Ce sunt cauciucurile All Season si cum le alegi

Author: Oana Iosif

Schimbarea anvelopelor in fiecare toamna si primavara reprezinta o grija pentru orice sofer. Cauciucurile de iarna cresc aderenta autoturismului si ajuta la stabilizarea acestuia pe suprafete alunecoase. De asemenea, reduc riscul de a ramane blocat in zapada si rezista mai bine la frig. Totusi, unii soferi nu conduc mult iarna sau nu ies din orase sau zone frecvent circulate si curatate. In plus, in ultimii ani iernile au devenit mai blande, iar cantitatea de zapada s-a redus semnificativ in unele zone din tara, in special in cele sudice. Cauciucurile All Season devin astfel tot mai atractive pentru soferi, mai ales ca ii scutesc de cozile care se formeaza la vulcanizari sau ateliere auto la fiecare schimbare de sezon. Descopera in randurile care urmeaza mai multe informatii despre anvelopele All Season si cum sa le alegi.

Ce sunt cauciucurile All Season

Cauciucurile auto All Season combina tehnologia anvelopelor de vara si de iarna pentru a obtine un produs adaptat atat zilelor calde, cat si celor cu zapada si frig. Cunoscute si ca anvelope pentru orice vreme, ele au un design care ofera performanta si stabilitate in intervale de temperatura foarte mari. Cauciucurile de vara functioneaza bine la peste 7 grade, iar cele de iarna la o temperatura de sub 7 grade. Anvelopele All Season sunt realizate dintr-un compus de cauciuc intermediar, care permite rularea optima atat pe carosabil fierbinte, cat si inghetat. Cauciucurile All Season nu sunt construite doar pentru diferente mari de temperatura. Ele au santuri speciale, proiectate atat pentru ploaie intensa, cat si pentru zapada si gheata.

Cand se recomanda anvelopele All Season

Cauciucurile pentru toate anotimpurile se recomanda in zonele cu clima relativ blanda, in care numarul zilelor geroase este redus. De exemplu, zona litoralului si sudul tarii au avut ierni blande in ultimii ani. In schimb, in regiuni ca nordul Moldovei sau depresiunea Transilvaniei, in care gerul este la el acasa cateva luni pe an, este bine sa montezi cauciucuri de iarna.

Avelopele All Season sunt indicate si pentru soferii care parcurg distante mici anual, sub 6000 km, sau care nu ies des din oras. De asemenea, daca obisnuiesti sa conduci pe distante lungi, prin mai multe zone climatice, cauciucurile All Season se dovedesc alegerea corecta.

Cum alegi cauciucurile All Season

Tine cont de dimensiuni

Atunci cand schimba anvelopele, majoritatea soferilor isi doresc unele asemanatoare cu cele anterioare, atat ca marime, cat si ca performante. Este o abordare buna, pentru ca anvelopele sunt adaptate la autoturism din fabrica. Gasesti dimensiunile optime pe lateralul cauciucurilor curente. Ghideaza-te in functie de ele cand alegi anvelope All Season noi.

Verifica ratingul de viteza

Toate cauciucurile au un rating de viteza, care indica viteza maxima pe care o suporta intr-un anumit interval, cat si potentialul general. Anvelopele pentru masinile sport au un rating mai mare decat cele de teren sau masinile de familie. Ratingul se gaseste tot pe lateralul cauciucului, imediat dupa dimensiuni. Este exprimat alfanumeric, de la L la Y. Aceste litere corespund in general unei viteze de 120 km/h, respectiv 300 km/h.

Ia in calcul rezistenta la uzura

Rezistenta la uzura face diferenta intre anvelope pe termen lung. Si pentru acest criteriu exista un indice numeric pe care merita sa-l verifici inainte de alege un set de anvelope All Season. Cu cat acesta este mai mare, cu atat anvelopa va rezista mai mult la frecare. Este bine sa verifici si garantia cauciucurilor, pentru a calcula daca nu cumva exista riscul de uzura inainte de expirarea garantiei.

Cauciucurile All Season reprezinta o alegere buna pentru masina ta, daca profilul tau de sofat corespunde specificului acestora. Tine cont de recomandarile noastre si alege un set de anvelope corespunzator.