Ce stoc de provizii trebuie să ai în caz de război sau dezastre naturale! Iată alimentele și cantitățile de care ai nevoie

Author: Lavinia Medrea
Actualizat: 14 dec 2022, 10:05

Ce stoc de provizii trebuie să ai în caz de război sau dezastre naturale! Iată alimentele și cantitățile de care ai nevoie

Sursa: PixaBay

Șeful DSU, Raed Arafat, recomandă cetățenilor să nu se panicheze și să-și refacă stocurile de alimente în mod obișnuit în caz de război, cutremure sau alte dezastre naturale.

„La acest moment, stocurile obişnuite pe care noi le-am recomandat altă dată pentru dezastre naturale, rămân valabile.  Pentru cutremur sau cum am recomandat pe tot parcursul anului”, a declarat Raed Arafat. Acesta a mai subliniat că nu e cazul să avem război în România și a îndemnat românii să nu asculte fake news-urile care se răspândesc în ultima vreme pentru a crea isterie.

„La acest moment, să spunem ca să meargă lumea să se pregătească de război cred că asta a fost explicat şi altă dată… suntem o ţară membră NATO, ideea de a avea război pe teritoriul României la acest moment nu cred că o pune cineva pe masă.

Citeste si: Criză de ulei alimentar în magazinele din România! Imagini cu oamenii cărând baxuri întregi în supermarketuri. Rezervele mai ajung doar şase săptămâni

Deci nu are rost să inducem panică, aşa cum a fost în ultima perioadă. A venit ştirea falsă cu benzina, după care s-a încercat cu uleiul. Din fericire, acolo informaţiile au venit rapid şi oamenii nu au picat pradă acestei dezinformări”, a declarat, luni, medicul Raed Arafat.

Ce stoc de provizii trebuie să ai în caz de un dezastru natural sau un război

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

  • Apă potabilă: câte 2 litri pentru fiecare membru al familiei, pentru mai multe zile. Este indicat ca rezerva să fie schimbată o dată la 6 luni.
  • Hrană adaptată nevoilor familiei, neperisabilă: conserve, batoane energizante, biscuiți ori, dacă e cazul, mâncare pentru copii.
  • Trusa de prim-ajutor: medicamentele necesare în funcție de nevoile familiei, de istoricul de boală, precum și medicamente de urgență.
  • Aparat radio cu baterii de schimb – telefonul și televizorul nu te vor mai ajuta în caz de catastrofă naturală.
  • Lanternă cu baterii de schimb.
  • Un fluier, în cazul în care va trebui să-ți semnalezi prezența, pentru ajutor.
  • Articole de igienă: șervețele umede și uscate, hârtie igienică, pastă și periuță de dinți și alte produse necesare igienei zilnice.
  • Pături și haine de schimb.
  • Documente (carte de identitate, acte de proprietate).

„Dezinformarea este o armă a altora în aceste momente. Noi trebuie să o combatem. Noi nu am trecut la închiderea unor portaluri, dar vedeţi în lume s-au luat unele măsuri, chiar de ţări democratice.(...) Dar o armă folosită în aceste momente, arma dezinformării şi manipulării, trebuie să aibă răspuns imediat ca să putem să oprim orice posibilitate de a impacta negativ societatea şi instituţiile care deservesc oamenii”, a declarat Raed Arafat.

Citeste si: Uleiul se scumpeşte din cauza războiului din Ucraina. De ce prețul său crește și la noi deși ar fi trebuit să fie tocmai invers!

„Monitorizarea şi răspunsul la anumite chestiuni inexacte, distorsionate şi în mod intenţionat dezinformatoare este o datorie a noastră, sunt directive europene în acest sens, sunr reguli europene”, a mai precizat șeful DSU.

Raed Arafat a declarat că o parte din ONG-uri s-au retras după scandalul public.  

„Sunt unii care vor continua, în final vom primi informaţiile date nu numai statului, ci le vor partaja cu toată lumea, şi cu sectorul privat şi cu toţi, ca să poată toată lumea să răspundă. Este un gest transparent, deschis”, a precizat Arafat. 

„Din păcate avem experienţă foarte bogată de ce poate să facă o informaţie greşită şi cum modul în care reacţionează populaţia şi în scopul discreditării instituţiilor şi a persoanelor care lucrează. Noi avem de gând, de această dată, când apar astfel de dezinformări şi atacuri, să răspundem la ele în mod transparent şi corect”, a încheiat şeful DSU.