Ce simbolizează trecerea pe sub masă în Vinerea Mare

Author: L.S.
Actualizat: 07 sep 2020, 23:50

Vinerea mare este ziua Răstignirii. Vinerea Paştelui, Vinerea neagră sau Vinerea Seacă este ultima zi de dinaintea Învierii.

În această zi Domnul noastru moare pe cruce pentru răscumpărarea neamului omenesc şi scoatea lui din sub robia păcatului.

Ce simbolizează trecerea pe sub masă în Vinerea Mare

În această zi Biserica otrodoxă retrăieşte răstignirea şi punerea în mormânt a Fiului Lui Dumnezeu. Vinerea Mare, la fel ca întreaga Evanghelie, este despe dragostea lui Dumnezeu pentru om. Dumnezeu l-a creat pe om din iubire, şi chiar dacă omul de atâtea ori şi-a înşelat dragostea, Dumnezeu niciodată nu a renunţat la Om. Dumnezue nu şi-a părăsit niciodată cununa creaţiei pe care prin suflarea Sa l-a înzestrat cu liber arbitru şi onştiinţă de sine. Cu toată căderea în păcat a protopărinţilor nemului omenesc, Dumnezeu nu ne-a părăsit, ne-a trimis proroci, ne-a trimis învăţători şi judecători prin care şi-a manifestat dragostea faţă de creaţie. Moartea pe cruce a uneia din Persoanele Sfintei Treimi este semnul iubirii supreme a Sfintei Treimi faţă de om. Dumnezeu a fost om ca toţi oamenii în afară de păcat, s-a smerit pe sine şi s-a jertfit pentru a-l scoate pe om din robia morţii şi a păcatului şi a-l pune

acolo unde-i este locul. Până la Înviere, creştinii trebuie să fim martori la patimile şi moartea Domnului.

Citeste si: Ce simbolizeaza fiecare zi din Saptamana Patimilor. De ce este Vinerea Mare cea mai neagra zi din crestinism

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”

Citeste si: Horoscop Săptămâna Mare. “Luna Roz” aduce schimbari majore! Zodiile binecuvantate in Saptamana Patimilor

Ce simbolizeaza Sfântul Epitaf cu care se înconjoară biserica în Vinerea Mare

În vinerea mare credincioşii ortodocşi vin la bierică pentru a trece pe sub sfântul Epitaf sau Sfântul Aer. Acesta este scos în mijlocul bisericii la vecernia specială, slujba de seară ţinută în dimineaţa zilei de vineri.

Epitaful este o icoană pictată pe pânză reprezentând punerea în mormânt a lui Hristos. După slujba Prohodului Domnului, şi după ce este înconjurat sfântul lăcaş, la intrarea în biserică, oamenii trec din nou pe sub Epitaf, apoi este aşezat pe Sfânta Masă unde va rămâne până la Înălţare.

Vezi cele mai noi Stiri Kanal D

sursa: click.ro