Ce simbolizează frunzele de nuc binecuvântate de Rusalii? Ce facem cu ele când se usucă

Autor: Bianca Vidoi

Ce simbolizează frunzele de nuc binecuvântate de Rusalii

Sursa: doxologia.ro

În anul 2024, Rusaliile se celebrează la data de 23 iunie, la 50 de zile după Învierea Mântuitorului Iisus Hristos.

Pogorârea Sfântului Duh, Rusaliile sau Cincizimea este considerată una dintre cele mai vechi sărbători celebrate de creștini, alături de ziua în care este sărbătorită Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. Această zi de 23 iunie este trecută în calendarul ortodox alături de o cruce roșie, iar cu această ocazie specială, credincioșii trebuie să aibă în casă frunze de nuc sau de tei.

Ce simbolizează frunzele de nuc binecuvântate de Rusalii

Data de 23 iunie 2024 este una importantă pentru credincioși, fiind cea în care este pomenită Pogorârea Sfântului Duh, zi ce este trecută în calendarul creștin ortodox alături de o cruce roșie. Această cruce roșie arată importanța slujbelor și praznicelor realizate pe parcursul zilei, mai exact cele 7 rugăciuni ce sunt rostite în timpul slujbei folosite pentru binecuvântarea ramurilor verzi de tei sau nuc.

După ce crengile de tei și nuc sunt binecuvântate în ziua de Rusalii, acestea sunt împărțite credincioșilor, iar acestea semnifică darurile cele bogate ale Sfântului Duh.

Frunzele de nuc nu au fost alese întâmplător pentru această sărbătoare, ci au fost alese pentru că redau cel mai bine forma limbilor ca de foc prin care s-a arătat harul Duhului Sfânt. 

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Trei zile libere în iunie: cine sunt angajații care se vor bucura de mai mult timp liber și cine muncește în continuare

”Frunza de nuc reprezintă pe de o parte trezirea la viața spirituală, pe de altă parte are și simbolul flăcărilor. Trebuie să avem foarte mare grijă să tratăm și natura cu respect, așa că aceste frunze trebuie să le primim ca pe un simbol, nu trebuie să ne înghesium pentru a le obține, să transformăm sărbătoarea într-un eveniment de care creștinismul și Duhul Sfânt fug.

Aviz credincioșilor, să nu treacă la desfrunzit pomii în cantități impresionante!”, a declarat preotul-paroh al Bisericii ‘’Sf. Îngeri’’, Eugen Tănăsescu, potrivit spynews.ro.

Ce facem cu frunzele de nuc după ce se usucă?

Aceste ramuri sunt binecuvântate de către Dumnezeu, motiv pentru care nu trebuie să le aruncăm după perioada în care acestea se usucă. Preoții recomandă ca în loc să aruncăm frunzele de nuc sau de tei la gunoi, să le ardem sau îngropăm, pentru a se „întoarce” din nou în natură, potrivit doxologia.ro. Cu toate acestea, în tradiția

populară, credincioșii păstrează ramurile chiar și după ce se usucă, fiind puse lângă ușile gospodăriilor, lângă geamuri sau icoane, crezându-se că astfel ne vom proteja de spiritele rele.

Alături de florile de nuc, pot fi binecuvântate și florile de tei, deoarece acestea simbolizează prezența divină, fiind considerat un arbore divin, ce aduce aminte de linia subțire dintre viață și moarte. Alături de florile de nuc, florile de tei nu trebuie să fie aruncate, ci puse alături de frunzele de nuc, lângă ușă, geamuri sau icoanele din casă.