Ce spune Marius Budăi despre posibilitatea ca pensiile să crească pentru a doua oară în anul 2023. Ajutoarele sociale nu vor fi influențate

Autor: Andreea Buinoschi

Conform unor surse, efortul bugetar s-ar ridica la suma de zece miliarde de lei

Sursa: shutterstock

Marius Budăi, ministrul Muncii, a spus ce se va întâmpla cu pensiile în decursul acestui an, mai exact, dacă acestea vor crește sau nu pentru a doua oară. Anul acesta, românii care fac parte din categoriile vulnerabile primesc mai multe ajutoare economice.

Marius Budăi a spus ce se va întâmpla cu pensiile anul acesta, în ceea ce privește posibilitatea ca acestea să cească din nou. Pe de altă parte, ministrul Muncii a lăudat crearea celor peste 100.000 de locuri noi de muncă, începând cu luna noiembrie a anului 2021.

Marius Budăi a spus dacă vor mai crește sau nu pensiile în anul 2023

Ministrul Muncii nu a putut să dea un răspuns exact în această situație, dar a spus că se urmărește evoluția economică, pentru a se putea stabili cu exactitate dacă se poate sau nu face acest lucru.

„Mergem în continuare cu evaluarea şi preluare datelor în format electronic până vom avea legea finală, analiza pleacă de la Legea 127. Trebuie văzut în contextul economic actual, în ce perioadă îşi permite România din punct de vedere bugetar să rezolve acest impact.

Orice majorare nu este legată de executarea rotativei. La preluarea guvernării, nu ne aşteptam să avem un război la graniţă. Trebuie să fim foarte atenţi ca acele venituri pentru acele categorii vulnerabile de angajaţi/pensionari să fie ajutate să treacă peste această perioadă. Nu confirm şi nici nu infirm, când vom avea ceva de comentat, vom comunica transparent”, a spus acesta la România TV.

Citește și: Pensii 2023: Vești bune la început de an! „Vreau să fim foarte clari şi foarte înţeleşi de la început”

Conform unor surse, efortul bugetar s-ar ridica la suma de zece miliarde de lei, însă Marius Budăi a preferat să fie rezervat și să nu se pronunțe în ceea ce privește cifrele.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

S-a început distribuirea cardurilor de energie

Pe data de 1 februarie, Poșta Română a început să distribuie cardurile de energie destinate persoanelor cu o condiție economică dificilă. Valoarea unui tichet este de 1.400 de lei, iar suma se va acorda în două tranșe egale.

Cea de-a doua tranșă va ajunge la personele eligibile în luna septembrie și va putea fi utilizată până pe data de 31 deemembrie 2023.

Primele carduri de energie au fost distribuite în: Alba, Bacău, Argeș, Bihor, București, Ilfov și Teleorman. Potrivit Poștei Române, aproximativ 2,8 milioane de persoane vor primi luna aceasta cardurile de energie, totalul lor fiind de aproximativ patru milioane.

Începând cu data de 20 februarie, se va putea începe efectuarea plăților cu ajutorul cardurilor de energie, iar aceasta se va putea realiza: direct la poștaș, la sediile poștale sau la oficiul poștal pe raza căruia beneficiarul își are domiciliul sau online.

„Venim în sprijinul românilor și le oferim posibilitatea să achite și online facturile la utilități, prin intermediul unei aplicații informatice pusă la dispoziție de Poșta Română.

Citește și: Ce români vor primi voucherul de energie în valoare de 1.400 de lei și de ce documente au nevoie. Suma va fi acordată în două tranșe

În acest sens, vom avea un meniu special pe site-ul Poștei, unde beneficiarii cardurilor vor putea completa datele personale, vor încărca documentele necesare (buletinul de identitate, cardul de energie și factura la utilități) și vor trimite, apoi, informațiile către noi. Prin sistemele noastre informatice, vom procesa, apoi, plata”, a transmis Valentin Ștefan, Directorul General al Poștei Române, conform postaromana.ro.