Ce sunt cryptomonedele?

Author: Oana Iosif

În ultima perioadă majoritatea oamenilor au auzit despre Bitcoin, în special în contextul creșterii semnificative a prețului acestuia. Multe companii au făcut declarații în mod oficial că renunță la bănci și că își vor ține o mare parte din profitul firmei în Bitcoin.

Dar ce sunt, de fapt, cryptomonedele? Știm că sunt un fenomen! Ne duc cu gândul la revoluția sistemului monetar din lume, au acaparat ziarele, în special în ultimii ani. Deși internetul este inundat de pagini întregi despre Bitcoin, despre evoluții și reglementare, începătorilor le este destul de greu să înțeleagă fenomenul. Această tornadă de informație este nălucitoare pentru noii utilizatori, însă noi ne-am gândit să venim în ajutorul lor și să le explicăm pas cu pas de unde a început totul.

Cryptomonedele sau criptomonedele sunt monede virtuale care folosesc criptografia pentru securitate. Multe cryptomonede sunt sisteme descentralizate, bazate pe tehnologia blocurilor, un registru distribuit impus de o rețea diferită de calculatoare. Monedele digitale nu sunt impuse de o autoritate centrală, ceea ce înseamnă că nu este controlată de guvern.

Prima monedă virtuală a apărut odată cu apariția primei criptări a unui blockchain, adică în 2009, astfel dând naștere monedei Bitcoin. Chiar dacă au trecut 12 ani de atunci, Bitcoin continuă să fie cea mai atractivă cryptomoneda și cea mai utilizată. Bitcoin și-a demonstrat adevărată utilitate în 2020, în pandemia de Covid-19, când oamenii au înțeles că, pentru a evita criză financiară personală este important să-și țină fondurile în cel mai bun asset din ultimul deceniu. Este cea mai bună alternativă în momentele de criză! Criza economică duce la creșterea inflației și implicit la devalorizarea fiatului, ceea ce nu aplică monedelor digitale.

Atractiv la aceste cryptomonede este volatilitatea lor. Ele au o valoare care se raportează la un anumit fiat. Spre exemplu prețul Bitcoin în acest moment este de +50k USD. Valoarea monedei crește în timp, încă de la apariția sa, asta s-a întâmplat și nu se va opri aici. Această creștere face ca persoana care cumpără să își crească venitul, având profit în momentul vânzării.

Bitcoin s-a menținut că lider pe piața crypto, nu doar datorită capitalizării, ci și datorită influenței pe care o deține. El este regele, prima monedă și cea care dă tonul trendului ascendent sau descendent. În urma creșterii prețului Bitcoin, și celelalte cryptomonede cum ar fi Ethereum, Ripple, Stellar au avut creșteri impresionante, cei care au cumpărat la prețuri mici, având în prezent un profit considerabil.

Cum poți cumpăra Bitcoin sau alte cryptomonede? Aceste cryptomonede se tranzacționează prin exchange-uri crypto sau prin ATM-uri. În general, pe platforme online trebuie să aveți un cont activat, ceea ce înseamnă că trebuie să va încărcați documentele cu caracter personal (buletin, permis de conducere, permis de ședere etc). Cumpărarea de Bitcoin se realizează prin transfer bancar a unei sume fie în RON, fie în EURO. După ce suma dumneavoastră a ajuns în contul platformei, puteți să faceți schimbul din RON sau EURO în Bitcoin sau altcoins. Păstrarea și momentul vânzării depinde de „jocul” vostru raportat la piața crypto, ceea ce înseamnă că puteți să țineți monedele pe o perioada mai mare de timp, numindu-se holding sau folosindu-se termenul de hold, sau pe o perioada mai scurtă, făcând trading.

Prin rețeaua de ATM-uri planul este unul mai simplu. Va duceți la cel mai apropiat ATM de dumneavoastră. Anumite platforme au site-uri speciale în care le puteți găsi locațiile sau căutați pe harta bancomatele apropiate de locația dumneavoastră. Site-ul coinATMradar este o platformă în care toți providerii de ATM își menționează cu exactitate locația în care au amplasat un bancomat și puteți să cumpărați Bitcoin de acolo. La majoritatea ATM-urilor schimbul de realizează cu cash, fie EURO, fie RON. Nu vi se cer date cu caracter personal, doar dacă sunt depășite anumite sume, acestea fiind stabilite de politica providerului. După ce ați introdus suma în RON sau EUR în aparat, apăsăți pe moneda dorită și vi se stochează întreaga cantitate într-un portofel extern. Puteti vedea aici locatiile si disponibilul ATM-urilor Bitcoin Romania.

Indiferent de moneda pe care alegi să o cumperi, este important să te uiți înainte la un scurt istoric al ei, să îi vezi adepții, să citești știri, pentru a nu intra într-o afacere care nu are potențial în viitor!







 


În ediția de luni, 16 septembrie, a emisiunii ”Casa iubirii”, Bianca a cedat și a izbucnit în lacrimi. Iată care este motivul