Incepand de duminica, cand se sarbatoresc Floriile, si pana in Vinerea Mare, in biserici se slujesc o serie de slujbe numite Denii. In total sunt 6 astfel de slujbe, fiecare dintre ele avand o anumita semnificatie.
Credinciosii participa de regula in numar mare la Denii, iar cele mai importante dintre ele sunt in zilele de joi si vineri, si sunt cunoscute sub numele de Denia mica si Denia mare.
Iata ce sunt Deniile si de ce este bine sa participi la Denii.
Citeste si: Mesaje de Paște 2020. Cele mai frumoase SMS-uri, urări și felicitări
Ce sunt Deniile
Cuvantul„denie” vine de la slavonescul "vdenie" si inseamna priveghere sau slujba nocturna.
Denia se savarseste seara, in ajun, in urmatoarele zile din Postul Mare: miercurea si vinerea din saptamana a cincea si in toate zilele de rand din saptamana patimilor.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Conform normelor bisericesti Denia este o slujba de sine statatoare, spre deosebire de Priveghere, care se savarseste tot seara, dar combina de fapt trei slujbe diferite: vecernia, utrenia si litia.
Ce sunt Deniile: slujba de luni
In timpul Deniei de luni biserica il pomeneste pe Patriarhul Iosif, care a fost vandut chiar de fratii lui in Egipt, asemenea Mantuitorului care a fost vandut de Iuda, unul dintre ucenicii lui.
Ce sunt Deniile: slujba de marti
In Denia de marti se pomenesc cele 10 fecioare, pilda care indeamna crestinii sa faca fapte de evlavie si milostenie pe parcursul vietii.
Ce sunt Deniile: slujba de miercuri
Denia de miercuri aduce in atentia credinciosilor femeia pacatoasa care a spalat cu lacrimi si a uns cu mir picioarele Mantuitorului Iisus Hristos. Tot miercuri Iuda l-a vandut de Fiul lui Dumnezeu fariseilor, contra sumei de 30 de arginti.
Ce sunt Deniile: slujba de joi
In Denia de joi se citesc cele 12 Evanghelii si se scoate Sfanta Cruce in Biserica, printre credinciosi.
Slujba de joi aminteste de Cina cea de Taina, de momentul in care Mantuitorul a spalat picioarele ucenicilor lui, ca semn de smerenie, si de inceputul patimilor.Ce sunt Deniile: slujba de vineri
Slujba Deniei de vineri aminteste de Patimile Mantuitorului Iisus Hristos si de rastignirea lui pe cruce. Tot in Denia de vineri se canta prohodul Domnului.
Citeste si: Unde te poți împărtăși de Paște dacă bisericile sunt închise
Ce sunt Deniile: ce se spune despre credinciosii care asculta Deniile
Deniile sunt slujbe extrem de speciale in randul Bisericii Ortodoxe. Se spune ca cei care participa sau cei care asculta slujba Deniilor pot fi curatati de pacate.
De asemenea, in Bucovina se spune ca Deniile aduc liniste in randul oamenilor si alunga necazurile.