Ce spune Alexandru Rafila despre distribuirea pastilelor cu iod: "Noi nu avem o mentalitate de prevenție"

Autor: Diana Tilă
Actualizat: 03 iul 2023, 06:10

Alexandru Rafila a vorbit despre distribuția slabă a pastilelor cu iod. Iată ce a declarat ministrul Sănătății.

Alexandru Rafila a spus despre campania de distribuire a pastilelor cu iod, că nu este vorba de eșecul unei campanii, ci despre o mentalitate. Oficialul a declarat că statul are datoria să asigure"câteva produse"care pot fi utilizate într-o situație specială.

Citeste si: Anunțul momentului venit din partea lui Alexandru Rafila cu privire la noua pandemie. Revin sau nu restricțiile

Ce spune Alexandru Rafila despre distribuirea pastilelor cu iod

Ministrul Alexandru Rafila a declarat că pastilele cu iod au o valabilitate de 3 ani, iar dacă pastilele vor expira, decizia va fi luată "la momentul oportun".  Acesta susține că legea nu poate fi ignorată și românii să primească pastile fără prescripție medicală.  

"Noi nu putem să eludăm legea și să eliberăm fără prescripție medicală un produs care este în categoria produselor care se eliberează pe bază de prescripție medicală.

Cred că o mai mare responsabilitate atât din partea medicilor, cât și a populației, o înțelegere mai clară a contextului în care ne găsim în momentul de față va duce în timp la schimbarea acestei situații. Aștept și eu cu nerăbdare cifrele pentru luna septembrie, oricum, în luna august adresabilitatea celor care s-au dus să ia pastilele a crescut de aproape 200 de ori față de luna precedentă
", a afirmat ministrul Sănătății, potrivit Mediafax.

În luna august, Rafila a declarat că au fost distribuite 376.892 de comprimate de iodură de potasiu, față de 2.175 în iulie, și că 214.385 de oameni le-au primit, față de numai 1.231 în iulie.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Ce spune Raed Arafat despre un posibil atac nuclear în Ucraina. La ce trebuie să se aștepte România: ”E normal să ne pregătim pentru orice scenariu”

În jur de 7 milioane de români ar trebui să meargă spre farmaciile aflate în lista oficială a Ministerului Sănătății pentru a ridica, pe bază de prescripție medicală de la medicul de familie, pastilele de iodură de potasiu. 

"7 milioane de persoane ar putea să primească aceste comprimate cu iod, sigur că 200 de mii pare puțin, dar totuși o creștere de la peste o mie la peste 200 de mii de persoane într-o lună eu cred că este o evoluție bună și încurajăm în continuare lumea să beneficieze de acest program desfășurat prin intermediul Ministerului Sănătății, într-o rețea de peste 2500 de farmacii care sunt la dispoziția populației, bineînțeles cu prescripție de la medicul de familie, este un lucru obișnuit, natural, dacă vreți pentru că iodura de potasiu este un medicament care se eliberează pe

bază de prescripție", a precizat în septembrie ministrul Sănătății. 

De asemenea, ministrul a declarat că sunt multe zone rurale din România în care nu există medici de familie sau farmacii care să fie trecute în lista oficială a Ministerului Sănătății.

Ministrul spune că poartă discuții cu persoanele responsabile vis a vis de posibilitatea existenței unor farmacii mobile în aceste zone.

  "Aici este o problemă care există, la accesul care există la diverse medicamente pentru populația din zone mai puțin accesibile, noi încercăm să găsim o soluție să încurajăm deschiderea de farmacii sau de puncte farmaceutice inclusiv în astfel de zone, este o discuție care este de mulți ani în România, nu i-am găsit rezolvarea peste noapte și sigur că nu o să putem să facem altfel decât să încurajăm cumva, deci există cumva o politică de încurajare a deschiderii de farmacii în mediul rural, din păcate, din considerente de natură economică, lucrul ăsta nu este foarte interesant, continuăm discuțiile cu distribuitorii să vedem dacă găsim o soluție. Inclusiv ar putea fi vorba de posibilitatea de a avea un fel de farmacii mobile care să poată să ajungă periodic în zonele acestea mai puțin accesibile. Am discutat despre diverse variante de distribuție. În zone defavorizate, este o problemă foarte serioasă, inclusiv atunci când discutăm de unele boli la care pacienții trebuie să își ridice periodic produsele de la o anumită farmacie, este bine să încercăm să apropiem produsele farmaceutice de pacienți, decât ca pacienții să se deplaseze la distanțe mari, dar repet acesta este un proces nu este o chestiune care se rezolvă în 24 de ore”, a mai explicat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.