Ce spune mâna dreaptă a lui Warren Buffett, Charlie Munger, despre managerii de investitii?

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 18 feb 2024, 01:40

Charlie Munger nu a fost niciodată cunoscut ca fiind un om care să se menajeze, dar în ultima vreme și-a intensificat criticile la adresa lumii financiare

Sursa: Captură YouTube

Charlie Munger nu a fost niciodată cunoscut ca fiind un om care să se menajeze, dar în ultima vreme și-a intensificat criticile la adresa lumii financiare

Charlie Munger nu a fost niciodată cunoscut ca fiind un om care să se menajeze, dar în ultima vreme și-a intensificat criticile ironice la adresa lumii financiare. În puțin mai mult de un an, vicepreședintele Berkshire Hathaway a comparat Bitcoin cu "otrava de șobolani", a criticat casele de brokeraj de tip "salon de jocuri de noroc" pentru că încurajează investițiile riscante și a comparat comercianții de acțiuni de tip meme cu dependenții de heroină.

Iar în weekend, a continuat o tradiție de lungă durată de a-și critica propria industrie.

Parerea lui sincera

Managerii de investiții nu sunt nimic mai mult decât "ghicitori sau astrologi care scot bani din conturile clienților lor", a declarat el pentru Financial Times într-un interviu amplu publicat duminică, susținând că în prezent există o "supraofertă de manageri de investiții care este rea pentru țară".

Munger, acum în vârstă de 99 de ani, a petrecut 45 de ani ca mâna dreaptă a lui Warren Buffett la Berkshire Hathaway, transformând firma într-unul dintre cele mai mari conglomerate globale din lume și devenind miliardar în acest proces. Dar duminică, el a menționat că succesul companiei a fost "în mare parte [rezultatul] ratelor scăzute ale dobânzii, a valorilor scăzute ale acțiunilor, a oportunităților ample", susținând că a trăit în timpul "unei perioade perfecte pentru a fi un investitor în acțiuni obișnuite".

"Am fost o creatură a unui anumit moment și a unui set perfect de oportunități", a spus el.

Managerii de investiții de astăzi se confruntă cu un mediu mult mai dificil din cauza inflației încăpățânate, a ratelor mai mari ale dobânzilor și a concurenței în creștere, potrivit lui Munger.

"A devenit foarte greu să obții ceva asemănător cu randamentele obținute în trecut", a spus el, menționând că, "exact în momentul în care jocul devine mai greu, avem tot mai mulți oameni care încearcă să îl joace".

Legendarul investitor a continuat să avertizeze cu privire la mai multe "probleme" pentru bănci, ca urmare a sectorului imobiliar comercial aflat în dificultate, care ar putea pune și mai multă presiune asupra managerilor de investiții. Dar, după dispariția rapidă a mai multor bănci regionale din SUA în acest an, el a spus că vestea bună este că cel puțin "nu este nici pe departe la fel de rău ca în 2008".

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ajutoare financiare?

Munger și Buffett susțin de mult timp că ceea ce ei numesc "ajutoare financiare"- un grup care include consilieri financiari, agenți de fonduri speculative, brokeri de acțiuni și alți manageri de bani- nu merită comisioanele

pe care le percep. Dar, pe parcursul pandemiei, când bursa a urcat la noi cote, iar comercianții de acțiuni meme au căutat să obțină profituri rapide de pe urma afacerilor în dificultate, Munger și-a intensificat criticile.

Miliardarul i-a spus ofițerului șef de investiții al Berkshire Hathaway, Todd Combs, într-un interviu din aprilie 2022, că ascensiunea tranzacțiilor speculative cu amănuntul a fost "absolut nebună" și a arătat cu degetul spre profesioniștii în investiții pentru că au oferit sfaturi îndoielnice la adunarea anuală a acționarilor Berkshire din 2022.

"Avem oameni care nu știu nimic despre acțiuni și care sunt consiliați de agenți de bursă care știu și mai puțin", a spus el, numind-o "activitate de cazinou".

Munger consideră că majoritatea consilierilor financiari și a managerilor de averi pretind că pot bate piața pentru a atrage clienți, dar sfârșesc prin a plasa banii în indici simpli pentru a evita pierderi mari.

"Cu alte cuvinte, nimeni nu suportă să fie atât de diferit de mulțime în ceea ce privește rezultatele, deoarece se tem să nu-și piardă onorariile, așa că toți ajung să facă același lucru", a spus el. "Este ușor ridicol. Lumea este ușor ridicolă."

Citește și: Cum sa investesti bani- Construirea unui portofoliu

Citește și: Cum sa investesti bani- Cum sa vezi cat ar trebui sa investesti!

Citește și: Chiar si cu protestele pentru pensii, Economia Franței are un impuls?