Tăiere porcului este o activitate pe care românii o realizează pentru ca delicatesele pentru masa de sărbători să fie una cât mai proaspătă, dar și pentru a aduna familia împreună înainte de Crăciun.
Ce semnificație are tăierea porcului de Crăciun
Tăierea porcului este un obicei ce ar trebui realizat la data de 20 decembrie, în ziua de Sfântul Ignat. Această activitate este singura ce este permisă în această zi sfântă, spălatul, cusutul și măturatul fiind interzise.
Sfântul Ignat a trăit pe vremea când Iisus le răspândea oamenilor tainele Împărăției Cerurilor, Mântuitorul purtându-l în brațe, ajungând astfel purtător al cuvântului lui Dumnezeu, la popoarele păgâne.
Tradiția spune că Sfântul Ignat este fratele lui Moș Crăciun și se povestește că sfântul a bătut la ușa unui om pentru a îl anunța că vine Moș Crăciun și fiecare gospodar va trebui să taie un porc pentru a se pregăti pentru venirea acestuia. Astfel, an de an, în data de 20 decembrie se sărbătorește Sfântul Ignat, zi în care se sacrifică un porc.
Citește și: Tradiția Ignatului în mărginimea Sibiului. Secretul pentru a obține un șorici fraged
Tradiții și obiceiuri de tăierea porcului
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Unul dintre obiceiuri spune că porcii visează dacă vor fi tăiați sau nu, celor ce le apare un cuțit în vis sau chiar Sfântul Ignat, vor fi sacrificați în ziua de 20 decembrie.
Această tradiție nu trebuie să înceapă înainte de a răsare soarele și nu se poate termina după apus. Porcul trebuie tăiat în timpul zilei deoarece lumina poate ține la distanță spiritele rele. Dacii credeau că porci reprezentau un simbol al întunericului, iar dacă îl sacrificau, slăbea puterea Soarelui în timpul Solstițiului de iarnă.
După ce porcul este tăiat, carnea este tranșată, dar nu înainte ca cei mici să stea pe porc pentru a fi voioși tot anul, iar în unele părți ale țării, adulții le vor face o cruce pe frunte celor mici, cu sângele porcului, pentru a fi feriți de boală până anul viitor.
Alte obiceiuri cer ca înainte de a începe sacrificiul, porcul să fie însemnat cu o tăietură în formă de cruce pe frunte și pe spate, în timp ce se spune: ,, În numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh. Amin!”.
Ceea ce urmează după sacrificarea porcului este numită ,,pomana porcului”, participă toată familia și cei apropiați și se bucură de câteva preparate ce au fost gătite din animalul sacrificat azi, alături de tradiționala mămăligă, împreună cu murături și alături un pahar de vin fiert.
Ignatul se celebrează la data de 20 decembrie, iar cu toate că această sărbătoare este în timpul postului Crăciunului, oamenii respectă această tradiție în sfințenie, chiar dacă sacrificarea porcului se va face înainte, când toată familia poate participa.
Citește și: Tradiții și obiceiuri de Ignat. Ce este bine să faci astăzi și, deopotrivă, ce să nu faci
Sursa: libertatea.ro, traditii-superstitii.ro