Încet, încet intrăm în spiritul sărbătorilor de Crăciun, astfel că mulți dintre noi am început să ne organizăm și să ne decorăm casa cât mai frumos cu putință. În mod evident, vedeta Crăciunul este bradul, mereu verde și cu parfum proaspăt, dar nu putem uita nici de Crăciuniță sau de coronița de brad pe care o așezăm pe masă sau pe ușa de la intrare.

Treptat am împrumutat și noi obiceiul de a agăța pe uși sau la ferestre câte o coroniță de Crăciun, împodobită frumos cu globuri, fundițe sau mici obiecte simbolice. Totuși, coronița nu este doar un simplu element decorativ, ci are semnificații mult mai profunde.

Ce semnifică aceasta?

Secole de-a rândul, coroana de brad a simbolizat renașterea și speranța unui nou început. În Suedia, spre exemplu, la acest simbol al Crăciunului s-au adăugat și diverse lumânări, ca simbol al puterii Soarelui.

În imperiul persan, coronițele erau văzute ca simbol al succesului, iar oamenii din Grecia Antică erau de părere că acest rotund trebuie cinstit, ca semn al ciclului de vieții; deci nu este de mirare că le puneau atleților câștigători coronițe de laur. Și liderii romani purtau aceste coronițe în semn de victorie sau le le agățau pe ușile de la intrarea în case.

În zilele noastre, coronițele sunt la fel de prezente cu ocazia Crăciunului, doar că au altă simbolistică. Forma de cerc, fără început și fără sfârșit, simbolizează eterna noastră renaștere; în mod evident și florile sau materialele din care sunt confecționate au și alte înțelesuri: spre exemplu, ilicele (ilex) simbolizează nemurirea, iar cedrul, rezistența.

Totodată, coronițele de Crăciun sunt văzute ca semn de ”Bun venit” pentru oaspeții care pășesc pragul unei case decorate de sărbătoare și reprezintă o recunoaștere a generozității, a dărniciei și a adunării celor mai importante persoane. Deci nu este de mirare că acestea au început să apară atât în florăriile fizice, cât și în oferta de florarie online Maison d'Or.

Ce semnifică decorațiunile folosite pentru coronița de Crăciun?

Pe piață sunt multe modele de coronițe de Crăciun, pentru fiecare exigențe. Ilicele, spre exemplu, ale cărui frunze sunt ascuțite și boabele au culoarea roșie, este o plantă sugestivă pentru coroana de spini a lui Iisus, cu lacrimi de sânge.

Crengile de brad sugerează credința eternă, iar conurile renașterea naturii. În ceea ce privește culorile tradiționale, acestea sunt roșu și verde, ca simboluri ale vieții, ale credinței și ale sacrificiului. Lumânările amplasate în centrul lor anticipau nașterea Domnului și bucuria pe care ne-o aduce Crăciunul în fiecare an.

De ce coronița de Crăciun este mereu rotundă?

Nu în mod întâmplător forma coroniței este rotundă și nici confecționarea ei din crenguțe de brad nu este întâmplătoare. Forma circulară a fost aleasă pentru a simboliza ideea de eternitate și dragoste infinită, iar acest lucru amintește de adevărata semnificație a zilei de 25 decembrie.

Coronița de Crăciun simbolizează inclusiv ideea de renaștere, dat fiind că după fiecare anotimp de iarnă vine primăvara, sezon în care natura revine la viață.

De ce coronița ar trebui făcută din brad?

Cu toate că în ultimii ani coronițele au fost reinterpretate, iar multe dintre ele au ajuns să fie create chiar și din PVC, lemn sau din globuri de diferite dimensiuni, legenda spune că acest ornament trebuie creat strict din ramuri de brad.

Bradul este un alt simbol al Crăciunului și reprezintă viața eternă, dar și prospețimea, mai ales că acest copac este considerat pomul vieții. Creată din brad, coronița reprezintă credința eternă și ideea de renaștere. În ceea ce privește globurile, sunt indicate cele de culoarea roșie, ce are  legătură cu Iisus Hristos, amintind de sacrificiul pe care l-a făcut pentru omenire.

 


Când intră banii pe cardurile de energie, în 2025, și cine beneficiază de ele. La ce sume s-a ajuns

Guvernul României a confirmat că va continua să sprijine consumatorii vulnerabili în 2025, prin programul cardurilor de energie, o inițiativă menită să protejeze pensionarii, persoanele cu dizabilități și alte grupuri defavorizate în fața creșterii costurilor pentru utilități.