În România, tot mai multe persoane sunt diagnosticate cu varianta Omicron, iar pentru a calarifica lucrurile, medicii din București au precizat ce simptome pot să apară în cazul infectării cu Omicron. Cum se manifestă boala în cazul celor vaccinați și ce simptome pot să apară la persoanele care nu s-au vaccinat împotriva coronavirusului?
Simptomele care apar în urma infectării cu Omicron. Ce trebuie să știe cei vaccinați anti-Covid-19?
După ce au ținut sub observație cazurile de infectare cu tulpina Omicron, medicii de la spitalele Victor Babeş şi Matei Balş din București au precizat că simptomele care apar în cazul celor diagnosticați cu Omicron sunt similare cu cele apărute în cazul tulpinii Delta.
În cazul celor vaccinați, simptomele infectării cu tulpina Omicron sunt asemănătoare cu cele apărute în cazul unei rino-faringite. Mai exact, pacienții se pot confrunta cu dureri de cap, dureri de gât sau febră.
Un simptom care poate atrage atenția că este vorba despre tulpina Omicron este apariția transpirațiilor abundente, astfel că pacienții trebuie să fie atenți la acest detaliu.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
„Nu există o diferenţă semnificativă, este clar că este o variantă virală care se transmite foarte uşor, şi atunci persoanele active care interacţionează au şi probabilitatea cea mai mare de a se infecta. Asta e un lucru statistic, altfel oricine se poate infecta. Se vorbeşte, de exemplu, că sunt mai multe transpiraţii abundente în cazul Omicron, dar nu cred că de aici se poate trage o concluzie, cred că sunt aceleaşi simptome şi că depinde de forma de boală.
În formele uşoare simptomele sunt într-un fel, în momentul în care există complicaţii respiratorii, sunt altele. La cei care au forme uşor simptomatice, stare generală uşor modificată, sub-febră sau febră, durere în gât, durere de cap, sunt lucruri care în general trec ca perioadă în 2-3 zile. Astenie fizică persistentă, stare generală modificată, febră, dureri de cap, durere de gât, dureri musculare cu un aspect pseudo-gripal, urmează formele severe, dar deocamdată nu am avut, dar la formele severe ne aşteptăm să fie complicaţiile respiratorii.”,
Este eficient vaccinul anti-Covid-19 împotriva tulpinii Omicron?
Chiar dacă există voci care afirmă că vaccinurile anti-Covid-19 care sunt administrate în prezent nu sunt atât de eficiente împotriva tulpinii Omicron, medicii sunt de părere că cei
vaccinați pot dezvolta forme mai ușoare ale bolii, de cele mai multe ori, simptomele fiind asemănătoare cu cele ale unei rino-faringite.„În mod clar, variantele actuale ne ajută, chiar dacă eficienţa este mai redusă, datele ne spun că în momentul în care faci şi boosterul şi ai o schemă completă cu 3 vaccinuri ai o protecţie bună, în ideea că nu vei face forme severe, că de fapt ceea ce ne interesează, inclusiv la Omicron, este să nu ajungem cu complicaţii în ATI.”, a spus medicul Adrian Marinescu.