Ce spune Raed Arafat despre elevii care refuză să poarte mască de protecție: "Nu vrei să porți mască, ieși din clasă, așteaptă pe hol!"

Author: Bianca Hriscu
Actualizat: 31 ian 2021, 04:10
Elev folosind dezinfectant și purtând masca de protecție
Sursa: PixaBay

Decizia ca elevii să meargă la școală începând din această toamnă a stârnit reacții aprinse. S-a vorbit mult despre purtarea măștii de protecție de către elevi, iar acum, Raed Arafat a dezvăluit cum ar trebui abordată această problemă.

Noul an școlar va începe diferit în acest an, astfel că elevii care vor merge la cursuri vor fi nevoiți să respecte cu strictețe regulile de igienă impuse de autorități. Acest lucru a stârnit un val de nemulțumiri în rândul părinților.

Ce pot face profesorii pentru a-i convinge pe elevi să poarte masca de protecție? Soluția oferită de Raed Arafat

Purtarea măștii de protecție a devenit obligatorie în România, în special în spațiile închise, astfel că și elevii vor fi nevoiți să o poarte atunci când vor merge în unitățile de învățământ. Astfel, Raed Arafat atrage atenția că este foarte important ca măsura să fie impusă în școli, iar elevilor să li se explice încă de la început de ce sunt necesare astfel de reguli.

Citeste si: Anunț de ultimă oră despre deschiderea școlilor! Pentru când se poate AMÂNA începutul anului școlar?

Raed Arafat consideră că elevii care refuză să poarte masca de protecție ar putea fi rugați să aștepte pe hol pentru a nu-și pune colegii în pericol, precizând că cei mici vor reacționa, în mare parte, în funcție de exemplul pe care l-au primit în familiile din care provin.

Raed Arafat, șeful DSU
[Sursa: Captură KANAL D]

Citeste si: Ministrul Educației a făcut anunțul. Ce trebuie să facă părinții pentru ca elevii să învețe în sistem exclusiv online?

"La început va fi greu să impui regulile. Regulile trebuie impuse, nu neapărat cu pedepse.

Trebuie impuse cu fermitate și să i se spună elevului: "Nu vrei să porți mască, ieși din clasă, așteaptă pe hol.Când porți mască intri în clasă, pentru că îți pui colegii în pericol."

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie

Va conta foarte mult ce au auzit copiii în casă în ultimele 6 luni. De la părinții lui. Ce a auzit copilul de la anturajul lui. Dacă elevul a fost expus o perioadă negației și a auzit că totul e o glumă, masca e glumă și nu trebuie să o porți, poate că la început va fi mai greu la școală, dar aici trebuie impuse niște reguli clare. Copiii trebuie să simtă că la școală trebuie respectate regulile. Din prima oră în care se intră în școală trebuie prelucrate toate regulile cu copiii într-un mod foarte deschis, clar, explicat. Și explicat și consecințele nerespectării. Adică ieși din clasă dacă nu repecți regulile, o să anunțăm părinții dacă nu respecți, pui în pericol ceilalți copii și familiile lor. Trebuie explicat deschis.

Din prima zi a școlii, la orice copil care intră acolo îi trebuie explicate regulile. Și poate mai ales pentru copiii mici trebuie să le fie explicat într-un mod care să fie atractiv, nu un mod care să-i sperie. Cu certitudine profesorii știu cum să facă acest lucru. Este important de cum educi copiii de la prima oră.

Poate o mică parte nu vor respecta regulile de la început, dar dacă intră în școală și nu simt prezența regulilor respective și se încearcă să li se explice cândva în cursul zilei, deja se pierde încet, încet controlul și posibilitatea de a-i face pe copii să respecte aceste reguli.

În prima oră trebuie să li se explice copiilor care sunt regulile. Cum se intră, pe unde se circulă, cum vor fi pauzele, cum se va sta la clasă, când se poartă mască, când nu se poartă.

Reducerea numărului de elevi la noi este foarte greu de implementat, dar nu imposibil. Și partea de online se dezvoltă, chiar dacă s-au lăsat unele decizii să se ia pe plan local.", a spus Raed Arafat, potrivit digi24.ro .

Citeste si: Marcel Vela, apel către tineri chiar înainte de începerea noului an şcolar