Ce spun psihologii despre prețul pe care trebuie să îl plătim pentru a fi fericiți? Miturile și prejudecățile la care trebuie să renunțăm

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 10 mai 2023, 20:34

Ce spun psihologii despre prețul pe care trebuie să îl plătim pentru a fi fericiți?

Sursa: Unsplash

Oamenii caută fericirea de ani de zile, fiind un sentiment necesar pentru o viață armonioasă, însă pentru multe persoane acest sentiment este greu de găsit.

În această eră a tehnologiei am uitat ce ne face fericiți, înainte, acest sentiment îl aveam și dacă ieșeam la o mică plimbare alături de persoanele dragi, însă acum, cu cât lumea a evoluat, fericirea se găsește în lucruri mai complicate, greu de descoperit sau realizat pentru oameni.

Citește și: Rețeta fericirii, dezvăluită de psihologi: Ce trebuie să faci pentru a avea o viață armonioasă

Ce spun psihologii despre prețul pe care trebuie să îl plătim pentru a fi fericiți?

Fericirea este o emoție foarte importantă pentru oameni, aceasta poate crește speranța de viață cu aproximativ 10 ani. În mod științific, putem aduce puțină fericire în viața noastră prin adoptarea anumitor comportamente care ne produc plăcere, dar care nu au costuri majore pe termen lung sau mediu.

Există câteva mici trucuri ce ne pot ajuta să aducem puțină fericire în viața noastră, fără să cheltuim bani și fără să ne aglomerăm ziua. Este recomandat să facem sport, chiar și 10 minute. Studiile arată că persoanele care fac exerciții fizice se simt mai bune după mișcare, au sentimente de euforie și mai puțină anxietate, iar cercetările realizate confirmă că după mișcare, oamenii se simt mai puțin stresați și au o stare de spirit mai bună.

Fericirea noastră este influențată foarte mult și de relațiile pe care le avem cu persoanele din jurul nostru, dar mai ales cu partenerii, prietenii sau membrii familiei.

Conexiunile noastre sociale sunt importante în ceea ce privește bunăstarea generală și satisfacția vieții.  Într-adevăr, să-mi fac timp să vorbesc, să ascult, să împărtășesc și să mă distrez cu prietenii și familia este un obicei pe care încerc să îl prioritizez”,  a spus psihologul Dowthwaite-Walsh, potrivit adevarul.ro.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Este important ca oamenii să facă parte dintr-un grup, să se simtă incluși, astfel aceștia vor simți că au un scop, o siguranță, dar și sprijin în situațiile în care vor avea nevoie.

Recunoștința este unul dintre cele mai bune remedii pentru fericirea zilnic, este important să apreciem ceea ce avem și ceea ce suntem, astfel ne vom simți mai mulțumiți cu ceea ce avem decât să căutăm fericirea în alte locuri.

Practicarea recunoștinței zilnice, cum ar fi numărarea binecuvântărilor mele sau enumerarea lucrurilor pe parcursul zilei pentru care sunt recunoscătoare, mă ajută să gândesc mai pozitiv și să mă simt mai fericită ”, a spus ea.

Citește și: Horoscopul dragostei: Ce zodii se potrivesc cel mai bine? Se poate spune că sunt suflete pereche

Miturile și prejudecățile la care trebuie să renunțăm

În dorința de a găsi fericirea cât mai repede, ajungem să ascultăm fel și fel de mituri și prejudecăți, însă majoritatea nu ne vor ajuta să găsim emoția de care avem nevoie, iar acestea sunt câteva dintre ele. Mulți oameni consideră că atingerea unui scop ne va face mai fericiți, însă acesta va contribui la fericirea oamenilor și nu într-o măsură care să conteze foarte mult deoarece mereu ne vom dori mai mult decât am reușit să realizăm.

Banii aduc sau nu aduc fericirea, ei bine, răspunsul la această întrebare este că nici nu o aduc, nici nu o aduc. Deși sună ciudat, banii trebuie priviți ca un mijloc, nu ca un scop al vieții noastre. Este important să arăți valoarea, pasiunea și plăcerea în lucrurile pe care le faci, iar banii vor veni alături de starea voastră de bine.

Citește și: Ziua Internațională a Fericirii. Ce semnificație are această zi