Ce studii are de fapt Marina Almășan: Aceasta a scris mai multe cărți și a regizat filme documentare. Biografia celei mai longevive vedete de televiziune din România

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 17 iun 2024, 09:46

Ce studii are de fapt Marina Almășan

 
Sursa: facebook.com

Marina Almășan este considerată cea mai longevivă vedetă de televiziune din România. Iată ce studii are aceasta.

Marina Almășan, născută pe 7 iunie 1966 în București, este o personalitate marcantă a televiziunii românești, recunoscută pentru activitățile sale variate. Ca realizatoare TV, jurnalistă și scriitoare, a avut un impact semnificativ asupra mediului media din România. Cariera ei este un amestec reușit de televiziune, literatură și jurnalism.

Cine este Marina Almășan și ce studii are?

Marina Almășan, născută pe 7 iunie 1966 în București, este una dintre cele mai emblematice figuri din televiziunea românească, cunoscută pentru diversitatea și profunzimea activităților sale, care includ realizarea de emisiuni TV, scrisul

și regia de filme documentare.

Marina Almășan a urmat cursurile Liceului Teoretic „Jean Monnet” din București și a absolvit Academia de Studii Economice (ASE) din București, unde s-a remarcat ca șefă de promoție pe țară. După terminarea studiilor, a lucrat ca economist stagiar la Filatura de lână pieptănată din București timp de doi ani și, ulterior, a fost cercetător științific la Institutul Central de Cercetări Economice. Încă din studenție, Marina s-a afirmat în jurnalism, fiind redactor-șef al revistei „Tribuna studentului economist”, devenind astfel cel mai tânăr redactor-șef din țară al unei reviste studențești.

A colaborat activ cu diverse publicații precum „Viața studențească”, „Scânteia tineretului”, „Contemporanul” și „Urzica”, obținând numeroase premii literare.

Citește și: Câți copii are Marina Almășan? „Îmi reproșez că nu le-am știut oferi tați implicați”

Marina Almășan carieră

Între 1982 și 1989, Marina Almășan a realizat emisiuni radio la Radiodifuziunea Română și Radiovacanța Costinești.

După Revoluția din 1989, s-a angajat în Televiziunea Română (TVR), unde a debutat ca redactor. De-a lungul timpului, a realizat și moderat emisiuni precum „Ceaiul de la ora 5”, „Arca Marinei”, „Mulțumesc!” și „Planeta în jeanși”. Talentul și carisma sa au transformat aceste emisiuni în repere ale televiziunii românești. Marina Almășan a scris numeroase scenarii pentru filme documentare și show-uri de televiziune, fiind recunoscută pentru calitatea și impactul producțiilor sale.
Este inițiatoarea Festivalului Național al Cântecului de Dragoste, al cărui producător a fost timp de opt ani, demonstrându-și astfel și abilitățile de organizator și promotor cultural.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În paralel cu activitatea sa de televiziune, Marina Almășan a continuat să scrie, publicând lucrări diverse care i-au consolidat reputația de scriitoare talentată. În 2004, a publicat volumul pentru copii „Cele șapte pățanii ale lui Victoraș”. Între 2008 și 2010, a deținut o rubrică intitulată „Destăinuiri” în ziarul „Adevărul de duminică”. Din toamna anului 2011, a acceptat propunerea omului de afaceri timișorean Georgică Cornu de a susține o rubrică permanentă în săptămânalul acestuia, „Mehedințeanul”.

Rubrica, intitulată „Insomniile Marinei”, a avut 40 de apariții, iar la sugestia cititorilor săi, Marina a decis să adune toate aceste eseuri într-o carte, publicată de Editura Leda din cadrul Grupului Editorial Corint. Cele 40 de eseuri se adresează unui segment extrem de larg de cititori și reflectă gândurile vedetei TV asupra diverselor aspecte ale vieții de zi cu zi.

Marina Almășan nu s-a oprit aici. În 2020, a lansat jurnalul de călătorie „Pe urmele vikingilor” în cadrul Târgului de Carte de la Biblioteca Județeană „I. A. Bassarabescu” din Giurgiu. Această lucrare a fost bine primită de critici și cititori, evidențiind talentul său literar și pasiunea pentru explorare și documentare. Pe 15 iunie 2022, a revenit la Biblioteca Județeană „I. A. Bassarabescu” pentru lansarea volumului „Ceasul iubirii... cei 16 ani ai mei alături de Victor Socaciu”, o carte care detaliază viața sa personală și profesională alături de fostul său soț, cântărețul și politicianul Victor Socaciu.

Citește și: Cel mai greu moment prin care a trecut Claudiu Bleonț în televiziune: „Televiziunea mă pune în situația de a fi fără aer!”

Marina Almășan a fost căsătorită cu Victor Socaciu

Marina Almășan a fost căsătorită cu Victor Socaciu între 1996 și 2012, având împreună doi copii. Relația ei cu părinții a avut un impact semnificativ asupra vieții și carierei sale, influențându-i atât educația, cât și direcțiile profesionale. A crescut într-o familie în care tatăl, membru de partid, avea o educație severă și spartană, în timp ce mama, profesoară de limba rusă, era prietenoasă și caldă, devenind confidenta ei de-a lungul vieții.

Potrivit wikipedia.org, în 2018, Marina Almășan a fost premiată pentru „Cea mai longevivă vedetă de televiziune din România” la Gala Performanței și Excelenței, ediția a VIII-a, recunoaștere care subliniază contribuția sa semnificativă la peisajul media din România. Criticul literar Alex Ștefănescu a elogiat talentul ei literar, considerându-l remarcabil, și a apreciat impactul pozitiv pe care l-a avut asupra cititorilor și telespectatorilor.

Marina Almășan continuă să fie o prezență influentă în mass-media românească, îmbinând cu succes televiziunea, scrisul și implicarea culturală. Cariera sa vastă și variată, plină de realizări și recunoașteri, este un exemplu de dedicare și pasiune pentru jurnalism, televiziune și literatură. Cu fiecare proiect, Marina demonstrează că este nu doar o vedetă TV, ci și o intelectuală cu o contribuție semnificativă la cultura română.