Ce spune Valeriu Gheorghiță despre varianta Omicron a coronavirusului: ”Sunt indicii că este o variantă de scăpare de protecția anticorpilor”

Autor: Diana Tilă

Ce spune Valeriu Gheorghiță despre varianta Omicron a coronavirusului

Valeriu Gheorghiță a vorbit despre noua mutație Omicron a virusului SARS-CoV-2.

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, spune că sunt indicii că noua variantă de coronavirus Omicron ar reprezenta o variantă „de scăpare de sub acțiunea neuralizantă a anticorpilor” și că, din datele prreliminare, ar putea reinfecta persoanele trecute prin boală sau genera infecții la cei vaccinați.

Citeste si: Varianta Omicron, un pericol foarte mare pentru România. Previziunile sumbre ale lui Octavian Jurma: ”Ne va lovi că un trăsnet”

Valeriu Gheorghiță a vorbit despre noua mutație Omicron

Coordonatorul campaniei de vaccinare susține faptul că există indicii potrivit cărora noua variantă a coronaviruslui, Omicron, ar putea infecta persoanele care au trecut deja prin boală și chiar ar putea genera infecții persoanelor care s-au imunizat.

„Este una dintre cele mai interesante variante de Sars-Cov-2, în sensul în care există acumulate peste 30 de mutații la nivelul proteinei spike, lucru nemaiîntâlnit până la acest moment să avem atâtea mutații acumulate pe aceeași tulpină virală, dintre care aproape jumătate sunt în zona critică a proteinei spike,

exact în zona în care se leagă anticorpii neutralizanți, anticorpii care apar atât după vaccin, cât și după boala naturală. Din acest punct de vedere sunt indicii importante că această variantă virală ar reprezenta într-adevăr o variantă de escape, de scăpare de sub acțiunea neutralizantă a anticorpilor, ceea ce reprezintă o problemă dacă luăm în calcul eficiența vaccinurilor și protecția pe care o avem în momentul de față după vaccinare și după trecerea prin boală”
, a spus luni seara la Antena 3.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Lockdown în România de Crăciun? Anunțul făcut de Rafila: "Facem tot posibilul să stricăm Sărbătorile"

Totodată, Valeriu Gheorghiță transmite faptul că varianta Omicron se răspândește la momentul actual, în Africa de Sud fiind observată o creștere a numărului de cazuri de infectare.

„Un al doilea indiciu foarte important este cel legat de contagiozitate, să nu utăm în momentul în care în Africa de Sud s-a observat o creștere importantă a numărului de cazuri Africa de Sud tocmai ieșea din valul 4 generat de varianta Delta.

Peste 60% din populație are anticorpi ca urmare a trecerii prin boală, deci pare că este o variantă cu contagiozitate crescută care scapă de sub protecția anticorpilor și reușește să dea infecții atât la persoanele care au trecut prin boală, cât și la persoanele care au fost vaccinate”, a adăugat Gheorghiță, citează digi24.ro.

Pe de altă parte, vaccinarea împotriva coronavirusul poate oferi protecție cazurilor grave:  ”Din datele preliminare, are această capacitate de a reinfecta persoanele care au trecut pin infecție, precum și de a genera infecții la persoane vaccinate cu schemă completă.

Este foarte important să ținem cont de un aspect: persoanele care au un istoric de trecere prin boală sau au fost vaccinate sunt mult mai bine prrotejate în fața formelor severe, cel puțin acestea par a fi supozițiile noastre. Este puțin probabil ca la aceste persoane această variantă să genereze forme grave de boală. Estimăm că se va menține protecția față de formele severe, chiar dacă nu vom avea o protecție suficient de ridicată față de infecție”.