarea nașterii Sfântului Ioan Botezătorul: El i-a spus lui Zaharia, în templu, că soția sa Elisabeta va naște un fiu la bătrânețe.

Vestirea păstorilor: La nașterea lui Hristos, Gavriil a anunțat păstorilor marea bucurie, cântând: "Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu și pe pământ pace, între oameni bunăvoire!” (Luca 2, 14).

Ce semnificație are Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil

Arhanghelul Gavriil a jucat un rol crucial în multe alte evenimente biblice și tradiționale:

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Jador, declarații neașteptate despre relația cu Oana Ciocan: „Am încercat să fac copii cu Oana. Era o dată în care trebuia să facem.”

Vestirea lui Ioachim și Ana: A adus vestea zămislirii Maicii Domnului părinților săi, Ioachim și Ana.

Liniștirea lui Iosif: I-a apărut lui Iosif în vis, liniștindu-l când acesta intenționa să o lase pe Maria.

Protejarea Sfintei Familii: I-a ordonat lui Iosif să fugă în Egipt cu Pruncul Iisus și să se întoarcă în Nazaret.

Vestirea Învierii: A fost prezent la mormântul Domnului, rostogolind piatra și anunțând femeilor mironosițe învierea lui Hristos.

În icoane, Sfântul Arhanghel Gavriil este adesea reprezentat purtând veșminte sacerdotale, având în mână un crin (simbol al veștii bune) sau o sferă cu însemnele lui Hristos, indicând rolul său de mesager al mântuirii umanității. Cele nouă cete de puteri cerești netrupești sunt grupate în trei triade, iar Arhanghelul Gavriil face parte din cea de-a treia triadă, alături de Arhangheli și Îngeri.

Sărbătoarea Soborului Sfântului Arhanghel Gavriil pe 13 iulie a fost introdusă în secolul al IX-lea, în urma sfințirii unei biserici dedicate lui în Constantinopol. Evenimentul a fost atât de important încât Iosif Imnograful a compus o rânduială de slujbă specială pentru această zi. Deși Imperiul Bizantin a apus, moștenirea acestei sărbători continuă să fie transmisă Bisericii Ortodoxe, oferind ocazia credincioșilor de a se bucura de ocrotirea și mijlocirea Sfântului Arhanghel Gavriil.

Citește și: Calendar ortodox pentru iulie 2024. Pe ce dată este pomenit Sfântul Proroc Ilie?

Astfel, Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil din 13 iulie este o zi de profundă semnificație în calendarul creștin ortodox. Aceasta sărbătoare nu doar că ne amintește de minunile și mesajele divine aduse de Gavriil, dar și de rolul său esențial în planul mântuirii. Evlavia constantinopolitanilor și tradițiile bizantine au păstrat vie această comemorare, oferind creștinilor ocazia de a celebra și de a reflecta asupra puterii și grației divine manifestate prin acest mare Arhanghel.

 


În a doua parte a ediției de marți din „Casa iubirii”, Rebecca a declarat că nu mai vrea să aibă nicio legătură cu Antoni, după un gest al tânărului care se pare că a fost picătura care a umplut paharul.