Un băiat de 14 ani a murit din cauza virusului Nipah, iar autoritățile sanitare din Kerala, India, au emis o alertă. Locuitorii statului Kerala sunt îngrijorați de o posibilă evoluție a acestui virus, însă autoritățile îi asigură că există o „șansă minimă de izbucnire a virusului Nipah în acest stadiu”. Iată ce simptome pot indica infectarea cu virusul Nipah.
Ce simptome au oamenii infectați cu virusul care „umflă creierul”
Virusul Nipah sau virusul care „umflă creierul”este o „boală zoonotică” transmisă de la animale la oameni, iar Organizația Mondială a Sănătății a declarat că virusul este un agent patogen prioritar din cauza potențialului său de a declanșa o epidemie. Primele simptome pe care oamenii ce s-au infectat cu virusul Nipah le pot resimți sunt febră, dureri de cap, dureri musculare, vărsături, dureri de gât, simptome ce pot fi urmate de amețeli, somnolențe, encefalită acută alterată sau pneumonie atipică, potrivit who.int.
Băiatul de 14 ani ce a decedat din cauza infectării cu virusul Nipah era din orașul Pandikkad, iar în urma incidentului izolat, autoritățile i-au asiguar pe locuitori că cei care au intrat în contact cu el au fost izolați și testați.
Din cele 214 persoane ce se află pe lista persoanelor ce au luat contact cu băiatul de 14 ani, 60 se află pe categoria de „risc ridicat”. Pentru a îngriji mai atent persoanele aflate în categoria de risc, instituțiile de sănătate au înființat secții de izolare, potrivit mediafax.ro .Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Membrii familiei băiatului ce și-a pierdut viața din cauza virusului Nipah au fost ținute sub observația sau transportate la spitale locale, iar restul persoanelor s-au izolat la domiciliu. Cu toate acestea, autoritățile le-au sugerat oamenilor să poarte măști în zonele publice și să se abțină de la a vizita oamenii în spital.
Virusul Nipah se regăsește într-o specie de lilieci
Liliecii de fructe din familia Pteropodidae sunt considerate gazde naturale ale virusului Nipah, iar virusul a făcut probleme pentru prima oară în anul 1999, atunci când a avut loc un focar printre crescătorii de porci
Acest focar a pornit din contactul direct cu porcii bolnavi sau cu țesuturile contaminate ale acestora, după un contact neprotejat cu animalele bolnave sau țesuturi contaminate ale acestora.
În anul 2001, un focar al virusului Nipah a fost depistat și în Bangladesh, loc în care au apărut astfel de focare aproape în fiecare an.
Pe parcursul anilor, virusul Nipah a fost identificat și în estul Indiei. În timpul acestor focare s-a descoperit că virusul s-a răspândit prin consumul de fructe sau produse din fructe contaminate.