Ce spune unul dintre pacienții căruia i-a fost montat un stimulator cardiac de la un cadavru: „Am făcut pericardită. Aproape moartă”. Doi pacienți și-au pierdut viața

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 20 nov 2023, 04:55

Medici rezidenți, care nu aveau drept de liberă practică, luau stimulatoarele cardiace de la cadavre, direct de la morgă

Sursa: ziaruldeiasi.ro, pexels

Cardiologul Dan Tesloianu a dat naștere unuia dintre cele mai șocante scandaluri sanitare, după ce s-a aflat că monta stimulatoare cardiace de la persoane decedate, într-o țară care, oricum, din acest punct de vedere, ocupă „cu brio” ultimele locuri în clasament.

Stimulatoare cardiace luate de la persoane decedat și montate persoanelor cu boli cardiologice, aceasta a fost soluția găsită de medicul cardiolog Dan Tesloianu. Una dintre persoanele ecare și-a pus toată încrederea în acesta face dezvăluiri uluitoare.

Ce spune una dintre victimele medicului Dan Tesloianu

Numărul victimelor a ajuns să fie de ordinul sutelor, iar noua „premieră” din sistemul sanitar românesc a adus România în atenția publicațiilor internaționale.

Bineînțeles, nu într-un sens pozitiv.

Mai mult decât atât, medici rezidenți, care nu aveau drept de liberă practică, luau stimulatoarele cardiace de la cadavre, de la morgă. În tot acest timp, un asistent ar fi fost trimis destul de des la Brașov, pentru a prelua dispozitivele utilizate.

Una dintre victimele medicului, o femeie, povestește că totul s-a întâmplat extrem de repede. După ce s-a „trezit” pe masa de operație, femeia a aflat că stimulatorul cardiac pe care ar fi trebuit să îl primească era, de fapt, refolosit, deoarece „din trei fire care

trebuiau montate, doi au reuşit să-i implanteze, iar pe al treilea nu”,
pentru că fusese tăiat și era prea scurt.

Citește și: Somnul neregulat poate fi dăunător pentru inimă, potrivit unui studiu!

Bineînțeles că, în aceste condiții, nici aparatul nu avea cum să funcționeze cum trebuie, motiv pentru care, femeia s-a ales cu unele complicații destul de serioase, care îi pun viața în pericol.

Mai mult decât atât, aparatul nu a fost funcțional niciodată.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

„Am făcut pericardită şi pleurizie. Aproape moartă. Acel dispozitiv n-a funcţionat niciodată. Nu funcţionează nici acum. Dar complicaţiile mi-au distrus viaţa”, a mai povestit femeia, conform observatornews.ro.

Peste 200 de persoane au primit stimulatoare cardiace refolosite

238 de persoane au primit stimulatoare cardiace de la cadavre, iar două dintre ele și-au pierdut viața.

„În decembrie a fost operat, la începutul lunii februarie a suferit stop cardiac. El a fost în comă 5 zile, după ce a suferit decesul. În momentul în care am solicitat necropsia, au încercat să ne facă să ne răzgândim”, povestește fiica unui pacient care și-a pierdut viața.

După o asemenea tragedie, când s-a vrut primirea anumitor explicații, conducerea Spitalului din Iași, Sfântul Spiridon, parcă a intrat în pământ. Potrivit unor surse din anchetă, „isprava” ar fi fost cunoscută de șapte luni, atât de către Minister, cât și de către angajații spitalului.

Citește și: Ce este streptococul A, infecția care a dus la moartea unui copil de doar 11 ani: „Întregul său picior era acoperit de un fel de pete”

Ministerul Sănătății a reacționat în urma acestui scandal și a spus că, pe instrucțiunile de utilizare și pe ambalaj, era menționat faptul că stimulatoarele nu se pot reutiliza.

 

Taguri: